torstai 26.4.2018
Terttu, Teresa, Tessa

Päiväkirurgian jatkuminen on elintärkeää Iisalmen sairaalalle

(Kuva: Satu Kiiskinen)

Erikoissairaanhoidon ja varsinkin leikkausten keskittäminen ei auta yläsavolaisia. Mediassa on esitetty, että keskittäminen voisi jopa parantaa kansanterveyttä paremman laadun perusteella. Mikä on sitten laadun perusta, suuri volyymi vai kokemus?

Kuopion yliopistollisessa sairaalassa valtaosan toimenpiteistä tekee koulutusvaiheessa oleva erikoistuva lääkäri, joka opettelee taitojaan. Leikkauksiin menee enemmän aikaa, jolloin haavatulehdusten tiedetään lisääntyvän. Iisalmen sairaalassa toimenpiteet suorittaa kokenut erikoislääkäri ja myös sama kokenut leikkaustiimi.

Onko kansanterveyttä, että jonotetaan leikkauksiin. KYS ei selviä edes nykyisellä pienemmillä leikkausmäärillä hoitotakuun toteutumisessa. Tekonivelleikkauksiin jonotetaan kivuliaan lonkan kanssa tälläkin hetkellä kuukausia, osa jopa yli puoli vuotta. Kivun takia valvotaan öitä, syödään särkylääkkeitä ja ollaan poissa aktiivisesta toiminnasta, työstä tai muusta aktiviteetista. Pahimmillaan tämä aiheuttaa masennusta ja toimintakyvyn pysyvää alentumista, vaikka leikkaus sitten joskus tehdäänkin. Onko tämä laatua ja kansanterveyttä?

Tekonivelkirurgian keskittämisen puolesta on kirjoiteltu varsin ahkerasti. Laatu toteutuu kokemuksen kautta myös pienemmissä yksiköissä. Keskittämisen ”ihanassa huumassa” voi tämän tekonivelkirurgian mukana helposti lipsahtaa muukin kirurgia.

Päiväkirurgian jatkuminen on elintärkeää Iisalmen sairaalan toiminnan jatkumiselle. Pelkkä haavan ompelu tai KYSin kotiutussairaalana toimiminen näivettää ajan myötä myös muun erikoissairaanhoidon Iisalmen terveyskampuksen alueella. Tämä tulisi kalliiksi koko Ylä-Savolle, jos KYS-ralli alkaa Iisalmen ja Kuopion välillä.

Toiminnan hiipuminen vähentäisi sote-toimialan työpaikkoja, mikä heijastaisi myös Ylä-Savon teollisten työtekijöiden saatavuuteen. Tämä on totisinta totta jo tälläkin hetkellä Normetin, Ponssen ja Genelecin toimitusjohtajien mukaan.

Ylä-Savo, avaa jo silmät. Maakuntamme tarvitsee paikallisesti nämä palvelut ja kilpailua myös erikoissairaanhoidon tuottamisessa. Lapsen ja pesuveden mukana voi mennä koko vatikin, mistä ei ole enää sitten paluuta.

PEKKA TAIPALE
Iisalmen Yrittäjien varapuheenjohtaja, Iisalmen Kokoomus ry:n varapuheenjohtaja


 • Kommentit

  • J.VÄÄNÄNEN

   KAPITALISTINEN VALTAELIITTI AIKOO POISTAA SUOMESTA KÖYHYYDEN..KAS KUN VÄHÄVARAISET JA HUONOMPIOSAISET SEKÄ SIRAAT KUOLEE SUKUPUUTTOON..SITTEN ONSUOMI KUIN MEINASI SAKSA AIKOIAAN..VAIN HYVÄT JA JALOROTUISET JÄÄ HENKIIN..MUTTA MUTTA..ENTÄS MAAHAN MUUTTNEET..JEP. KD-ON RAUTAA, AJATELLAAN MUUTAKIN KUIN RAHAA JA VALTAA, VAIKKA EI ENKELEITÄ OLLAKAAN..PAAVO V. ON MYÖS RAUTAA.JS SAULI JÄTTÄISI PAIKKANSA, PAAVO V. SEUR PRESSAKSI..JUU..NÄIN ON !!TERV JV-SÄHKÖ-JUSSI IISALMI (KD-YLÄ-SAVO)

  • Akateemiset

   On nää savolaiset myös media vaisuja.
   Iisalmen Sanomat, radiot jne piru vie…kysykää nyt kansanedustajilta mitä aikovat tehdä sairaalan hyväksi.
   Eilen Savon sanomissa Kepun kaveri ylisti KYSiä mikä hyvä sairaala toki.
   Mutta Iisalmen sairaalan akuutti ja päiväkirurgiset valmiudet pitää SÄILYTTÄÄ.
   HERÄTYS TOIMITUKSISSA

  • Äänestäjä

   Eipä ole vaikea arvata kansanedustajien vaitiolon syitä.
   Kuopio rules…

  • Kerttu

   Tittelilistasta puuttui Terveystalon kilpailutusten johtaja. Kyllähän se terveystalo varkaudenkin sairaalaa jo pyörittää. Pitäähän se Iisalmikin saada pyörimäön Terveystalon toimesta.

  • JyrkijaJutta

   Kokoomus oli pelaamassa tämän maan persaukiseksi, nytkö itkettää vaalien alla?

  • Ässä

   Itse kuopiolaisena täysin samaa mieltä. Kosk se vaikuttaa meihinkin, eli kys täyttyy entisestään. Kaverilta leikattu Iisalmessa joskus selkä ja olkapäätä ja tosiaan kuntoon tuli! Itseki suosisin pieniä yksiköitä,

  • Potilas

   Paljon on jo toimintoja hiipunut Ylä Savosta ja eikun vähenee. Mikä kerran lopetetaan / menetetään ei takaisin saada.
   Pian tuuli vain humisee tyhjissä tiloissa. Viimeinen lähtijä sammuttaa valot…surullista. Meidän kaikkien kannalta.

  • Lääkäri

   Juuri näin. On outoa, etteivät julkisen sektorin lääkärit pomot nouse barrikaadeille kuntalaisista puhumattakaan.
   Savolaisianon helppo hallita sanoivat venakot 1800 luvulla, pitää edelleen paikkaansa.
   Itku alkaa kun sairaalasta tulee JSP siis joukkosidontapaikka.
   Onko meillä kansanedustajia.
   Tutkimuksen mukaan vain 35 % yläsavolaista luottaa päättäjiin, en yhtään ihmettele tätä saamattomuutta.

  Jätä kommentti

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *