perjantai 23.3.2018
Akseli

Onko Talvivaarassa menossa ylös- vai alasajo?

Talvivaaran tarina on osin tarua ihmeellisempää. (Kuva: Marjatta Pulkkinen)

Tavallisen kansalaisen on ollut vaikea pysyä pitkään aikaan perässä, mitä Talvivaarassa todella tapahtuu. Nyt tilanne on saanut absurdeja piirteitä.

Talous- ja ympäristöongelmien kanssa paininutta kaivosta ollaan tällä hetkellä joko ylösajamassa tai alasajamassa.

Asianlaita riippuu ilmeisesti täysin siitä, keneltä asiaa kysyy, ja milloin. Hallitus teki keväällä päätöksen, jonka mukaan kaivosta pyörittävä Terrafame aloittaa valmistelut kaivoksen alasajamiseksi. Moni ymmärsi asian, että kaivosta ollaan sulkemassa. Asia ei ole niin yksinkertainen.

Mitä tahansa voi valmistella, vaikka ei olisi edes aikomusta toteuttaa asiaa käytännössä. Torstaina kaivosta pyörittävän Terrafamen toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen kertoi STT:lle, että ”Olemme ylösajovaiheessa. Joka neljänneksellä tuotantomäärät kasvavat”.

Alasajon valmistelusta on tullut ylösajoa. Lisäksi neuvottelut kaivoksen rahoituksesta käyvät kuumana, jos Lukkaroista on uskominen. On tietenkin täysin järjetöntä kysyä, miksi kukaan rahoittaisi alasajettavaa kaivosta.

Vaikuttaa, että hallituksen puheet alasajosta olivat politiikkaa, jolla rauhoiteltiin kansalaisia. Hallituksen toiminta ei herätä luottamusta. Samalla on sanottava, että valitettavasti toivotaan toivotaan – politiikka jatkuu Talvivaarassa. Rahoitusta toivotaan, nikkelin hinnan nousua toivotaan, ympäristöongelmien kurissa pysymistä toivotaan.

Talvivaaraan perustettu kaivos on niin kallis ja iso virhe, että sitä ei kukaan pysty edes myöntämään rehellisesti. Juho Kusti Paasikivi totesi aikanaan, että ”tosiasioiden tunnustaminen on kaiken viisauden alku”.

Tosiasioiden kieltäminen taas saa aikaan hullunkurisen näytelmän, jossa kaivoksen ylös- tai alasajokin on pelkkä näkökulmakysymys. KARI ANGERIA


  • Jätä kommentti

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *