keskiviikko 21.3.2018
Pentti

Populismia vai realismia?

Seppo Saarelainen ja Kari Jussi Aho kirjoittivat Iisalmen Sanomissa 23.10., että ”Suomella on kilpailijamaihin verrattuna kirittävänä pitkä takamatka, joka on seurausta kymmenestä menetetystä kasvun vuodesta”.

Miksi yhteiskunnassa turvallisuus ja luottamus heikkenevät, vaikka työllisyys ja talous ovat kasvussa? Ministerit ylistävät kilpaa hallituksen toimenpiteitä – asiantuntijoiden antaessa taustatukea. Mitä globaaleilla markkinoilla on tapahtunut? Itsenäisillä valtioilla oli oma valuutta, jota devalvoitiin tarvittaessa kilpailukyvyn säilyttämiseksi ulkomaan kaupassa. Rahan arvo perustui myös kansallisvaltion keskuspankin kultavarantoon, ja esti kohtuuttoman rahan painamisen.

Italian liiraa painettiin aikoinaan setelikoneet punaisena, jolloin liirasta tuli vessapaperin arvoinen.

Globaaleilla markkinoilla kansallisvaltion valuutta saattaisi joutua spekulaation kohteeksi aiheuttaen valtiolle ja eläkeyhtiöille tuskaa. Tämänkö estämiseksi EU:ta alettiin tiivistää rahan, talouden, sotilaallisen ja poliittisen yhteistyön liitoksi?

Oikeiston ja vasemmiston äänestäjistä noin 90 prosenttia asettaa tärkeimmäksi tavoitteeksi talouskasvun.

Yhdysvalloissa republikaanit suhtautuvat euroon kriittisesti ja epäillen, että eurosta tulee dollarin kilpailija markkinoille. EU:n laajenemista itään kyllä tuetaan – sekasorron aikaansaamiseksi ja sotilaallisesti tärkeäksi sillanpää-alueeksi.

Vetikö EU Obaman puhumaan Englantiin ennen brexit-äänestystä EU:ssa pysymisen puolesta? Vai työnsivätkö republikaanit Obaman sotkemaan EU:ta? Englannissa kannattajien ja vastustajien ero kyselyissä oli ennen äänestystä pieni. Obaman kannatuspuhe koettiin sisäisiin asioihin puuttumisena, josta vastustajat ottivat kaiken hyödyn irti – ja voittivat vaalit.

Yhdysvalloissa demokraatti Obaman presidenttiaikana keskuspankki loi uutta valuuttaa yli 4 000 miljardia dollaria, mutta talous ei tahtonut lähteä kasvuun yksityisten finanssikapitalistien pitäessä käsijarrua päällä. Viime marraskuussa poikamaisen vallaton Trump valittiin presidentiksi – republikaani kuitenkin. Globaali talous voimistui – käsijarru poistui, osoittaen äänestäjille republikaanien voiman talouskasvuun. EU:n bkt on noin 20 000 miljardia euroa vuodessa, EKP luo joka kuukausi 60 miljardia – vuositasolla 720. Eli vuodessa luodaan 3,5 prosentin edestä rahaa talouskasvuun. Lisäksi vielä EKP ilmoitti rajattomasta rahan luomisesta.

Kreikan ahdingossa autettiin verovaroilla. Oppositiossa ollessaan kansanedustaja Timo Soini huusi kovaäänisesti, että ”Saksan ja Ranskan pankkeja pelastettiin”. Kannatusta sillä sai, mutta tämä on vain osatotuus. Jos sijoittajavastuu olisi langetettu Kreikkaan sijoitetuille varoille, eläkeyhtiöt, jotka omistavat edellä mainittujen pankkien osakkeita, olisivat joutuneet ahdinkoon.

Talouskasvu perustuu EKP:n rahan luomiselle, mikä tukee sijoitetun pääoman tuottoa ja eläkkeistä maksettavia ansiotuloveroja valtiolle ja kunnille.

Yksityisen ja julkisen puolen eläkeyhtiöille tulee sisään työeläkemaksuja vähemmän kuin eläkkeitä maksetaan ulos. Vaje täytetään sijoitustuotoilla.

Eläkejärjestelmää luotaessa lähtökohta oli, että työeläkemaksut kattavat eläkkeet. Globalisaatio, pätkätyö, robotti ja digitalisaation haasteiden myllertäessä työelämää, on nykyisen kaltainen eläkejärjestelmä kyseenalainen.

Leevi Partanen, Vieremä


  • Kommentit

    • Rappiolla

      Pitäkää näppinne erossa niiden eläkkeistä jotka on sotienjälkeen työnsä tehneet ja suomen nousuun nostaneet.He on taatusti maksaneet herrojen ja narrienkin palkat ja humputtelut moneen kertaan,ja hyvin monet terveydellään ,Niillä ikäryhmillä on ollut työuran alkupäässä varsinkin olemattomat terveyspalvelut ja työolot on olleet suurella osalla surkeat verrattuna nykyaikaan.Valtion herrat on alkaneet paasata kun ja jos sote epäonnistuu kuten näyttää käyvän niin on pakko leikata eläkkeitä.Kaikkien eläkeensaajien on alettava lyödä kapuloita rattaisiin tälle porukalle .Etsiköön leipänsä muualta jos eivät valtion asioita saa paremmalle kantille muulla tavalla kuin eläkkeitä leikkaamalla.Suomen rikkainpien joukossa näyttää olevan tämä veropakolaisuus muotia,keskittykää niiden jahtaamiseen eikä eläkkeensaajien,mutta niinhän se näyttää olevan kepuporvarihallituksen tyyli että heikompiosaisia lyödään kuin vierasta sikaa kokoajan .

    Jätä kommentti

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *