lauantai 21.4.2018
Anssi, Anselmi

Rentoutus auttaa oppimiseen

Oppilaiden rauhattomuus kouluissa häiritsee valtavasti opettamista, minkä vuoksi opettajilla on stressiä, pahoinvointia ja sairaslomia. Koulukiusaaminen on yleistä ja jopa huumeita käytetään. Käytännössä on todettu, että jos opettajat pitävät päivittäin oppilaille rentoutushetkiä, oppilaat ovat rauhallisia. Silloin opetus saadaan toteuttaa rauhallisessa ilmapiirissä, jolloin myös oppiminen sujuu paremmin. Koska rentoutushetkien ansiosta oppilaiden asenteet muuttuvat, myös kiusaaminen vähenee.

Tässä erään opettajan kokemuksia: ”Käytävässä melutaan, mutta Espoon Kilonpuiston 5B luokka on hiljainen. Oppilaat tulevat paikoilleen ääneti. Porukka on uteliasta ja innokasta oppimaan uusia asioita. Luokassa on hyvä yhteishenki ja kaikki otetaan huomioon. Kiusaamista en ole havainnut tai että joku jätettäisiin yksin. Oppilaat selvittävät riidat itse.”

Kyseistä rentoutusta eli meditointia kutsutaan nimellä mindfulness, jossa istutaan silmät suljettuna ja keskitytään hengityksen seuraamisen. Heti kun huomaa, että mielessä risteilee muita ajatuksia, palataan takaisin hengityksen seuraamiseen. Jos oppilaille pidetään noin 10 minuutin harjoituksia mieluiten koulupäivän alussa, oppilaat pystyvät olemaan koko päivän rauhallisina. Jokainen opettaja haluaa tehdä työtään rauhallisessa ilmapiirissä, ja olisi tärkeää, että opettajat harrastaisivat säännöllisesti myös itse tällaista rentoutusta.

Vesa Vuorinen

Vaasa


  • Jätä kommentti

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *