torstai 26.4.2018
Terttu, Teresa, Tessa

Päiväkirurgian tulevaisuus makaa maakunnan käsissä

Uudessa terveydenhuoltolaissa oleva päivystysasetus uhkaa lopettaa Iisalmen sairaalan päiväkirurgisen toiminnan. (Kuva: Katja Kaikkonen)

Lauantaina 13.5.2017 kokoontui Mandi Vuoren järjestämä erinomaisesti suunniteltu ja vedetty ”Soteparlamentti” kevättorille keskustelemaan ja ottamaan kantaa Iisalmen sairaalan tulevaisuudesta.

On todettu jo moneen kertaan aiemminkin, että uudessa terveydenhuoltolaissa oleva päivystysasetus uhkaa lopettaa Iisalmen sairaalan päiväkirurgisen toiminnan.

Päiväkirurgian keskittämisellä laajoihin eri erikoisalojen ympärivuorokautisiin yksiköihin potilasturvallisuuteen vedoten ei ole lääketieteellistä perustetta. Päiväkirurgia on toiminut ja toimii oikealla potilasvalinnalla ja nykyisillä päivystysvaatimuksilla turvallisesti ja tehokkaasti.

Päiväkirurginen toiminta ei tarvitse ympärivuorokautista leikkaussalivalmiutta ympärilleen vain kaiken varalta, sillä nimi päiväkirurgia jo nimensäkin puolesta tarkoittaa sitä, että potilaat lähtevät yli 90 % kotiin toimenpiteen jälkeen muutaman tunnin seurannan jälkeen saattajan kanssa.

Näin lähtee sonkajärveläinenkin päiväkirurginen potilas ”kottiin” niin Iisalmen sairaalasta kuin KYS:stä eikä leikkaussaliolosuhteita ole Rutakolla kummassakaan tapauksessa.

Hanna-Kaisa Heikkinen toivoo (IS 16.5.2017) Iisalmen sairaalan kirurgisen toiminnan säilyttämistä.

Mielestäni pelkkä toivo ei riitä, vaan voimakkaampia kannanottoja tarvitaan, ettei erikoissairaanhoito rapaudu ja perusterveydenhuollon konsultaatiot vaarannu paikallisesti Ylä-Savossa. Tästä kärsisivät kaikki yläsavolaiset ja kalliimman kanssa.

Ratkaisu kirurgian toiminnan laajuudesta tulee olemaan maakuntavaltuustolla, sillä sairaanhoitopiirit lakkaavat olemasta ja yliopistollisesta sairaalasta tulee vain yksi kilpaileva palveluntuottaja muiden joukossa.

Sairaanhoitopiirille ei saa eikä voi jättää näistä syistä minkäänlaista päätösvaltaa asian suhteen, onhan se jo vastoin sovittuja kilpailu- ja yhtiöittämissääntöjäkin.

Maakuntavaltuustoon tarvitaan voimakkaita yläsavolaisia asiamme puolustajia jatkossa, koska koko Ylä-Savon, ei pelkästään Iisalmen, vetovoima ja väestökehitys riippuvat osaltaan erikoissairaanhoidon palveluiden säilymisestä.

Ei ole kuopiolaistenkaan etu, jos kaikki yläsavolaiset pakkaavat jonoon KYS:iin, jolloin kuopiolaisenkin hoitoon pääsy vaikeutuu ja pitkittyy.

erikoislääkäri, dosentti, KTM
Iisalmen Kokoomuksen
valtuustoryhmän pj


 • Kommentit

  • Onko virtaa??

   Entä Soten Valtuuskunta??
   Kokoontuu 30.5. Tuleeko tiukka julkilausuma sairaalamme puolesta vai mennäänkö kahville ilman päätöksiä ja jämäkkyyttä…

  • Pielakas

   Päiväkirurgiankaan tulevaisuutta ei saisi makuuttaa, tuskin lepuuttaakaan, vaan sitä pitäisi aktiivisesti muokata ja luoda – ennen kuin ulkopuoliset ehtivät sen tehdä.

  • ammattilainen

   Jospa Ponssen,Olvin, Genelecin ja Profilen pomot ottaa kantaa alkaisi tapahtua.
   Onhan kyse työntekijöiden erittäin tärkeästä elinympäristö ja perusturvallisuus kysymyksestä. Virkamiehet liian kainoja.

  • Pielakas

   Kukapa rohkenisi ryhtyä mihinkään vastarintaan, kun selitetään, että näin on pakko olla ja tehdä. Pitää säästää, se on yhteiskunnassa tärkeintä. Ei sovi ottaa varoja jostakin muualta, kaikkihan on huomattu välttämättömäksi. Jos rupeaa hankalaksi, puolue pahastuu ja henkilökohtainen poliittinen suunta kääntyy alaspäin.

   Voimattomaksi purnaukseksi tämä kaikki kohu jäänee. Kyllä ne siellä ylhäällä kuitenkin tietävät, mitä on tehtävä. Se on sitä käytännön kansanvaltaa.

  • Säälittää hyvien hoitsujen puolesta

   Jospa Savosta muutama reipas päättäjä löytyy, tähän mennessä vain liturgiaa ja vihreän napin painavia nyökyttelijöitä.
   Soten pomojen tulee koota rynnäkköryhmä byrokraattista tyhmyyttä vastaan. Eikä olisi pahitteeksi, jos sairaalan työpaikansa menettämisestä huolestuneet hoitajat järkkäisivät torille mielenilmauksen. Työpaikka menee joka tapauksessa jos Rehulan porukoiden omituisia touhuja vain seurataan.

  • Rappiolla

   Ei nämä Heikkiset,Kataiset;Kiäriäiset eikä Eestilät voi ottaa kantaa kun siellä Rehula vetää hernepussin sieraimiinsa ja ryhmäkuri on se mikä määrää ja aivot on etusormen päässä kun pitää nappia painaa niin kuin se ylempää määrätään,se on sitä kansanvaltaa parhaimmillaan.Ja 3000 miljoonaa on säästettävä samaan aikaan kun suuret ikäluokat alkaa olla siinä iässä kun niitä vaivoja alkaa tulemaan.Eräs ministeri hehkutti tätä ”tekoälyä” miten se mullistaa kaiken , robotit hoitaa homman kuten ” k-kauppiaat” konsanaan.Kun sukevan mummolla sattuu olemaan ”pyllypuolella” vikkoo niin siellä tekoälyliäkäri sannoo että laitappas se tablettikone sinne hammeen alle että katotaan etänä ja alakaa koplottelemaan ,niin suattaa mummolla piästä pieru ja nauru yhtäaikaa.Jospa sitä älyä löytyy vielä muutenkin kuin ”tekona”

  Jätä kommentti

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *