torstai 22.2.2018
Tuulikki, Tuuli, Hilda, Tuulia

Otetaan kehuista mallia

Olvin Iisalmen tuotantolaitos saa ensi vuoden alkuun mennessä höyrykattilaitoksen, joka käyttää polttoaineenaan paikallisia puunjalostuksen sivutuotteita, kuten kuorta, purua ja haketta.

Biomassatoimisen laitoksen suurinvestoinnissa ei tarvinnut lähteä naapuripitäjää kauemmas, sillä sen valmistaa KPA Uniconin Kiuruveden yksikkö. Yläsavolaisuusaste on avaimet käteen -hankkeessa huoltosopimuksineen ja savukaasupesureineen erityisen korkea.

Yhtiöt eivät myönteisessä mielessä säästelleet sanojaan tiedotteissaan viime viikolla: Olvilta kerrottiin iloisena ja ylpeänä, että Iisalmen tuotantolaitoksen tarvitsema energia päästään tuottamaan paikallisella uusiutuvalla polttoaineella. Tuotantojohtaja Lauri Multanen ylisti investoinnin toteuttamista ”paikallisin voimin yläsavolaista energia-alan huippuosaamista hyödyntäen”.

KPA Uniconin projektipäällikkö Jussi Räty puolestaan luonnehti yläsavolaista yhteistyötä ”hienoksi mausteeksi laitosprojektille”, eikä korostamatta jäänyt se, kuinka yrityksessä arvostetaan ”Olvin perinteitä, arvomaailmaa ja pitkäjänteistä toimintaa”.

Molemminpuolisia vuolaita kehuja kannattaa kuunnella aivan vilpittömin mielin ja ottaa jopa mallia. Nämä kaksi menestyvää yritystä tekevät juuri sitä, mitä yrittäjä Ari Isopoussu peräänkuulutti mielipidekirjoituksessaan Iisalmen Sanomissa (18.9.). Ne kertovat tositarinaa siitä, kuinka täällä valmistetaan korkean jalostusasteen tuotteita ja huippulaatua ja jätetään samalla mahdollisimman pieni hiilijalanjälki. Kestävän kehityksen ympyrä on niin vahva, että siitä kelpaa kertoa isoon ääneen koko maailmalle. Näistä aineksista todella saa tarinan, joka kiinnostaa.


  • Jätä kommentti

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *