maanantai 25.2.2018
Tuija, Tuire

Muraalit sopisivat Iisalmeenkin

Muraalit eli seinämaalaukset ovat suurikokoisia seinään, kattoon tai muuhun pysyvään rakenteeseen maalattuja taideteoksia. Alun perin ne ovat tulleet tunnetuiksi erityisesti kirkkojen uskonnollisia aiheita kuvaavista maalauksista, mutta nykyisin taidemuoto on yhä yleisempi myös kerrostalojen seinissä, ja kuva-aiheet voivat olla ihan mitä tahansa maan ja taivaan väliltä.

Suomessa näitä upeita taideteoksia on jo useilla eri paikkakunnilla piristämässä ja elävöittämässä ympäristöään ja ihastuttamassa ihmisiä, niin paikallisia kuin vierailijoitakin. Esimerkiksi Hämeenlinnaan on juuri valmistumassa vanhan viljasiilon kylkeen Pohjoismaiden suurin, 55 metriä korkea, äitiä ja lasta esittävä fotorealistinen taideteos, jonka toteuttaa australialainen Guido van Helten.

Myös Iisalmeen mahtuisi ja sopisi muraali jos toinenkin. Oikeastaan on hieman erikoista, että näin taidemyönteisestä kaupungista vielä puuttuu suurikokoinen taideteos, joka antaisi kaupungille oman ainutkertaisen ilmeensä.

Internetin ihmeellisessä maailmassa, muun muassa Facebookin Puskaradio Iisalmessa, muraaliajatusta on jo pohdittukin ja idea on saanut laajaa kannatusta. Ihmiset toivovat, ymmärrettävästi, taidetta asuinympäristöönsä. Ainutlaatuinen, ammattilaisen toteuttama ja rakennusta vuosikymmeniä koristava taideteos on erinomainen katseenvangitsija, ylpeydenaihe ja ehdottomasti toteuttamisen arvoinen hanke.

Muraaleja voivat hankkia tietenkin ketkä tahansa rakennusten omistajat. Useimmiten tilaajina ja rahoittajina kuitenkin toimivat yritykset, taloyhtiöt, kunnat tai kaupungit, koska niiden omistuksessa yleensä on parhaiten suurten maalausten toteuttamiseen sopivat, riittävät isot rakennukset ja yhtenäiset seinäpinnat.

Iisalmessa sopivia paikkoja muraaleille olisivat ainakin Olvin varastorakennus ja vesitorni, mutta muitakin sopivia kohteita maalauksille varmasti löytyisi, kunhan vain on riittävän paljon pinta-alaa maalattavaksi, mielellään tietysti vielä sellaisella paikalla, että siitä olisi mahdollisimman monelle iloa.

Tänä vuonna toista kertaa järjestetty taidetapahtuma Upea (tänä vuonna nimellä Upea17) saa osakseen merkittävästi huomiota ympäri maailman. Sen puitteissa maailman parhaat tämän alan taiteilijat luovat 13 kaupungissa ympäri Suomen ilmiömäisiä taideteoksia. Ensi vuonna Iisalmenkin soisi olevan mukana tapahtumassa, johon ottavat osaa Suomen kulttuurimyönteisimmät kaupungit. Iisalmi ansaitsee oman muraalinsa.

Ottavatko Iisalmen kulttuurimyönteisimmät valtuutetut asian esille kaupunginvaltuustossa, vai pitääkö asukkaiden itsensä nyt ryhtyä tekemään kuntalaisaloitteita, jos valtuustoaloitteita ei ala kuulua? Molempi parempi.

Maailmalla kaupunkeja valloittava taidemuoto voi olla pian myös osa Iisalmen kaupunkikuvaa, mikäli niin vain tahdotaan. Mutta mikä mahtaakaan olla kuva, joka meidät liittää kansainväliseen muraalitaiteeseen?

Kirjoittaja on iisalmelainen kirjailija.


 • Kommentit

  • Manu

   Hyvä ehdotus komistaa kaupunkia muraaleilla, mutta vanhat rumat talorötisköt pitäisi kunnostaa
   tai purkaa pois. Päiviönkatu 32 b on yksi esimerkki
   hoitamattomasta talosta, miten lienee palotuvallisuus.

  Jätä kommentti

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *