perjantai 23.3.2018
Akseli

Pilaako eliitti Suomen?

Karina Jutila on kirjoittanut mielenkiintoisen pamfletin ”Pilaako eliitti Suomen?”. Siinä pohditaan nykypäivän julkista keskustelua, päätöksentekijöitä, median roolia sekä liike-elämän johtajien toimintaa. Ihan aluksi haluan sanoa, että kirjanen kannattaa lukaista. Se ei ole mikään julistus mitä pitää tehdä, mutta ehkä auttaa itse kutakin hahmottamaan tämän ajan ongelmia. Niihin ei ole olemassa helppoja ratkaisuja. Ei riitä populistien ”mollaaminen”. Syyt ovat paljon syvemmällä.

Tämän päivän puhe on talousslangia. Puhutaan kestävyysvajeesta, työllisyysasteesta, kansantalouden velkaantumisesta. Kaikki tärkeitä asioita, mutta ne eivät kosketa vaikeuksissa olevia kansalaisia. On myös ryhmiä, jotka haluavat luokkaerojen näkyvän.

Suomalaisen yhteiskunnan vahvuus on ollut yhteenkuuluvaisuuden tunne. Yhteiskuntapolitiikkaa on ohjannut talvisodan henki: kaveria ei jätetä. Kaikki on haluttu pitää osallisena, mukana yhteiskunnassa. Mahdollisuuksia on haluttu tasata ja myös tasattu. Kaikille yhtenäinen peruskoulu, terveydenhuolto, ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha ja muut vastaavat isot eriarvoisuutta tasaavat rakenteet ovat huolehtineet yhteiskunnan kiinteydestä. Ne eivät enää toimi. Perusterveydenhoito erityisesti isoissa kaupungeissa on marginalisoitumassa, työterveyshoito huolehtii työssäkäyvien terveydestä. Hyväosaiset valitsevat lapsilleen parhaita kouluja. Työttömyysturvasta on muotoutunut pahimman luokan kannustinloukku.

Eriarvoistumiskehitys nostaa päätään. Vihapuhe lisääntyy, ilmapiiri kärjistyy. ”Someraivo” nousee milloin mistäkin teemasta. Kahtiajaon uhka kasvaa. Tälle kehitykselle on yksinkertaisesti saatava stoppi. Se on meidän kaikkien etujen mukaista. Karina Jutilan mielestä ”eliitin – poliitikkojen, yritysjohtajien, päätoimittajien, järjestöjohtajien, kirkon edustajien ja muiden mielipidevaikuttajien – on kannettava paremmin yhteiskuntavastuuta”.

Ymmärrän oikein hyvin sen, että Suomen talous on saatava kuntoon. Se ei voi kuitenkaan tapahtua pelkillä talouden arvoilla. Professori Juho Saari esitti muutama kuukausi sitten ajatuksen, että selvitettäisiin keinot eriarvoistumiskehityksen pysäyttämiseksi ilman, että kustannuksia lisätään. Pääministeri Juha Sipilä tarttui tähän tarjoukseen Keskustapuolueen puoluevaltuuston kokouksessa.

Toivon arvostamani pääministerin vielä kertaavan Alkionsa ja toimivan määrätietoisesti asiassa professori Saaren kanssa. Kansan yhteenkuuluvaisuuden tunne on iso visio talouden kuntoon laittamisen ohella. Ne eivät ole toisilleen vastakkaisia tavoitteita. Sivistysyhteiskunnan rakenteet ovat tukeneet oma-aloitteisuutta, yrittäjyyttä, työteliäisyyttä, tasa-arvoa ja oikeudenmukaisuutta. Näitä eliitin ja politiikan pitää tukea jatkossakin. Sekä luoda toivoa ja uskoa tulevaan.

Kirjoittaja on Lapinlahdella asuva Pohjois-Savon ely-keskuksen ylijohtaja.


 • Kommentit

  • Jare

   Hyvähän se ”herra” kolumnistin sieltä norsunluutornista huuvella kun maha on täynnä ja lämmintä mökissä.Paljokohan tuollakin on palkka vuodessa, paljonkohan ely-keskuksessa on näitä tarpeettomia JOHTAJIA kaikenkaikkiaan?

  • Rappiolla

   Kyllä on kepulla ideat ja järkihenkilöt vähissä jos ”liikennevisionääriksi” löytyy ainoastaan kokokansan ”ihastus” Esko Aho ,voi pyhä sylvi,vai eikö sisäpiiriin pääse muut kuin Sipiläiset ja Aholaiset.

  • Rappiolla

   Pilaako eliitti Suomen,kyllä,ainakin kepu ”eliitti”ja siinä samalla oman maineensa kansan silmissä.Tämä eliittirouva liikenneministerin tämänpäiväinen esitys miten syrjäseudut tyhjennetään viimeistään tällä hankkeella ja etelän mersumiesten taskut täytetään autoveron poistolla ja muulla mammonalla jonka maksaa syrjäseutujen asukkaat niin työssäkäyvvät ja eläkelläiset.Kyllä on nyky ”kepuloisista” alkiolaisuus yhtäkaukana kuin kuu on maasta,bisnes ja vain bisnes on pääasia ja jos mahdollista niin kaverille kans.Onneksi on jo vaalikausi puolessa kohtapuoliin ja toivonmukaan päästään tästä ”kepulais”eliitistä eroon ja järki voittaa siinäkin puolueessa ja ne järjelliset astuvat esiin.

  Jätä kommentti

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *