maanantai 25.2.2018
Tuija, Tuire

Savolainen yrittäjyys

Minulla oli viikolla Kuopiossa haastava tehtävä: piti puhua aiheesta, miten Savon yritykset voivat menestyä. Samalla sain pohtia savolaisen yrittäjyyden luonnetta.

Onko olemassa savolaista yrittäjyyttä? Jos on, mikä sitä leimaa?

Pyysin evästystä ystäviltä sosiaalisessa mediassa. Moni vastasi, mukana myös savolaisia yrittäjiä, joilla on asiasta omakohtainen näkemys. Kiitos vastaajille.

Ilmeni, että savolainen yrittäjyys on lupsakkaa ja aitoa. Se on vakavaa mutta ei liian vakavahenkistä. Sitä tehdään sellaisena, kun ihminen on.

”Ei näytellä jotain roolia, osataan edetä ’luovimalla’, ei töksäyttelemällä. Ei sanota helposti EI, vaan vetästään jokin toinen vaihtoehto tarvittaessa esiin. Päästään nopeasti kaverisuhteeseen ja luottamukseen, mikä ohittaa kilpailijat”, maineikas yrittäjä Olavi Kärkkäinen kiteytti Facebookissa.

Savolainen yrittäjä osaa ajatella toisin. Hän on luova ja pystyy etsimään ratkaisuja, jos joku asia ei toimi tai vaatii korjausta.

Luovuuden yksi henkilöitymä on Aulis Kärkkäinen, keksijäyrittäjä, joka on kiteyttänyt tämän taidon hyvin Taivas ja Helvetti -kirjassa:

”Ihminen kun kahteloo ympärilleen, niin se huomaa tuon tuostaki jonkun älyttömyyvven ja ruppee kypsettelemään sitä. Tarpeita on pilivin pimmein mualimalla, yksinkertaisia asioita, joita ei ole vain vielä kukkaan tehny.”

Savolainen yrittäjä on myös sinnikäs ja ahkera. Hän ei anna hevin periksi.

Uskon, että tämä on savolaiseen heimoon vuosisatojen aikana kasvanut piirre. Elämä ei ole ollut helppoa vaan pikemminkin taistelua. Vain sitkaat ovat selvinneet.

Lisäksi tulee halu rakentaa luottamusta. Ennen muuta halutaan, että asiakas ei pety vaan palaa tyytyväisenä takaisin.

Tulee mieleen tarina Ponssen perustajasta Einari Vidgrenistä, joka on savolaisen yrittäjyyden tunnetuimpia hahmoja.

Ponssen metsäkoneiden jakolaatikoissa ilmeni vika, joka uhkasi yhtiön mainetta. Vidgren vaihdatti jakolaatikon 60 koneeseen, mikä oli iso ja kallis operaatio. ”Muuten oes asiakkaille jiänä kivi kenkään”, Vidgren perusteli ratkaisua Savon Sanomille.

Vidgren halusi rakentaa luottamusta, vaikka se maksoi. Uskon, että tämäkin investointi luottamukseen on tullut moninkertaisesti takaisin.

Savolaista yrittäjyyttä leimaa myös halu tehdä kauppaa.

”Isket vain silmää ja sanot alkulauseeksi ”Kyllä työlläin ellää, mut kaupal rikastuu”, Pentti Jaskari luonnehti Facebookissa.

Miten Ylä-Savon yrittäjille sitten menee?

Tuoreen pk-yritysbarometrin mukaan yläsavolaisilla yrityksillä on tällä hetkellä selkeästi parhaat näkymät koko Savosta. Ne ovat suunnilleen maan keskiarvoa.

Ylä-Savossa on myös Pohjois-Savon seutukunnista eniten kasvuhakuisia yrityksiä. Tässäkin Ylä-Savo on koko maan keskiarvoa.

Saavutus on hyvä. Esimerkiksi Kainuu, Pohjois-Karjala, Etelä-Karjala ja Etelä-Savo ovat maakuntina selkeästi jäljessä.

Ainakin Ylä-Savon yrittäjyys voi nyt hyvin. Se on erinomainen asia koko Ylä-Savolle.

Kirjoittaja on Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja.

mikael.pentikainen@yrittajat.fi


  • Jätä kommentti

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *