sunnuntai 19.11.2017
Liisa, Elisa, Eliisa, Liisi, Elisabet, Elise

Rautavaaran lukio on säilytettävä

Rautavaaran Kotiseutuseura ry vetoaa Rautavaaran kuntaan, sen päättäjiin ja mielipidevaikuttajiin, että Rautavaaran lukio säilytetään.

Lukio kylän ainoana toisen asteen kouluna on erittäin merkittävä toimija. Lukio saatiin Rautavaaralle aikoinaan suurella työllä ja vaivalla. Jokaisen kuntalaisen lähipiirissä on nuoria ja keski-ikäisiä aikuisia, jotka suurella lämmöllä ja kunnioituksella muistavat kotikunnan päättäjiä, jotka ymmärsivät tarjota peruskoulun jälkeistä mahdollisuutta opiskeluun omalla kylällä.

Eikä mitä tahansa opiskelumahdollisuutta, vaan erittäin laadukasta, oppilaat yksilöinä huomioivaa opetusta. Rautavaaralaisten lukiolaisten oppimistulokset ovat täysin vertailukelpoisia ja jopa monesti erittäin hyviä verrattuna muihin lukioihin. Rautavaaralaiset ylioppilaat sijoittuvat hyvin jatko-opiskelupaikkoihin ja heistä tulee mallikelpoisia kansalaisia. Lukio toimii myös 10-luokkana niille, jotka tulevat lukioon vain ensimmäiseksi vuodeksi. Se on tosi hyvä vaihtoehto syrjäytymisen ehkäisemisen kannalta. Nuori voi vielä miettiä, mikä minusta isona tulee.

Paine lukion lopettamisesta nousee oppilaskohtaisten kustannusten vertailusta. Kuntapäättäjän on oman mielipiteensä muodostamiseksi kuitenkin laskettava arvo kaikelle sille, mitä muuta kolmen vuosiluokan edustajien säilyminen Rautavaaran kyläkuvassa antaa tälle pitäjälle. Mitä tappiota tulee, kun muutama isompi perhe päättääkin pakata ja muuttaa muutaman kymmenen kilometrin päähän likelle toista lukiota? Minkä hinnan kuntapäättäjä laittaa sille, että muut kuntalaisille tärkeät välttämättömyyspalvelut säilyvät täällä pitkien taipaleitten takana?

Rautavaara loistaa tilastoissa myös kuntalaisten alhaisella koulutustasolla. Lukion lopettamien huonontaa mainettamme ylioppilastutkinnon suorittaneiden ja heidän opettajiensa vähenemisen kautta entisestään.

Puheet lukion lopettamisesta luovat kuntaan pessimististä ilmapiiriä ja kiristävät koulun ilmapiiriä. Lukion lopettamisuhka vaikeuttaa merkittävästi mahdollisuuksia saada laajan koulutustason opettajia tulevaisuudessa kuntaamme. Opettajien työ käy entistäkin vaativammaksi ja raskaammaksi.

Ensimmäinen rautavaaralainen valmistui ylioppilaaksi pula-aikana vuonna 1914. Ei kai rautavaaralaisten taloudellinen tilanne voi olla huonompi kuin silloin? Kysymys on siitä, valitseeko kunta vain saattohoitaa asukkaansa hautaan vai uskooko se myös nousevaan nuorisoon ja haluaa jättää rohkaisevan, elämään innostavan jäljen heihin. Tänä juhlavuonna Rautavaaralla syntyvän lapsen vanhemman on voitava luottaa siihen, että perhe voi tukea lasta hänen synnyinkunnassaan aikuisuuden kynnykselle saakka.

Rautavaaran Kotiseutuseura ry

Rauni Pursiainen, puheenjohtaja

Seppo Toivanen, varapuheenjohtaja

Ilkka Roininen, sihteeri


 • Kommentit

  • Rappiolla

   ”Murron”kunnalla siis kuntalaisilla on kuntavelkaa reilut 7000 euroa per nuppi vauvasta vaariin,taitaa tulla konkurssi ja säästää ei saisi mistään.Sama kohtalo tulee olemaan monella muullakin kunnalla kun mennään kuten on viimeiset satavuotta menty.Ja valtiota huudetaan, siis veronmaksajia muualta huudetaan apuun.

  • No jaa

   Ei lie Rautavaaralla ollut 1914 huonompi taloudellinen tilanne, mutta väkeä oli reilusti enemmän…

   Vielä vuonna 1980 väkiluku oli tuplat nykyisestä.

  Jätä kommentti

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *