maanantai 26.2.2018
Nestori

Mustista kattopelleistä EnergiaOivallus

Viljakas-kuivuri palkittiin vuoden 2014 EnergiaOivallus -palkinnolla. (Kuva: Veera Törmänen)

Kestiläläinen maanviljelijä ja pienyrittäjä Jorma Marttila halusi kehittää viljan kuivaamiseen käytettäviä työkaluja. Marttila kehitti Viljakas-kuivurin, joka toimii aurinkoenergialla. Keksintö sai vuoden 2014 EnergiaOivallus -palkinnon. Nyt kuivuriin pääsi tutustumaan Kiuruveden Viljo-messuilla.

– Kuivurin erityinen automatiikka on yhdessä aurinkoenergian kanssa keksinnön ydin, Marttila kertoo.

Jorma Marttila lähti kehittämään ideaansa pienessä kaavassa. Yritysasiamies näki keksinnössä potentiaalia, ja matkan varrella Keksintösäätiökin lähti mukaan. Nyt viimevuoden EnergiaOivallus -palkinto loi myös yrittäjälle itselleen lisää uskoa tuotteeseen.

Markkinoille tullut kuivuri kaupallistetaan perheen voimin. Mukana on Jorma Marttilan neljä lasta. Perhe kuvailee itseään hyväksi tiimiksi.

– Yhdessä pystymme tuomaan mukaan omaa osaamistamme, esimerkiksi minulla on ammattitaito viestinnästä ja markkinoinnista, kertoo tytär Susanna Hämäläinen.

Yrittäjähenkiselle perheelle uuden kuivurin vieminen eteenpäin yhdessä on luonnollista. Usko keksintöön ja järkevät päätökset ajavat pienen yrityksen kehitystä tasaisesti, mutta varmasti. Marttilan mukaan tärkeää on hyvä ja harkittu yhteistyöverkosto.

– Valtti perheenä tekemisessä on aitous ja tiiviys. Viestintä kulkee nopeasti, Hämäläinen summaa.

Viljakas-kuivurissa aurinkoenergian kerääjinä ajavat asiaa mustat kattopellit. Peltien keräämä lämpöenergia siirtyy kerääjäkanaviin. Kuivurin automatiikka optimoi lämmön sekä kierrättää ja puhdistaa viljan. Järjestelmä on edullinen ja energiatehokas. Automatiikka optimoi kuivaustehon. Sillä voidaan monipuolistaa viljelyä ja säästää merkittävästi energiakuluja, jopa 90 prosenttia. Sen pääkohderyhmät ovat erityisesti luomuviljelijät, erikoiskasven ja nurmisiementen viljelijät, sekä pienet sekä keskisuuret tilat.

– Kuivaaminen vie energialtaan puolet viljan tekoon tarvittavasta energiasta, joten siihen on hyvä päästä vaikuttamaan, Marttila kertoo.

– Haluamme tukea luomuviljelijää. Kuivurilla voi kuivattaa myös pienempiä määriä eikoiskasveja. Erikoiskasvien myyntiarvo on myös parempi.

Marttila etsi pari vuotta taaksepäin tutkimustietoa aurinkoenergiaan liittyen. Parin puhelun jälkeen se lähetettiin hänelle skannattuna, tutkimus oli tehty 1980 -luvulla. Se kaivettiin arkistojen syövereistä.

– Professori oli juuri jäämässä eläkkeelle. Se tieto olisi mennyt siinä mukana.

– Siitä selvisi esimerkiksi se, että reikäpelti on aivan yhtä hyvä siihen tarkoitukseen kuin katettu pelti, Marttila jatkaa.


  • Jätä kommentti

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *