torstai 22.2.2018
Tuulikki, Tuuli, Hilda, Tuulia

Poliisin pakeille on päästävä

Iisalmen poliisiaseman palvelupäivystyksen aukioloaika supistuu marraskuun alussa viidestä kahteen päivään viikossa. Muutoksen vuoksi päivystyksessä ei välttämättä pystytä vastaamaan heti puheluihin, ja myös kasvokkain tapahtuva palvelu saattaa ruuhkautua. Lupapalvelujen aukioloajat eivät muutu.

Yläsavolaisten näkökulmasta muutos on surkea. Poliisissa neuvotaan tekemään rikosilmoitukset netissä, mutta osa väestöstä ei kykene siihen ja monet haluavat keskustella poliisin kanssa, mitä kohdalle osuneessa tilanteessa pitäisi ja kannattaisi tehdä.

Syy muutokseen on kolmen poliisin vaje, joka syntyi, kun kaksi poliisia jäi virkavapaalle ja yksi on suurimmaksi osaksi toisissa tehtävissä. Palvelupäivystystä piti supistaa, jotta rikostutkintaan riittäisi tarpeeksi henkilöstöä.

Itä-Suomen apulaispoliisipäällikkö sanoi Iisalmen Sanomissa (25.10.), että ratkaisu on tilapäinen. Poliisiaseman esimies on toiveikas, että asiaan tulee ratkaisu vuodenvaihteessa ja että silloin päästään palaamaan normaaleihin aukioloaikoihin.

Päivystyspalvelujen tarve on pysynyt samana viime vuodet. Yleisimpiä asioinnin aiheita ovat rikosilmoitukset, poliisiasioiden neuvonta ja opastus sekä sakkojen tiedoksianto.

Iisalmi on Ylä-Savon seutukunnan keskus, ja kansalaisten kannalta on kohtuutonta, jos poliisia ei pääse tapaamaan virka-aikoina edes keskuskaupungissa.

Poliiseja on Suomessa 7 200. Määrä on vähentymässä vuonna 2019 noin 6 800:aan. Vuonna 2021 poliiseja olisi enää 6 740.

Luvut osoittavat, ettei Iisalmeen ole tulossa lisävakansseja, koska niitä ei tule muuallekaan. Helposti voi käydä niin, että Iisalmen palvelupäivykseen jää lappu luukulle kolmena päivänä viikossa. Valtio karsii meiltä vähäisiäkin palveluitaan edelleen.


  • Jätä kommentti

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *