torstai 22.2.2018
Tuulikki, Tuuli, Hilda, Tuulia

Matalapalkkatöitä

Työttömyys on yhteiskunnan suurin ongelma. Ja vielä tarkemmin: pitkäaikaistyöttömyys. Pitkäaikaistyöttömien määrä on kasvanut jopa kahteensataantuhanteen hieman määrittelytavasta riippuen. Tätä ryhmää voidaan verrata suomalaisen yhteiskunnan alkutaipaleen tilattomaan väestöön. Heidän asemansa oli agraariyhteiskunnan alkutaipaleella erittäin vaikea. Uskoa ja näkymää tulevaisuuteen ei juurikaan ollut. Ryhmä on syrjäytymisuhkan alainen. Kysymys on yhteiskunnan perustavaa laatua olevasta ongelmasta. Muodikkaasti markkinatalous on tältä osin rikki.

Tutkija, poliitikko ja älykkö Osmo Soininvaara kirjoittaa viimeisimmässä Suomen Kuvalehdessä blogissaan työstä ja työllisyydestä. Hänen käsityksensä työmarkkinoista on hyvin kaksijakoinen. Luovalle luokalle on töitä jatkossakin, parhaille kyvyille jopa rajattomasti. Hänen arvionsa mukaan myös muille on työtä tarjolla kun vain työn hinta on oikea.

1980-luvulla tasa-arvoa edistettiin minimipalkkalakeja säätämällä. Soininvaaran mukaan tuo aika on ohi. Minimipalkkalait eivät enää toimi. Palkkojen pitää voida muodostua markkinoiden mukaisesti. Matalapalkkatyökin pitää ihmiset mukana yhteiskunnassa, ehkäisee syrjäytymistä ja tarjoaa mielekästä tekemistä.

Soininvaara toteaa artikkelissaan, että palkkaero ja tuloero ovat kaksi eri asiaa. Hänen mukaansa me emme tarvitse lisää tuloeroja, vaan palkkaeroja. Tuloeroja tulee pienentää tulonsiirroin jonkinlaisen pienen perustulon muodossa. Kahden vuoden työttömyyspäivärahan maksua kannattaisi lyhentää. Säästyvät rahat pitäisi käyttää niiden tukemiseen, jotka ovat joutuneet ottamaan matalapalkkaisemman työn.

Soininvaaran mukaan matalapalkkatöitä ja avustavia työtehtäviä on paljon. Nykyinen palkkapolitiikka vaan johtaa siihen, että luovan työn tekijät tekevät myös rutiinit.

Osmo Soininvaara on pohteissaan oikeassa. Kun elämme markkinatalouden oloissa, yhteiskunnan pitää luoda edellytykset sen toiminnalle. Samalla pitää huolehtia siitä, että kaikki yhteiskunnan jäsenet voivat nauttia hyvinvointiyhteiskunnan hedelmistä. Poliitikkojen kannattaisi vakavissaan perehtyä Soininvaaran ajatteluun. Puhe työmarkkinamekanismin mullistuksesta on vähintään perusteltu. Yhteiskunnan perustavanlaatuiseen ongelmaan tarvitaan radikaaleja lääkkeitä.

Puheenjohtaja Antti Rinne tenttasi Kuopiossa käydessään reseptejä pitkäaikaistyöttömyyden voittamiseen. Soininvaara tarjoaa yhden. Osaan arvata, että lääke on karvas nautittavaksi. Kuitenkin. Vakava sairaus vaatii kovat lääkkeet. Pitkäaikaistyöttömyyden voittaminen on iso haaste yhteiskunnalle.

Kirjoittaja on Lapinlahdella asuva Pohjois-Savon ely-keskuksen ylijohtaja.


  • Kommentit

    • Rappiolla

      YliPääjohtajan vuosituloilla on mukava huastella matalapalkkatöistä ja luoda suuria visioita ,ylipääjohtajan virkakin pitää alkaa kilpailuttamaan jatkossa ja pesti korkeintaan nelivuotiseksi kuten muutkin vastaavat leppuuvirat,kierrätys kunniaan sehän kuuluu tähän päivään.

    Jätä kommentti

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *