tiistai 23.4.2018
Yrjö, Jyrki, Jyri, Jori, Jiri, Yrjänä

Muistot mielessä, uusia tulossa

Nostalgia, tuo menneen ikävöinti, kaiho ja haikeus!

Iisalmen keskustassa tuntee nyt jonkinasteista nostalgiaa, kun katselee joko juuri purettavia tai puretuksi pian tulevia rakennuksia.

Niihin liittyy muistoja.

Toisaalta taas tilalle nouseviin rakennuksiin alkaa heti kiinnittyä ihmisten mielissä uusia muistoja ja niistä tulee tärkeitä ihmisille, jotka asioivat tai asuvat niissä.

Savonkatu 25:ssä sijaitsevaa Ylä-Savon Tukun kiinteistöä puretaan parhaillaan. Hotelli Seurahuonetta vastapäätä olevalla tontilla on ollut entinen myymälärakennus sekä sen takana, Korolaisen talon puolella, varastorakennus. Tontti on kaavoitettu kerrostalolle.

Iisalmen kaupungin vuonna 2014 julkaisemassa, arvottamistyöryhmän työskentelyn pohjalta valmistuneessa Iisalmen kulttuuriympäristö -teoksessa Ylä-Savon Tukun kiinteistöstä kerrotaan, että myymälä oli Eino Pitkäsen suunnittelema rakennus, joka tehtiin 1937–1938. Se edusti Pitkäsen funktionalistista tuotantoa eli Iisalmessa harvinaista tyylisuuntaa.

Rakennusta laajennettiin 1949 Savonkadun suuntaisesti kahdella liikehuoneistolla.

Samalla tontilla nousi rapattu varastorakennus jo 1920- ja 1930-lukujen taitteesta. Sen yläkerrassa toimi mm. 1941–1950 Ylä-Savon tukkuliikkeen omistama kahvipaahtimo, jossa valmistettiin kahvinkorviketta. Varastorakennuksessa toimi myös Vaatehtimo

Arvottamistyöryhmä määritteli kohteen arvon suureksi suhteessa seudun kulttuuriperintöön. Sitä ei kuitenkaan oltu suojeltu asema- tai yleiskaavalla eikä se ollut maakunnallisesti tai valtakunnallisesti arvokas. Rakennukseen oli tehty aikojen kuluessa useita muutoksia.

Viimeksi realisointikeskuksena toiminut puutalo Savonkadun ja Riistakadun kulmauksessa puretaan. Se on viimeinen niistä puurakenteisista liike- ja asuintaloista, jotka vielä 1960-luvulla olivat keskeinen osa Iisalmen ydinkeskustaa.

Talo on tehty 1900-luvun alussa, ja 1960-luvulla se muutettiin kokonaan liiketaloksi. Silloin siihen on tehty isot näyteikkunat.

Tilalle tulee aluksi parkkipaikka. Kaavassa tontille on varattu paikka nelikerroksiselle talolle.

Kauppakadun ja Pohjolankadun kulmassa olevalle Siimeskulman hirsirakennuksen tilalle on myös kaavoitettu nelikerroksinen asuin- ja liiketalo. Rakennus on 1890-luvulta.

Pohjolankatu 16b:ssä oleva puutalo niin ikään on suunniteltu purettavaksi – ehkä jo tämän kevään aikana.

Ydinkeskustassa puretaan myös Iisalmen vanha poliisitalo Kauppakadulla.

Entisen maalaiskunnan puolella Kankaankadulla puretaan Ylä-Savo-talo, joka rakennettiin maalaiskunnan kunnantaloksi.

Korolaisen taloa Karjalankadulla ei pureta, vaan se saneerataan asuinkäyttöön.

Tosin siihen vuonna 1945 tehty laajennusosa puretaan pois ja saneerausta tehdään arkkitehti Kerttu Rytkösen vuonna 1925 suunnitteleman rakennuksen alkuperäistä asua kunnioittaen.

Rakennuksen julkisivussa on 1920-luvun klassismin piirteitä.


  • Kommentit

    • Funkkiksen ystävä

      Minua surettaa erityisesti sen Seurahuonetta vastapäätä olevan kauniin funkkistalon tuhoaminen. Siitä olisi saanut niin upean! Ei Iisalmessa ymmärretä vanhojen hirsitalojenkaan arvoa. Mitä haluamme säilyttää tuleville sukupolville? Mikä tekee kaupunkikuvasta kiinnostavan? Onneksi on kaupunkeja, kuten Porvoo, Loviisa ja Rauma, jotka ymmärtävät vanhojen rakennusten arvon ja niiden säilyttämiseen liittyvän sivistyksen.

    Jätä kommentti

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *