keskiviikko 25.4.2018
Markku, Marko, Markus

Minun kuntani kaunis on

Pyrin viime keväänä keskustan puoluesihteeriksi. Perinteiseen maalaisliittolaiseen tapaan kiersin Suomen ristiin rastiin, etelästä pohjoiseen ja lännestä itään.

Suomi on kaunis maa. Kevätpäivien myötä kesään kurkotteleva luonto on vaikuttava näky aamuvarhaisesta öiden hiljaisuuteen ja peilityynien järvien pysäyttäviin hetkiin.

Maakunnat poikkeavat maastoiltaan toisistaan. Silti selvästi erottuvia luontomaisemia kierroksella oli oikeastaan Turun saaristonäkymillä ryyditetyt merimaisemat tai Lapissa vasta, kun näki Inarin tunturit ja erämaan.

Kunnat kaikkialla Suomessa harjoittavat markkinointia. Aika moni luottaa iskulauseissaan siihen, että juuri oman kunnan luonto on niin poikkeava, että se tuo lisäarvoa yritysten ja uusien asukkaiden houkutteluun.

”Keskellä kaunista luontoa”, ”Aidosti luonnon rauhassa” ja monet muut vastaavat mainoskyltit jäivät tuhansien kilometrien varrelta mieleen. Pohdin siinä auton kyydissä, että kohdistuvatko nämä sinänsä todellisuudesta kumpuavat viestit oikeaan yleisöön.

Maailman talousfoorumi listaa vuosittain maiden välisen matkailuvertailun. Suomi on tuossa vertailussa turvallisuudessa ykkönen, mikä on maailman melskeiden keskellä hieno saavutus. Yllättävää on, että Suomen sijoitusta heikentää, ettemme tuo luontokohteitamme esille.

Markkinoimme siis kuntia omille kansalaisillemme luonnon kautta, vaikka rehellisesti sanottuna erottuminen on vähintään haastavaa. Puolestaan heille, joille luonto on kotimaassaan vain saavuttamaton unelma, emme osaa viedä viestiä perille.

Puoluesihteerin paikka ei minulle auennut. Reissuaminen on kuitenkin jatkunut, kun olen kuluvan vuoden alusta tehnyt arkipäivät töitä Helsingissä. Viikonlopuiksi kotiin palatessani pohdinnat luonnon merkityksestä ovat taas jatkuneet, nyt astetta ymmärtävämmässä sävyssä.

En ole koskaan vähätellyt Iisalmen lenkkeilymahdollisuuksia upeissa järvimaisemissa. Nyt niistä on tullut jaksamisen henkireikä. Oman kodin avaruus ja tilan määrä verrattuna helsinkiläisen yksiön puristaviin seiniin on myös joka perjantai-ilta yhtä vapauttava kokemus.

Ehkä perun vuodentakaiset ajatukseni ja teen aloitteen, että Iisalmen slogan uusitaan. Se voisi olla vaikka ”Kauniin luonnon rauhassa”. Koska sillä on meille suomalaisille oikeasti merkitystä.

Riikka Pirkkalainen

Kirjoittaja on iisalmelainen kaupunginvaltuutettu, Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin hallituksen jäsen ja perhe- ja peruspalveluministerin erityisavustaja.


 • Kommentit

  • ExIisalmelainen

   Minulla on oma viihtyisä kaksio stadissa puistonäkymällä. Iisalmessa kun ei elä lenkkeilyllä järvimaisemissa niin menin töihin stadiin.

  • Sari Kangaskokko

   Olisko Riikka Pirkkalainen tämän kirjoittaja?

  • Tava Kansalainen

   Olisiko ollut liikaa vaadittu, että kirjoittaja olisi laittanut oman nimensä artikkelin loppuun. Kaikki eivät suinkaan tunne ministereiden erityisavustajia tai Iisalmen kaupungin valtuutettuja saati Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin hallituksen jäseniä.

   • Innimari Hyvärinen

    Hei, nimi oli pudonnut pois kirjoituksesta kirjoittajasta riippumattomista syistä. Nimi on nyt lisätty. -Innimari toimituksesta

  Jätä kommentti

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *