tiistai 23.4.2018
Yrjö, Jyrki, Jyri, Jori, Jiri, Yrjänä

Miehet, avatkaa suunne!

Pari vuotta sitten olin suositussa kuopiolaisessa kuppilassa seuraamassa Teflon Brothersin keikkaa. Keikan loppuvaiheilla tunsin voimakkaan kouraisun pakarassani. Vaikka kiloja on viimeisten vuosien aikana kertynyt reippaanlaisesti, ei se ollut mikään tahaton pieni hipaisu. Ei todellakaan.

Kun käännyin ympäri, huomasin, kuinka arviolta about 60-vuotias, noin kolmen promillen humalassa oleva nainen tuijotti minua suoraan silmiin vieno hymy kasvoillaan.

Tuolloin tilanne ei minua sen kummemmin ahdistanut, pikemminkin huvitti.

Alyssa Milanon nimi lienee suurimmalle osalle suomalaisista täysin vieras. Eikä iso osa varmaankaan tiedä, miten hän liittyy valtavaa kohua aiheuttaneeseen Me too -kampanjaan. Voin auttaa tietämättömiä: Alyssa Milano on näyttelijä, jonka tviitistä koko upea ja jättimäinen kampanja sai alkunsa viime vuoden lokakuussa.

Nyt, noin puoli vuotta tviitin jälkeen olen surullinen, että näyttelijän viesti ymmärrettiin väärin. Harva Me too -kampanjan seuraaja tai osallistuja varmaan edes tietää, että Milano kehotti myös seksuaalista häirintää kokeneita miehiä vastaamaan hänen tviittiinsä ”minä myös” -lauseella.

Onko tosiaan niin, ettei yksikään mies ole kertonut sosiaalisessa mediassa kokeneensa ahdistelua? Vai onko miesten kokema ahdistelu vähemmän tuomittavaa?

Tämä kampanja palautti tietenkin mieleeni tuon pari vuotta sitten tapahtuneen kouraisun. Aivan kuten se on palauttanut monelle julkisuuden henkilölle heidän omia vastenmielisiä kokemuksia vuosikymmentenkin takaa.

Esimerkiksi elokuva-alalla sattuneita lukuisia ahdistelutapauksia ei voi mitenkään puolustella, ja on loistava asia, että ne ovat tulleet ilmi. Niistä puhutaan ja se on hyvä.

Mutta nuo ällöttävät tapaukset eivät silti tee jokaisesta miehestä likaista pervoa.

On rehellisesti sanottava, että joissakin tilanteissa minusta tuntuu kuin olisin tehnyt jotakin väärin, kun housuissani on munat. Enkä varmasti ole ainoa tämän tunteen kanssa pyöriskelevä. Tasa-arvoa ei ajeta eteenpäin lyttäämällä jokainen mies esimerkiksi yksittäisten ohjaaja-idioottien takia. Seksuaalista häirintää kokevat sekä myös tekevät niin miehet kuin naiset ja asian esille tuominen eri tavalla on epäoikeudenmukaista.

Minäkään en ajattele jokaisen vastaantulevan naisen olevan kouriva juoppo sen takia, kun olen joutunut yhden tällaisen uhriksi. En todellakaan. Nainenhan on lähes parasta, mitä kaikkivaltias on maailmaamme luonut!

Tänään Suomessa kymmenettuhannet miehet ja naiset – eli täsmällisemmin sanottuna henkilöt – miettivät menneitä vuosiaan ja sitä, ovatko he jossain tilanteissa saattaaneet toimia niin, että se on saatettu kokea seksuaaliseksi häirinnäksi. Siihen on voinut riittää esimerkiksi joku kaksimielinen vitsi. Maailma on muuttunut ja jatkaa muuttumistaan. Jokaisen kannattaa olla entistä varovaisempi mitä suustaan päästää milloinkin.

Kaikkein eniten kuitenkin toivoisin, että tätä hienoa mutta harmillisesti alkuperäisen merkityksensä menettänyttä kampanjaa ei käytetä väärin. Jos joku on nähnyt loistavan tanskalaisen elokuvan Jahti, niin hän tietää tarkalleen, mitä tarkoitan.

Kirjoittaja on urheilumaailmasta kiinnostunut ex-ammattijalkapalloilija, nykyinen PK-37:n juniorivalmentaja.


 • Kommentit

  • Korpimetso

   Pitää varmaan laittaa tälläinen”pompannappikamera” kun alkaa näitä ilmaantua,niin voipi todistaa syyttömyytensä.Kuinkahan paljon näitä syyttömästi syytettyjä on tässäkin asiassa.,siitäkin vielä varmaan joku väitöskirjan tekee.

  • Boman

   Entäpä kun emäntä pakit saatuaan jälkeenpäin väittää, että mies oli häntä tisseistä puristellut?

  • Korpimetso

   Kyllä siinä viisainta on valita se poistuminen takavasemmalle ilman katsekontaktia.Mutta en usko olevan pahaa siitä että ”keväällä jos vähän vipisee” niin sehän on vain hyväksi elämälle .Häirintään liittyvä pyllynpuristelu pitää tietysti tuomita välittömästi.

  • Boman

   Kyllä jos naapurin emäntä on mustasukkainen narsisti kontrollifriikki, niin kyllä hänestä mies lähentelyerossa haluaa pysyä.

  • Korpimetso

   Ei kait siinä näin keväällä mitään pahaa ole jos vähän kattelee ”silleen” vaikka naapurin emäntä kunhan ei naapurin isäntä sentään.Eräs tuttu isäntä haasteli saaneensa ”tissihierontaa”ollessaan naisvaltaisella työpaikalla,mitä lie sitten sillä tarkoittanut jäi epäselväksi.

  • Boman

   Entinen miesnaapuri kysyi pari viikkoa sitten, että onko se emäntä lähennellyt sinuakin?

  • sur

   Hyvä mielipidekirjoitus

  Jätä kommentti

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *