tiistai 23.4.2018
Yrjö, Jyrki, Jyri, Jori, Jiri, Yrjänä

Parvekkeella sauhuttelulle tulossa loppu?

Suomesta halutaan tehdä savuton vuoteen 2030 mennessä. Uudella tupakkalailla pyritään ottamaan jälleen yksi askel kohti kyseistä tavoitetta ja siirtämään mm. parveketupakointi historiaan. (Kuva: Annamaija Herola)

Tupakointi on pian entistä hankalampaa. Tai sitten savusta ei tarvitse kohta enää kärsiä samaan malliin. Riippuu keneltä kysytään, sillä mielipiteitä on laidasta laitaan.

Eduskunnassa on ollut valmisteilla uusi tupakkalaki, joka antaa taloyhtiöille mahdollisuuden hakea tupakointikieltoa huoneistoparvekkeille ja -pihoille sekä huoneistojen sisätiloihin. Aiemmin sauhuttelun on voinut kieltää vain taloyhtiön ulkoalueilla ilmanottoaukkojen lähellä sekä lasten leikkialueilla ja yhteisillä parvekkeilla.

– Uuden lain on tarkoitus tulla voimaan 20. toukokuuta. Tosin perutuslakivaliokunnan lausunto valmistuu toukokuun alussa, joten voimaantulon voi arvioida hieman viivästyvän. Se on kuitenkin varmaa, että uusi tupakkalaki tulee jossain vaiheessa lähiaikoina, toteaa Kiinteistöliiton lakimies Kaisu Terkki.

Tupakointikieltoa voi hakea taloyhtiö ja sen määrää kunnan terveydensuojeluviranomainen. Kiellon voi ulottaa koskemaan myös sähkötupakkaa. Mikäli kieltoa ei noudata, on seurauksena uhkasakko. Tosin jos Kiinteistöliiton ehdotus menee läpi, voi kyseeseen tulla myös huoneiston hallintaan ottaminen.

– Asunto-osakeyhtiölakia voisi tältä osin vielä tarkistaa ja tehdä kyseisen lisäyksen, Terkki ehdottaa.

Jotta kieltoa voi hakea, tulee tupakoinnista aiheutua haittaa ja lain asettamien edellytysten täyttyä. Yksi edellytys on, ettei taloyhtiö voi kohtuullisin muutoksin ratkaista tilannetta eikä tupakoiva asukas pysty itse ehkäisemään savuhaittoja. Ehdot ovat tiukat, koska uudella lailla puututaan asukkaan yksityisyydensuojaan.

Iisalmelaisten isännöitsijöiden Jari Parviaisen sekä Pekka Ryhäsen mielestä on hyvä, että uusi tupakkalaki tulee.

– Paljonhan tämä aihe on keskustelua ja tunteita herättänyt. Etenkin vuokralla asuvien tupakoitsijoiden kanssa on ollut ongelmia. Minun mielestä siinä kuitenkin moni kärsii ihan turhaan, jos joutuu hengittämään tupakansavua. Suurin osa ihmisistä on savuttomia, ja tupakan riskit tietää varmasti jokainen, Ryhänen sanoo.

– Tähän mennessä emme ole voineet tehdä mitään, jos joku on halunnut omalla parvekkeellaan tai asunnossaan polttaa. Jos yksikin asukas on vastustanut vaikkapa parveketupakoinnin kieltämistä taloyhtiössä, ei sitä ole voitu asettaa, Ryhänen jatkaa.

– Hyvä siis että uusi laki on tulossa. Toivoisin kuitenkin, että yhtiökokous voisi itsenäisesti päättää kielloista. Se säästäisi aikaa ja rahaa, Parviainen lisää.

Kaisu Terkin mukaan viranomaisväylänkin käytössä on puolensa.

– Näkisin, että naapurisopu säilyy paremmin, kun puolueeton viranomainen tekee päätökset.

Viranomaistarkastuksen yhtenä mahdollisena ongelmana Jari Parviainen näkee mittausten luotettavuuden.

– Etenkin avonaisella parvekkeella olosuhteet voivat vaihdella. Esimerkiksi normaalista poikkeava tuuli voi vääristää tilannetta.

On epäilty, että tupakoijat siirtyvät parvekekieltojen myötä entistä enemmän sisätiloihin. Tämän jälkeen olisi jälleen viranomaiselle työtä luvassa, kun olisi tutkittava, että kulkeutuuko savu ilmanvaihtokanavia pitkin toisiin asuntoihin. Ja jos kulkeutuu, pystyykö ongelman ratkaisemaan vai onko asetettava kielto?

 

Uusi tupakkalaki
Tulossa voimaan aikaisintaan 20.5.2016.

Antaa taloyhtiöille mahdollisuuden hakea tupakointikieltoa huoneistoparvekkeille ja -pihoille sekä huoneistojen sisätiloihin, mikäli voidaan todistaa että tupakoinnista aiheutuu toistuvaa haittaa muille asukkaille, eikä savun leviämistä voida kohtuullisin keinoin ehkäistä. Kielto koskee myös sähkötupakkaa.

Aiemmin tupakoinnin on voinut kieltää ulkoalueilla ilmanottoaukkojen lähellä sekä lasten leikkialueilla ja yhteisillä parvekkeilla. Muista kielloista on pitänyt sopia vuokrasopimuksessa tai taloyhtiön asukkaiden yksimielisellä päätöksellä.

Kieltoa hakee taloyhtiö ja kiellon määrää kunnan terveydensuojeluviranomainen. Mikäli kieltoa rikkoo, on seurauksena uhkasakko.

Viranomaispäätökseen pätevät normaalit muutoksenhakukeinot, eli päätöksestä voi valittaa.

Muita uudistuksia: sähkösavukkeet tulevat tuotevalvonnan piiriin ja yleiseen luvanvaraiseen myyntiin kioskeihin sekä kauppoihin, askeihin on tulossa isot kuvavaroitukset, mentoltupakat ja sähkösavukkeiden maut poistuvat vuoteen 2020 mennessä, ja nuuskaa saa tuoda Suomeen korkeintaan yhden kilon vuorokaudessa.

 


 • Kommentit

  • henkilökohtainen-savukone

   Kyllä sähkötupakan höyry kulkeutuu
   muiden neniin aivan kuten savukin.

  • Paavinlupa paskallakäyntiin

   Sisälläpoltto saattaa lisääntyä?

  • Raitista ilmaa

   Sähkötupakka

   meillä töissä saivat polttaa ensin sähkärii sisällä kunnes me muut aloimme voida PAHOIN ja sitten tuli säännöt sähkärii saa polttaa vain tupakkapaikalla,ei sisällä.

  • Raitista ilmaa

   Aina täällä sössitään tupakkalaki, kerta rutina eikä ainaista natinaa !

   Tupakointi kiellettävä kerralla niin sisätiloissa kuin parvekkeilla ja 10m päässä talosta.

   Koska:

   -betoni imee tupakansavun itseensä ja vaikka
   kuinka remontoidaan niin tupakka haisee aina
   ja ikuisesti asunnossa

   -parvekkeilta ilmastointi imee savut sisälle
   asuntoon, eikä siitä meinaa päästä eroon.
   savut tulevat jopa ekasta kerroksesta
   seitsemänteen kerrokseen asti !

   -ikkunassa roikkuminen röökillä ja ilmastointi imee
   savut sisälle yläkerran asuntoon ja siihen herää
   kun makkari löyhkää kapakalle.
   sitten on yritettävä saada läpiveto ja puhallin
   laitettava puhaltamaan täysille savua ulos ja aikaa
   kuluu

   -ulkoa myöskin ilmastointi imee savut sisälle

  • Happea!

   Yes! Vihdoinkin. Ei tarvitse kärsiä naapureiden sauhuttelusta. Menkööt nurkan taakse tupakille. Siinäpä saavat tupakoitsijatkin vähän liikuntaa.

  • Esa Nahka

   Hauskaa miten tuo sähkötupakka vedetään lokaan tupakin takia. Näillä kun ei oikeasti ole mitään muuta yhteistä kuin nikotiini. Mut onneks kielletään kaikki ja ei keskitytä oikeisiin ongelmiin.

  Jätä kommentti

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *