perjantai 23.3.2018
Akseli

On aika ryhtyä toimeen

Kuvanveistäjä Miina Äkkijyrkkä teki valtion taideteostoimikunnan tilaustyönä vastavalmistuneeseen Iisalmen oikeustaloon vuonna 2001 reliefin Armo ja totuus antamaan toivoa niille ihmisille, jotka joutuvat poliisin tai oikeuslaitoksen kanssa tekemisiin.

Reliefin rahoitukseen ovat osallistuneet myös useat iisalmelaiset yritykset.

Teoksen oikeassa laidassa on suurikokoinen, ihmishahmolta näyttävä elämän enkeli, joka viestii armahduksesta.

Ylä-Savossa ei ole monta Äkkijyrkän teosta, joten reliefin menoesimerkiksi Kuopioon jos ja kun toiminta Iisalmen oikeustalossa lakkaa, olisi alueelle iso menetys.

Taiteilijaprofessori Kaarina Kaikkonen ehdottaa, että Iisalmen poliisitalon ja kaupungin edustajat pyytäisivät valtion taideteostoimikunnalta kirjallisesti lupaa sijoittaa Äkkijyrkän teos Iisalmen poliisitaloon. Se on Iisalmessa ainoa rakennus, joka täyttää ehdon, että siinä toimii valtion virasto tai laitos ja jonka seinätila on reliefille tarpeeksi iso.

Yksi mahdollisuus on, että valtio deponoisi teoksen Iisalmen kaupungille, siis antaisi teoksen lainaksi pitkäksi aikaa. Omistusoikeus säilyisi valtiolla.

Iisalmessa voisi olla kuvataiteen esittämiseen tarkoitettu tila, jonka pysyvänä teoksena olisi Äkkijyrkän reliefi. Muuten näyttelyt vaihtuisivat.

Oikeustalon aulassa nousi ilmoille sellainenkin ehdotus, että oikeustalosta tehtäisiin näyttelytila.

Äkkijyrkän reliefiä ei tarvitsisi siirtää pois paikaltaan, jos valtio deponoi sen Iisalmen kaupungille, kaupunki vuokraa osan rakennuksesta näyttelykäyttöön ja kiinteistönomistaja on asialle suosiollinen.


  • Kommentit

    • Riikka-Liisa

      Iisalmen kaupunki voisi harkita koko rakennuksen vuokrausta kulttuuritoimijoiden käyttöön tarkoittaen, että salit muutettaisiin näyttely ja opetustiloiksi. Myös rakennuksen toimistotiloja voitaisiin hyödyntää kulttuuripalveluiden rakenteen parantamiseksi Iisalmen kaupungissa. Idea on ollut ensimmäisen kerran esillä jo vuonna 2012. Hyvä, että asiasta keskustellaan vihdoin kun muutto on näköjään tullut ajankohtaiseksi.

    Jätä kommentti

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *