keskiviikko 25.4.2018
Markku, Marko, Markus

Onko mitään väliä?

”Muista korostaa välittämistä!”

Näin ohjeisti minua hyvä ystäväni, erään ison firman henkilöstöjohtaja, kun olimme suunnittelemassa heidän työnjohtajiensa valmennusohjemaa.

”Välittämisestä on kaikki kiinni”, hän jatkoi. ”Haluan, että meillä kaikki välittää siitä mitä työpaikalla tapahtuu tai ei tapahdu”. Heidät valittiin viime vuonna toimialansa halutuimmaksi työpaikaksi Suomessa. Välittämisellä on siis ihmisille väliä.

Tämä tuli mieleen, kun olin palauttamassa pulloja kaupan palautusautomaatilla. Viereiselle pisteelle tuli kaksi yläkouluikäistä poikaa, joilla oli muutama pullo muovikassissa. Latoivat pullot koneeseen, ottivat palautuiskuitin ja heittivät tyhjän muovikassin lattialle roskiksen viereen.

Huomautin asiasta ja sain vastaukseksi keskisormen. Tulevaisuuden toivoillamme ei ollut mitään väliä sillä, kuka muovikassin lattialta korjaa. Mistä tämä kertoo?

Välitänkö minä itse mitä ympärillä tapahtuu? Millä asioilla on minulle väliä? Onko minulle merkitystä muulla kuin sillä, mitä oman napani ympärillä pyörii?

Miten välittämistä edistetään? Välittämällä itse. Osoittamalla että tekemisillä on merkitystä. Johtamisen tehtävänä on välittää, ja osoittaa välittämistä. Pitää huolta siitä, että kaikilla on onnistumisen edellytykset, ja että kaikki voivat hyvin.

Entä työntekijä? Mistä hänen kuuluu välittää? Riittääkö, että hän tekee itse oman työnsä riittävän hyvin? Pitääkö hänen välittää siitä, jos hän ei pysty tekemään työtään niin hyvin kuin hän pystyisi? Tai pitääkö hänen välittää siitä, jos kaveri ei välitä tehdä työtään riittävän hyvin?

Väitän, että välinpitämättömyys syö ihmisten voimavaroja. Myös se, että on itse välinpitämätön.

Ihmiset haluavat olla merkityksellisiä myös työssään. Että heillä olisi väliä toisilleen, asiakkailleen ja työlleen. Ettei olisi yhdentekevää, olenko minä olemassa vaiko en.

Välittäminen on monin paikoin yhteiskunnassamme – ja mielessämme – delegoitu jollekin toiselle. Maailmamme on osaoptimoitu pilalle.

Kun jokaiselle osa-alueelle on olemassa oma vastuullisensa, kukaan ei vastaa kokonaisuudesta eikä kokonaisuutta enää nähdä.

Turun puukotusepisodissa nousi esiin ihmisiä, jotka välittivät siitä, että puukottaja saadaan pysäytettyä. Omankin turvallisuutensa uhalla.

Osa tyytyi ottamaan kännykällä tilanteesta valokuvia. Mistä tämä kertoo?

Välittämisellä osoitetaan merkityksellisyyttä niitä asioita kohtaan, joita pidämme tärkeinä. Välinpitämättömyys on vaarallista, sillä se kertoo tärkeinä pidettävien asioiden puuttumisesta. Esimerkiksi epäjärjestys ja roskaisuus työpaikalla kertoo, että siisteydellä ei meillä ole väliä.

Mistä muusta se kertoo? Se kertoo siitä, että meillä ei välitetä siitä, että meillä ollaan välinpitämättömiä. Sillä suorastaan alleviivataan, että meillä saa olla välinpitämätön eikä järjestys ole tärkeää.

Kuitenkin yrityksen menestymisen ratkaisee se, kuinka ihmiset siellä välittävät työnsä ja firman onnistumisesta. Siksi on tärkeää kysyä, mistä sinä välität?


  • Jätä kommentti

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *