torstai 22.3.2018
Vihtori

Peili kertoo totuuden

Ylä-Savon väestönkehitys kuin Iisalmenkin, on ollut tasaista alamäkeä viime vuodet. Eikä suunta ole maassamme poikkeus. Vaikka väkeä ei elä mahdottomasti Savon perukoilla, on meillä hyvä edustus Arkadianmäellä.

Iisalmesta yksin on kaksi kansanedustajaa ja Ylä-Savosta kaikkiaan viisi. Edustajia on meiltä suurin piirtein 1/11 000 henkeä kohden, kun laskennallisesti maassamme luku on 1/27 500. Hallituspuolueiden edustajia meillä on neljä. Asioitamme voisi olettaa siis ajettavan huolella.

Miten asioitamme sitten toimitetaan? En voi olla yhtymättä kaupunkineuvos Harjun huoleen (IS 30.11.) siitä, kuinka etujamme valvotaan ja mitä täällä tapahtuu. On hyvääkin tehty ja tehdään yhä, mutta useat seikat saavat tilanteen näyttämään siltä, että tulevaisuutemme valuu sormiemme välistä hakeläjään.

Mitä on tehty viimeiset kolme ja puoli vuotta, kun savu ei vielä nouse vielä Soinlahden biopiipuista? Toki liikennerajoituksistakin saa pitää meteliä, mutta ei tämä työpaikkoja alueellemme tuo, saati tulevaisuususkoa vala.

Eivät yläsavolaiset – kansa yleensäkään – leipää ja sirkushuveja tarvitse, vaan tekoja ja ajatuksen siitä paremmasta huomisesta. Jos tulevaisuus ei ole kirkkaana mielissämme, jatkuu väestökehityksemme samaan malliin. Tällöin jo kulunut fraasi, viimeinen sammuttaa valon, käy toteen. Vai olisiko sama sitten tuikata (käräjä)talokin tuleen? Valaisisiko roihu edes hetken tietä tulevaisuuteen ennen sammumistaan?

Edunvalvonta muuttuu alati ja on vyyhti niin kabinettivaikuttamista kuin julkista agitointia. Kaikkea me siis emme näe ja tämä kuuluu pelin henkeen. Kuitenkin epäilykset heräävät, mikäli mitään ei kuulu tai asioihin herätään ihmetellen.

Valitettavan hyvin muistan, kuinka Iisalmen johto ihmetteli, kun lehdestä lukivat VR:n aikeista vähentää junavuoroja. Kyllä tämänkaltaisista asioista olisi pitänyt olla vähintäänkin ilmavainua, jos ei tuoretta jälkeä nuuhkittavana. Helsingissä olisikin pitänyt ravata etupainotteisesti.

”Kansanedustajasuhdettamme” tarkastellen voisi olettaa, että tulevaisuutemme on turvattu. Parhaimmillaan suhde säilyykin samana, kävi ”väenpaljoudellemme” mitä hyvänsä. Nykytaso voidaan säilyttää tai positiivinen vire saavuttaa, mikäli ihmiset uskovat alueemme tulevaisuuteen ja siitä kerrotaan muille. Edunvalvonnan tulee tukea tätä. Tuskin yläsavolaisten määrä kuitenkaan räjähtää käsiin.

Lopulta syitä täältä lähtemiseen löytyy tasan kaksi: luonnollinen poistuma eli kuolema sekä poismuutto. Kumpaankin voidaan osin vaikuttaa, jäljempään merkittävämmin. Tärkeä olisikin miettiä sitä, miksi tänne ei jäädä. Syitä tähän on turha hakea muualta: peilistä sen näemme – jokainen.

Kirjoittaja on iisalmelainen kuntavaikuttaja ja terveys- ja yhteiskuntatieteiden maisteriopiskelija.

Juho Pulkka

juho.pulkka@hotmail.com


 • Kommentit

  • Karlson

   Erittäin hyvää pohdintaa ja tätä kannattaa tehdä varmaan enemmänkin. Ongelmat eivät hyssyttelemällä ratkea. Avainkysymyksiä lienee miten Iisalmen seudulle saataisiin pari Ponssea lisää ja miten hyvästä ideasta (siemenestä) kasvaisi kukoistava yritys ja toivon mukaan vielä vientiyritys. Luulenpa, että Iisalmen seudun yrittäjiltä voisi saada hyviä vinkkejä tähän. Kun lukee esim. Kärkkäisen Lunawoodin tarinaa niin saa yllättävän yrittäjä vihamielisen käsityksen Iisalmen ilmapiiristä.

  • trabch

   Oikealla asialla Juha on kirjoituksessaan. Harjun ahkeran työn tuloksena Iisalmen veronmaksajat maksoivat Soinlahteen liikennejärjestelyt, vesi- ja viemäröintisysteemit. Onkohan se infra oikea sana? Nyt ovat suunnitelmat jumissa. Rakennustyöt alkaisivat jos veronmaksajat rahoittaisivat ne. Jos sitten virolaisfirmat rakentaisivat sen niin sitten tarvittaisiin aloittamisrahoitus ja sitten toiminnan turvaava rahoitus. Toivottavasti kuitenkin työpaikkoja syntyy Iisalmelaisille.
   Juhan kommenttiin siitä, että ihminen ei tarvitse leipää vaan uskoa parempaan huomiseen en voi yhtyä. Takuueläkeläisenä ei uskoa parempaan tuo eläkkeen leikkaaminen ja leipä on köyhällekin tärkeä. Harju kirjoitti palveluiden saatavuudesta kertoen, että hänelle ovat kyllin riittävät. Kyllähän palveluita on saatavilla jos on vara maksaa niistä. Tavallisen takuueläkeläisen ei ole mahdollista niitä käyttää.

  Jätä kommentti

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *