keskiviikko 21.3.2018
Pentti

Ponsse puhkaisi jo puoli miljardia

(Kuva: Ponsse Oyj)

Vieremäläinen metsäkonevalmistaja Ponsse kirjasi viime vuodelta historiallisen korkean liikevaihdon, 517,4 miljoonaa euroa, jossa on kasvua edellisvuoteen 55,5 miljoonaa. Liikevoitoksi muodostui 55,2 miljoonaa euroa (56).

Katsauskaudella Vieremän tehtaasta valmistui ennätysmäärä metsäkoneita.

– Voimakkaan kasvun vuosi. ensimmäisellä vuosipuoliskolla liiketoiminta kehittyi suotuisasti, mutta loppuvuoden aikana jäimme hieman edellisen vuoden erinomaisesta kannattavuustasosta, toimitusjohtaja Juho Nummela toteaa.

Hänen mukaansa kannattavuus toki säilyi edelleen hyvällä 10,7 prosentin tasolla ja liiketoiminnan rahavirta oli 53,7 miljoonaa euroa plussanpuolella. Viennin osuus liikevaihdosta oli 76,6 prosenttia.

– Ponssen tase vahvistui edelleen ja omavaraisuusaste oli 50,3 prosenttia (44,8). Viime vuoden lopussa tilauskantamme vakiintui 123,9 miljoonaan euroon, Nummela sanoo.

Metsäteollisuuden näkymät ovat Nummelan mukaan edelleen hyvät.

– Markkina-alueistamme kasvoivat vahvasti Venäjä, Keski-Eurooppa ja Ruotsi. Hyvään tulokseen päästiin myös Yhdysvalloissa ja Uruguayssa.

Ponsse on viime vuosina investoinut vahvasti sekä käyttöomaisuuteen että tuotekehitykseen. Viimeisten kuuden vuoden aikana tuotekehitykseen on satsattu 67 miljoonaa euroa ja käyttöomaisuuteen noin 115 miljoonaa euroa.

Vieremän tehtaan laajennus etenee suunnitellusti ja rakennustyöt valmistuvat kuluvan vuoden lopulla.

Nummelan mukaan uusien koneiden myynti kasvoi vahvasti ja myös huoltopalveluliiketoiminta jatkoi tasaista kasvuaan. Myös vaihtokonemyynti kehittyi suotuisasti loppuvuotta kohti.

– Uusien koneiden varasto jäi vuoden lopussa lähes optimaaliselle tasolle, mutta vaihtokonevaraston koko vaikutti merkittävästi sitoutuneen pääoman määrään. Uusia tilauksia katsauskaudella saatiin 493,8 miljoonan arvosta (469,4), Nummela toteaa.


  • Jätä kommentti

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *