keskiviikko 25.4.2018
Markku, Marko, Markus

Mummon muusia riittää aina kaikille

Vuokko Nissinen
Mummojen nimissä myydään ruokaa, jotta ruuan maku ainakin mielikuvissa olisi herkullinen. Kun lihapullat, muusi ja pullapitko tehdään tehtaassa, niihin tulee tehtaan maku. Jotta ajatus tehdasmausta saataisiin häipymään kuluttajan mielestä, tuotteen nimeen lisätään mummo tai isoäiti, koska monilla on mummon ruuista mukavia muistoja.

Mummot tekevät hyvää perusruokaa, jota on aina tarpeeksi. Ruokalajin tunnistaa heti ensi näkemältä, eikä ruuan nimessä ole vaikeita sanoja.

Mummo kokkaa siksi, että hän haluaa pitää läheisistään huolta. Hän osoittaa rakkautensa ruualla. Siksi mummolasta ei lähdetä tyhjin vatsoin.

Mummot ovat muutenkin mainioita. He tulevat paikalle, kun hätä on suurin.

Kun pienen vauvan äiti ei ole saanut moneen yöhön kunnolla nukuttua ja perhe kahlaa roskissa, mummo tulee, laittaa paikat järjestykseen ja peittelee äidin nukkumaan.

Harva työnantaja tietää, että yrityksen työt hoituvat vain siksi, että takana on suuri mummoarmeija. Työntekijöillä olisi oikeus jäädä hoitamaan sairasta lasta kotiin, mutta silloin työt kaatuvat työkaverin niskaan tai kasaantuvat ilta- ja yötöiksi itselle. Mummon avulla äiti tai isä vapautuu ansiotyöhönsä.

Valitettavasti mummoja pidetään joskus sotepalvelujen kuluttajina ja veroeuroja vievinä kuluerinä. Kukaan ei laske, paljonko he tuottavat yhteiskunnalle hyvää piilotyöpanoksellaan. Vaikka ei mummoja ylipäänsä pidä laskea euroissa.

Mummot opettavat lapsille menneistä ajoista. He siirtävät muksuille oman suvun perinteitä ja historiatietämystä. He osoittavat lastenlapsilleen, missä ovat juuret.

He eivät nipota samalla tavalla kuin vanhemmat. Yksi ylimääräinen korvapuusti tai suklaakonvehti tekee heidän mielestään lapselle pelkästään hyvää, koska lapselle tulee hyvä mieli.

Oman lapsuudenaikaisen ydinperheen ulkopuolisista aikuisista mummoni oli minulle läheisin. Hän ei koskaan vaatinut mitään. Hänelle riitti, että pelkästään olin.

Moni vanhempi syyllistyy siitä, että pyytää mummoa apuun liian usein. Osa taas kysyy mummoa täysin tunnottomasti koko ajan apuun. Osa ei anna lastensa tavata mummoa. Osa mummoista ei halua tavata lastenlapsiaan.

Avunpyytäjät ylläpitävät mummon mielenterveyttä ja mielekkään elämän tunnetta, kun saavat hänet tuntemaan itsensä tärkeäksi. Mummolla on väliä ja elämällä lisää tarkoitusta. Ei mummoa pidä silti rasittaa liikaa.

Äitienpäivän aattona ajattelen kiitollisena omien lasteni mummoja, jotka ovat auttaneet ja auttavat edelleen lukemattomilla tavoilla.

Kun tulin äidiksi, en aluksi ymmärtänyt, että he auttavat mielellään pelkästä auttamisen halusta. Kun lapseni kasvoivat, tajusin, ettei äidin rakkaus lapseen muuta muotoaan samalla tavalla kuin lapsen rakkaus äitiin. Äiti rakastaa aikuista lastaan yhtä paljon kuin rakasti häntä vauvana ja haluaa hänelle kaikkea hyvää. Samoin hän rakastaa lapsensa lapsia.

Mummot kantavat siis moninkertaista rakkautta mukanaan. Siksi heidän on keitettävä muusiakin aina täysi kattilallinen.


  • Jätä kommentti

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *