torstai 22.3.2018
Vihtori

Mätä Verso

Ensinnäkin, kiitos arvoisille yrittäjille Kärkkäinen / Pironetti / Isopoussu, että olette pitäneet Terveyspalvelu Verso Oy:n osakeannista ääntä. Nyt kun taas julkisuuteen tihkui lisää tietoa (Iisalmen Sanomat 7.11.), kun kerrottiin, ketä muita suunnattuun antiin oikeutettiin osallistumaan, niin haluan itsekin muutaman sanan asiasta lausua.

Käydyn keskustelun perusteella näyttää selvältä, että käsissämme on mätäpaise: yksinkertaisesti ilman pääomistajan selkeää suostumusta ei tällaisia osakeanteja järjestetä. Kuka siis päätti, ja millä valtuuksilla annista? Mikä oli suunnatun annin osallistujien valinnan peruste, jos ENTINEN työntekijä, nykyinen kirjanpitofirman toimistopäällikkökin, on päässyt mukaan? Suunnatun annin avainlääkäreille – osakekannasta 5–10 prosenttia – olisi voinut ymmärtää. Avainkysymys kuuluu, miten arvonmääritys tehtiin? Palaan tähän jäljempänä tässä kirjoituksessa.

Suursijoittajat eivät todellakaan hyvää hyvyyttään ”lähde rahoittamaan” mitään, vaan tekemään rahaa! On ilmeistä, että pöydällä ollut diili on ollut erityisen houkutteleva!

Miksei antia tehty avoimesti koko Ylä-Savon soten vaikutusalueen kuntien asukkaille? Antien järjestäjien palveluilla tämä olisi helposti hoitunut.

Jos käy ilmi, että päätökset eivät ole olleet lainmukaisia, ne ovat automaattisesti mitättömiä. Jos taas, jotenkin ihmeellisesti olisikin, että päätökset ovat lainmukaisia, eikä niitä voida mitätöidä, ei se poista päätöksen takana olleiden henkilöiden vastuuta huonoista päätöksistä, olipa se huolimattomuutta tai tarkoituksellista!

Tästä päästäänkin takaisin avainkysymykseen: kun on tehty vahinkoa, se tulee korvata. Tätä varten pitää tietää, mistä summista aiheutuneen vahingon osalta puhutaan. Esitänkin tässä yksinkertaisen laskelman pohjaksi.

Pörssiyhtiö Terveystalon markkina-arvo on kirjoituspäivän kurssilla 1,3 miljardia euroa, ja liikevaihdoksi vuodelle 2017 arvioidaan 700 miljoonaa. Tästä saadaan kerroin markkina-arvo / liikevaihto 1,85. Kun Verson toimitusjohtaja on arvioinut tämän vuoden liikevaihdoksi seitsemän miljoonaa euroa, tulee valuaatioksi samalla kertoimella 13 miljoonaa euroa. Toki pörssiyhtiö on likvidimpi, mutta on oletettavaa, että Verson kasvuvauhti on nopeampi, joten on täysin perusteltua käyttää samaa kerrointa mietittäessä valuaatiota.

Kun Laakkonen sai miljoonalla 41 prosenttia yhtiöstä, saadaan käytetyksi valuaatioksi Versolle 2,5 miljoonaa euroa ja veronmaksajien kärsimäksi vahingoksi – ehkä hieman kärjistetysti – 10,5 miljoonaa euroa. Yhden uimahallin hinta siis!

Asia on selvitettävä pohjamutia myöten. Ei voi olla niin, että veronmaksajien omaisuutta myydään ulkopuolisille tahoille tyrmistyttävään alihintaan.

Jere Polvi


 • Kommentit

  • Hyvää päätöksentekoa

   Täytyy veronmaksajana suorastaan kehua Ylä-Savon soten päättäjien kykyä muuttaa haastava toiminta menestyväksi yritykseksi. Versosta saatavilla rahoilla voi ostaa meille tulevaisuudessa vaikka uimahallin, kun kasvaa Polven mainitsemalla tahdilla. Vaikka tokkopa kannattaa myydä kokonaan, koska isojen terveystalojen puristuksessa vain laskutus ja väärinkäytökset on varmaa. Kuten on käynyt työterveydessäkin ison terveystalon palveluiden tuottamisessa työntekijöillemme.

   • Nikkari

    Äkkiäkös tuo Laakkonen kenellekään ilmoittamatta/keneltäkään kysymättä myy Verson osakkeensa kansainväliselle terveystoimijalle, bisnesmies kun on?.

    • Mikki

     Kunnanisäthän siirsi jo palvelut Versosta kansainväliselle toimijalle kun ei paikallisten palveluiden käyttäminen kiinnostanut.

  • Sorbuspullo

   Tämänpäivän lehdessä on perusteelliset selvitykset osakeannin osalta. Nyt vaikuttaa vähän siltä että jotkut paikalliset yrittäjät ovat vain möksähtäneet jäätyään ulos ilmeisen kannattavasta yhtiöstä.

   • Nikkari

    Näyttää tuon Verson vastineen allekirjoittaneen myös Tuomo Sallinen, Kiuruveden kaupunginsihteeri?.

  • propagandaa?

   Valuaatiokerroin on heitetty päästä tai peräpäästä. Ei voi verrata keskenään vuosia toiminutta suurta markkinajohtajaa ja juuri aloittanutta pienehköä yhtiötä! Ei vaikka spekuloisi kasvuvauhdin miten. Sama kuin vertaisi Applea johonkin Jollaan tms.

   En tiedä sitten, miten muukaan kirjoitus pitää paikkansa…

  • Rappiolla

   Ei näytä olevan kepusta ”hunajapurkin”vartijaksi ei ylä-savossa eikä muuallakaan,vai onko omat lehmät ja vasikatkin tormaamassa purkin sisältöön.Suursijoittajat haistaa helponrahan ja ovat kuin hyeenat saaliin kimpussa heti tilaisuuden tullen,tätä se Sipilän sote pahimmillaan on ja vauhti senkuin kiihtyy.Valtio on laittamassa päänsä sellaiseen pässinliekaan sotessa mitä suursijoittajat haluaa ja se kun on kerran tehty niin poispääsyä ei ole.Ja onhan meillä aitiopaikalla eduskunnassa näitä ”sijoittajia”jotenka lait ja asetukset tulee” just eikä melkein” kuten isorikkaat haluaa.

  • rehellisyys maan perii

   Lopultakin asia selkokielellä. Hyvä.
   Polvi voisi kirjoittaa myös Päiväkotisimpukan ja Artoksen sotkuista selkokielisen artikkelin niin väestö tajuaa mitä on tehty ja missä mennään ja kuka maksaa….
   Jonkun pitää maksaa Simpukan mokat, muttei meidän veronmaksajien.

  Jätä kommentti

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *