maanantai 26.2.2018
Nestori

Nuorten mielenterveysongelmista täytyy puhua

Me nuoret olemme tärkeitä tulevaisuuden kannalta, joten tuetaan toinen toisiamme, kirjoittaa Eve Immonen. (Kuva: Satu Kiiskinen)

Nuoret ovat tulevaisuus, sanotaan. Entä jos joku nuori ajatteleekin, ettei hänellä ole tulevaisuutta? Jos koulukuraattori, terveydenhoitaja tai koulupsykologi ei saa nuoren ajatuksia selville, niin kuka sitten? Ensiarvoisen tärkeässä asemassa ovat ystävät, perhe ja muut läheiset. He huomaavat usein ensimmäisenä nuoressa tapahtuvat muutokset. Siis katselkaa, kuunnelkaa, kyselkää ja huomioikaa läheisiä nuorianne. Heillä on varmasti kerrottavaa, pelkojakin, joista olisi hyvä puhua matalan kynnyksen periaatteella ystävälle, kaverille, vanhemmalle tai muulle aikuiselle.

Oletko huomannut ystäväsi muuttuneen? Oletko koskaan ajatellut, että pelkästään kysymällä ”Mitä kuuluu?” juuri oikeassa paikassa, juuri oikeaan aikaan, saatat nostattaa hänen mielialaansa ja viedä pois synkät ajatukset. Häneltä voi kysäistä haluaako hän jakaa mietteitään tai huolettaako häntä jokin. Jo yksi keskustelu oikean ihmisen kanssa voi muuttaa hänen elämäänsä parempaan suuntaan.

Jos näet koulun käytävällä mielestäsi valtavirrasta poikkeavan henkilön, älä tuomitse häntä. Et tiedä mitä valintoja hän on elämässään joutunut tekemään. Hän on myös voinut joutua kokemaan asioita, jotka johtuvat hänestä riippumattomista syistä. Tosiasia on, ettei kukaan meistä ole immuuni mielenterveysongelmille kun elämä heittelee tarpeeksi laidasta laitaan.

Vastoinkäymisetkin kuuluvat elämään, mutta joillekin ne saattavat käydä liian raskaiksi kantaa. Monet haluavat vetäytyä ja eristäytyä muusta maailmasta vastoinkäymisten tullessa. Uskon monen nuoren toivovan jonkun tulevan kysymään kuulumisia vilpittömästi kasvokkain. Meidän tulee ottaa huomioon, että olemme erilaisia ja itse kullakin on omat tapansa käsitellä vaikeita asioita.

Yleisimpiä masennuksen syitä nuorten keskuudessa ovat huono koulumenestys ja vaikeudet kotioloissa sekä kaveripiireissä. Nykyaikana myös ihannoidaan tiettyä kehonkuvaa, joka aiheuttaa monille nuorille ulkonäköpaineita.

Me nuoret olemme tärkeitä tulevaisuuden kannalta, joten tuetaan toinen toisiamme. Mitä jos pysähtyisit hetkeksi arjen keskellä ja kysyisit kaveriltasi: ”Miten menee?”

Eve Immonen


 • Kommentit

  • Nikkari

   Mitä Evelle kuuluu tänään 15.9?

  • Elmeri

   oon yrittäny piristää, aktivoida, jututtaa, kutsua syömään,lahjoa, työllistää,soittaa, innostaa,ilmoittaa tarjouksista, työpaikoista…. mutta kun ne ei edes vastaa tekstariin, saati puheluun tai saa sanaa suustaan!!!

   En keksi enää muuta…luovutan. Eno-Elmeri

  Jätä kommentti

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *