keskiviikko 21.3.2018
Pentti

Ortodoksisen kirkon hallinnon ja johtajuuden taso on kyseenalainen

Juridiikan kannalta on mielenkiintoista myös se, että tämä laittomasti valittu seurakunnanneuvosto oli merkittävästi vaikuttamassa Hotelli Artos Oy:n konkurssihakemukseen, joka oli sen ja uudelleen valitun Artos Oy:n hallituksen tavoitetila, kirjoittaa Martti Harju. (Kuva: Jaakko Heiskanen)

Runsaat kaksi vuotta sitten arkkipiispa Leon ja ortodoksisen kirkon lakimies Jari Rantalan käynnistämät tutkinnat silloista seurakunnanneuvostoa ja kirkkoherra, rovasti, isä Eliasta kohtaan ovat saatu päätökseen.

Kyseessä oli vakavat epäilyt taloudellisista väärinkäytöksistä ja liiketoiminnan (Hotelli Artos Oy) Iisalmen ortodoksinen seurakunnalle aiheutetuista merkittävistä vahingoista. Vuosi sitten Itä-Suomen poliisilaitoksen tutkinta kyseisiä tahoja kohtaan päättyi toteamukseen ei rikosepäilyjä. Tänä keväänä tuli sisällöltään samanlainen päätös Evakko-säätiötä koskien Patentti- ja rekisterihallituksesta.

On pakko kysyä ja ihmetellä, miksi moinen näytelmä haluttiin korostetun julkisesti saattaa liikkeelle?

Mikä oli sen alkuvoima? Sekö, että isä Elias oli kirkkokuntansa näkyvin ja aikaansaavin hengenmies, jonka elämäntyö täällä Iisalmessa ja koko maakunnassa, valtakunnallisesti ja kansainvälisestikin, on vertaansa vailla?

Kateus? Hänen eläköitymisen kynnyksellä hänet ja suuri joukko seurakuntalaisia haluttiin häväistä. Halpamaista!

Kuka tästä kaikesta hyötyi? Ei ainakaan Iisalmen ortodoksinen seurakunta, jonka toiminta on likimain nuukahtanut verrattuna isä Eliaksen aikaan.

Ei hyötynyt kirkkokuntakaan, jonka taloudellisella tuella lakimiespalveluja on ostettu sen seurakunnanneuvoston päätöksellä, joka 14.4.2015 ylimääräisessä seurakunnanvaltuuston kokouksessa valittiin, ennakkokäsikirjoituksen mukaisesti.

On annettu avoin piikki siis kirkolta, jonka talouden olen ymmärtänyt olevan heikolla pohjalla.

Mutta on yksi taho, joka on pärjännyt: LakiMajakan lakimies Jaakko Ikonen. Hän on laskuttanut runsaat 100 000 euroa palveluistaan seurakunnalle ja kirkolle! Jos tämä halutaan kiistää, odotan korjattua lukemaa, julkisuuslain mukaan.

Ei tässä vielä kaikki. Runsas viikko sitten Kuopion hallinto-oikeudessa todettiin laittomiksi tämän vuoden 2015 junttakokouksessa tehdyt päätökset uuden neuvoston valinnasta ja sitä seuranneesta syyteharkinnasta.

Taas on pakko kysyä, mikä on ortodoksisen kirkon hallinto-osaaminen ja johtamisen taso? Olisiko tässä siirryttävä jo 2010-luvulle?

Diktatuuri ja alistaminen, käskyttäminen ja uhkailu eivät kuulu minkään organisaation johtamiskulttuuriin. Onko tästä näyttöä? Mainitussa ylimääräisessä seurakunnanvaltuuston kokouksessa läsnä olleena todistan, että siinä ei edes otettu huomioon muiden muassa kannatettua vastaehdotusta siitä, että uutta seurakunnan neuvostoa ei valittaisi. Kokousta johtanut vs. kirkkoherra Olavi Matsi totesi ehdotuksen kuultuaan, että ette kai te aio niskuroida arkkipiispalle!

Ei niskuroitu, mutta lopputulos oli, että päätökset olivat laittomia ja syyteharkinnat niin ikään, jotka kylläkin varmemmaksi vakuudeksi on nyt tutkinnassakin aiheettomaksi todettu.

Juridiikan kannalta on mielenkiintoista myös se, että tämä laittomasti valittu seurakunnanneuvosto oli merkittävästi vaikuttamassa Hotelli Artos Oy:n konkurssihakemukseen, joka oli sen ja uudelleen valitun Artos Oy:n hallituksen tavoitetila. Itse olin Artos Oy:n hallituksen jäsen kevättalveen 2015 saakka, jolloin arkkipiispan edustaja tunkeutui yhtiön hallituksen kokoukseen täysin osakeyhtiölain vastaisesti.

Tämä riitti minulle ja kahdelle muulle hallituksen jäsenelle. Ilmoitimme seurakunnanneuvostolle, että emme ole enää käytettävissä Artos Oy:n hallitukseen seuraavan yhtiökokouksen jälkeen. Ennen tätä olimme yhtiön hallituksessa tehneet kaksi vaihtoehtoista strategiaa konkurssin välttämiseksi. Sen päärahoittajat myöskin yksimielisesti hyväksyivät. Kirjattuihin dokumentteihin pohjaten siis väitän, että Artos Oy:n konkurssi oli tarpeeton.

Ja vielä: Olisiko mahdollisesti niiden nykyisinkin seurakunnan hallinnossa mukana olevien luottamushenkilöiden vetäydyttävä tehtävistään, jotka olivat nimetty jo laittomasti valittuun seurakunnanneuvostoon?

Mielenkiinnolla odotamme, mitä seuraavaksi? Vieläkö jotakin ”uutta” tutkitaan.

Olisiko kuitenkin kaikille parasta, että arkkipiispa Leo avustajineen myöntäisi tapahtuneen ja pyytäisi sitä nöyrästi anteeksi. Se olisi todellista johtajuutta.

Siihen tarjoutuu pian hyvä tilaisuus täällä Iisalmessa seurakunnan juhlallisuuksissa 19.–20. heinäkuuta. Arkkipiispa on luvannut olla silloin mukana.

Sitä odottavat kymmenet kaltoin kohdellut seurakunnan kilvoittelijat. Ja voinpa minäkin olla kuulolla.

Martti Harju

Kaupunkineuvos, ekumeeninen kanssakulkija, Iisalmi


 • Kommentit

  • Nikkari

   Martti Harju, kerrot että Artos Oy:n hallituksen toimilla hotelli olisi välttänyt konkurssin. Miten hotelli olisi jatkanut tuloksellista toimintaansa velkajärjestelyjen jälkeen?

  • Wanhakansa

   Ei savua ilman tulta.Se koira ulisee johon kalikka kalahtaa.Se pätee tässäkin fiaskossa.

  • asianosainen

   Ekumeeninen Martti, oletan että olet luterilaisen seurakunnan jäsen. Hyökkäät mielipidekirjoituksessa voimakkaasti ortodoksise kirkon menettelytapoja
   ja asiat eri tavalla käsittäneitä
   seurakuntalaisia vastaan. Puhut kaltoinkohdelluista ortodokseista. Elämässä ei kaikki mene putkeen, olet itse ollut kaupunginjohtajana allekirjoittamassa kaupunginhallituksen salaista pöytäkirjaotetta, jossa lukee seuraavasti:

   Kaupunginjohtajan päätösehdotus:
   Kaupunginhallitus merkitsee asian loppuunkäsitellyksi ja toteaa omalta osaltaan että kantelu on loppuunkäsitelty.

   Kaupunginhallitus ohjeistaa erikseen esim kuntalaisilta ja asiakkailta tulevien kantelujen, palautteiden ja yhteydenottojen käsittelyä.

   Päätös:
   Kaupunginhallitus hyväksyi yksimielisesti päätösehdotuksen.

   Tuon pöytäkirjaotteen kopio asialiitteineen matkasi välittömästi Ylä-Savon Soten toimitusjohtajan pöydälle.

   Kaksi vuotta sitten Ylä-Savon soten vanhus ja hoivajohtaja totesi asianosaiselle: ”Katsele kuuntele vaan kevättä ja yritä unohtaa ikävät asiat”, asian noustessa taas kerran asianosaisen mieliin.

   Samaa toivotan sinulle Martti, katsele kuuntele vaan kesää ja unohda ikävät kirkkoasiat. Tuo on hyvä sinällään hyvä neuvo, mutta sen toteuttaminen joskus hankalaa.

   ps Kirkkoherran suuruudenhulluille hotellihankkeille olisi pitänyt tehdä stoppi aikanaan niin tällaista soppaa ei olisi keitetty.

  • Toivo jelkänen

   Kiitoksia Harjulle ja kotilaiselle hyvistä kannanotoista
   vuosi sitten olin leo makkoseen sähkö postilla ja
   puhelimella yhteydessä ei hän keskustele tämmöisten taatelin tallaajan kanssa niinhän sitä
   sanotaan ettei laihan koiran hakku taivaaseen
   kuulu jospa tämä saisi oikeuden mukaisen
   käänteen voi olla vaikeeta
   Toivo Jelkänen.

  • Seppo Kotilainen

   Kiitokset Martti Harjulle rohkeasta ja räväkästä, mutta täysin asiallisesta kirjoituksesta! Hienoa, että joku puolustaa ortodoksisen seurakunnan johdossa olleita henkilöitä ja erityisesti isä Elias Huurinaista, joka on joutunut aivan kohtuuttoman ryöpytyksen ja suoranaisen räkytyksen kohteeksi. Harjua nimerkkien ”Huonoin johtaja” ja ”Tasotonta johtamista” suojasta haukkuneille: HÄVETKÄÄ!
   Voimia isä Eliakselle ja kaikille muille ryöpytyksen kohteeksi joutuneille vastuunkantajille!

   • Juha

    Kiitos Seppo terävästä kommentistasi.

   • Huonoin johtaja

    Kirjoituksellani ei ole mitään tekemistä ortodoksikirkon sotkujen kanssa, minulle on ihan sama, että miten eri seurakunnat pärjäävät, vai eivätkö pärjää.

    Mutta mielestäni Martti Harju on Iisalmen historian huonoin kaupunginjohtaja. Koko hänen hallintokautensa ajan kaupungin velkataakka paisui, kaupunki kurjistui, poismuutto lisääntyi ja viimeisenä karhunpalveluksena Harju ajoi läpi älyttömän Soinlahden infran rakentamisen. En yhtään ihmettele, että huhujen mukaan Sotkamossa oli järjestetty juhlaliputus hänen poistuessaan Sotkamon kunnanjohtajan toimesta.

    Ja toivon, että Harju poistuisi julkisuudesta kokonaan, minua oksettaa jo hänen nimensäkin.

    • Jose Sirviö

     ”monia meriä olen kulkenut, monia maita nähnyt” (A. Kivi). Itse matkallani olen tavannut Martti Harjun, ja monia muita johtajia, sekä kaupunkien, että kansakuntien, mutta Top 5 Martti sijoittuu.

     • Jose Sirviö

      Because of tuo kommentti, johon vastasin, oli negatiivinen, haluan tarkentaa, että sijoitan Martin sinne fiksuimpaan ja parhaimpaan Top 5, jossa hänen seuranaan on mm. Mr. Carter, pähkinäfarmari, ex-presidentti ja Nobel-palkittu. Tuota A. Kivi lainausta haluan myös tarkentaa. ”Monia meriä olen kulkenut, monia outoja maita nähnyt”.

      • Jose Sirviö

       Okay, lista jota katsoin oli kansallinen, my mistake, (minun virheeni). Martti on kansallisella listalla Top 5, kansainvälisellä listalla hän ei ole.

    • Pielakas

     Minusta oksetukset tulisi pitää yksityisasioina muualla kuin terveyspalstoilla.

  • Maalaisserkku

   Älkää hyvät ihmiset ohittako tosiasioita kirjoittajaa parjaamalla. Martti Harjulle kiitos siitä, että hän toteaa julkisesti sen, mitä oikeusviranomaiset ovat asiassa päättäneet. Vaikka totuus on joillekin epämiellyttävä, se on ainoa tie parempaan. Arvelen monien sopankeittäjien olleen myös samoja henkilöitä, joiden vehkeily aikanaan kohdistui kaupunginjohtajan työhön. Kukahan mahtaa lopulta vastata niille tahoille, joille pakkopäätöksillä sävytetty selvitystila aiheutti työttömyyttä, kärsimystä, taloudellisia tappioita ja aiheettomia rikostutkintoja? Hyvä, että myös totuus sanotaan julki.

  • Hienoa

   Että totuus viimeinkin tulee julki. Toivotaan vielä että valitut käskyläiset seurakunnan neuvostossa ja Eskelisen nukkehallitus Artos Oy:ssä pyytävät edes anteeksi tekojaan.

  • Juhani Saarinen

   Oltuani vuosikymmeniä seurakunnan tilintarkastajana ihmettelen ettei minulta kysytty mitään,mutta uhattiin oikeudella jos puhuisin..

  • Juhani Saarinen

   Vuosikymmeniä seurakunnan tilintarkastajana olleena ihmettelen ettei minulta kysytty mitään,mutta uhattiin oikeudella jos vielä puhuisin.Juhani Saarinen

  • Tasotonta johtamista

   Eikö toi Harju osaa häipyä tästä kaupungista, oli todella surkea kaupunginjohtaja!

   • Raija Saarinen

    Onpa tyhmä kommentti johtamistasosta.
    Hieno, asiallinen kirjoitus Martti Harjulta. Kiitos siitä.

  • Arto Vornanen

   Kiitos Martti Harjulle erittäin asiallisesta ja todenperäisestä kannanotosta. Toivottavasti vainon aloittaneet tuntevat piston sydämmissään.

  Jätä kommentti

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *