perjantai 23.3.2018
Akseli

Puupinolta katsoen

Varsin erikoinen on kulunut kevät ollut niin ilmojen kuin politiikankin suhteen. Näin kylmää toukokuuta ei nimittäin ole ollut kovinkaan monta kertaa viimeisen sadan vuoden aikana – eikä myöskään näin kylmää ja kovalla kädellä sairaita, opiskelijoita sekä kaikkia heikompi- ja vähäosaisempia kansalaisia kurittanutta hallitusta.

Lunta, räntää ja rakeita on tullut tuon tuosta piiskaavan tuulen säestämänä niin taivaalta kuin vallassa olleen hallituksemme päätöksentekokammareistakin. Mutta nyt kun ilmat ovat pikkuhiljaa muuttuneet vähän kesäisemmiksi, niin toivoisi myös ”uuden” hallituksemme päätösten muuttuvan edes hieman lämpimämmiksi.

Sen verran puutteellista esitysten valmistelua, jo tehtyjen päätösten peruuttelua sekä asioiden edestakaisin vatkaamista on Sipilän hallituksen työskentely ollut aivan ensiaskeleista alkaen, että se tullee jäämään histo-riaamme yhtenä kaikkien aikojen huonoimmista ja toimintakyvyttömämmistä hallituksistamme.

Ilmeisesti hallituksen jatkuva kompurointi ja taitamaton toiminta on johtunut osaksi monien ministereiden kokemattomuudesta, mutta myös lehmänkauppa- ja pelinpolitiikan paluusta päätöstentekoon.

Tyystin toisin on sen sijaan presidentti Sauli Niinistön laita. Hän on hoitanut yllättävien ja vaikeiden kriisien keskelläkin virkaansa todella taidokkaasti, tyylikkäästi ja maantieteellisen asemamme ymmärtäen. Hän on osoittanut olevansa kaikkien puolueiden yläpuolella oleva, todellinen koko kansan presidentti.

Unohtaa ei sovi myöskään hänen viisasta ja viehättävää puolisoaan, Jenni Haukiota, joka on auttanut monin eri tavoin miestään tämän vaativan tehtävän hoitamisessa, ollut hänen tukenaan niin arjessa kuin juhlassakin ja edustanut miehensä rinnalla maatamme tavalla, josta me kaikki saamme olla tosi ylpeitä. Suotta ei siis edustava presidenttiparimme nauti laajaa kansansuosiota yli puoluerajojen.

Huolimatta siitä, että eduskunta on karsinut rajulla kädellä presidentin valtaoikeuksia, on Sauli Niinistö kyennyt taitavalla toiminnallaan ja viisailla kannanotoillaan osoittamaan kaikille, kuka on isäntä talossa. Hänessä on oikeanlaista pehmeyttä ja myös tarvittavaa kovuutta sekä sellaista turvallisuutta herättävää karismaa, ettei sitä läheskään kaikista valtioiden johtajista – pikkusieluisista poliitikoista nyt puhumattakaan – löydy.

Koska presidentti Niinistö on luvannut asettua kaikista puolueista irrallaan olevan valitsijayhdistyksen ehdokkaaksi tulevissa presidentinvaaleissa, niin todella viisaasti itsensä, omien taustaryhmiensä ja koko kansakuntamme parhaaksi tekisivät kaikki muut ehdokkaat, jos peruisivat oman ehdokkuutensa ja asettuisivat yhtenä rintamana tukemaan Sauli Niinistön uudelleenvalintaa presidentiksemme.

Näin säästyttäisiin yksiltä täysin turhilta vaaleilta, koska niiden lopputulos on jo tässä vaiheessa päivänselvä. Ja samalla säästyisi myös rutkasti rahaa niin poliittisilta puolueilta kuin valtioltakin kaikkeen muuhun toimintaan sekä muiden vaalien järjestämiseen. Vaalien, joita muuten on lähiaikoina tulossa ilman presidentinvaalejakin aivan ruuhkaksi asti.

Kirjoittaja on maanviljelijä Iisalmen Kirmalta.


 • Kommentit

  • Pielakas

   Suoraan sanoen kirjoituksen ylistys sananvalintoineen ja ehdotuksineen tuntuu minusta epätodelliselta, kuin jostakin vieraasta maasta tai kaukaiselta ajalta. Älkäämme (enää) sortuko likinäköiseen henkilöpalvontaan, vaan äänestäkäämme presidentiksi todellinen ihminen, ei saavuttamatonta ihannekuvaa.

  • minä voan.

   Viisaasti kirjotettu ja hyvin perusteltu. Kannatan!..

  • minä voan.

   Viisaasti kirjotettu ja hyvin perusteltu. Kannatan..

  • Ihmeteltävänä ihmeellistä.

   Viimeaikaiset tapahtumat, voivat tukea merkittävästi Haavistoa ja tuoda hänelle plussapisteitä?

  • Pielakas

   Noin voi olla, mutta täytyy valtiollisessakin elämässä kuitenkin olla periaatteita, joista pidetään joka tapauksessa kiinni. Eivätkös vaalit ole demokratiassa sellainen pyhä asia?

   Olisi hyvä kuulla, missä ja millaisissa maissa vaaleista lipsutaan kustannussyistä tai poliittisten suhdanteiden vuoksi. Ja mitä nykyään ajatellaan Urho Kekkosen valinnasta poikkeuslailla vuosiksi 1974-78?

   Sitä paitsi henkilövaalien kannatukset voivat vaihdella nopeasti ja yllättävästi. Muistetaanpa pikkupuolueen ehdokkaan Elisabeth Rehnin melkein päässeen presidentiksi vuonnna 1994. Siihen oli syynä toisella kierroksella sosialisti (Ahtisaari) vastaan porvari – asetelma.

   • Pielakas

    Vaalien yhdistäminen – tietysti erillisinä – olisi minusta huomattavasti vähemmän arveluttava temppu. Sen jo voi kustannus- ja tarkoituksenmukaisuussyistä tehdä.

  Jätä kommentti

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *