tiistai 20.3.2018
Aki, Kim, Joakim, Jaakkima

Maakuntien malliin!

Maakunnista tulee ensimmäisenä mieleen viestit. Niiden tuloksia seurasin pienenä poikana erityisen tarkkaan, sillä seurojen nimet ovat aina kiehtoneet minua. Toki myös hiihtäjät. Pienenä poikana ihailin kovasti esimerkiksi Jämsänkosken Ilvestä, Pellon Pontta ja montaa muuta.

Stadissa syntyneenä suhtautuminen maalaisiin ei ollut kuitenkaan erityisen kunnioittavaa. Pöndeläisiksi me teitä (meitä) haukuttiin. Ihan kovin ja rumin sana taisi olla landepaukku. Juntti melkein siinä ihan rinnalla. Oi niitä aikoja.

Kaikki muuttuu, kuten minäkin. Löysin pysyvän ja luultavasti loppuelämän kestävän paikan Pohjois-Savosta. Isona poikana tänne muutin, painoakin yli 100 kiloa. Niin oli täällä leuhkat eväät, että lihoin vielä 30 kiloa lisää. Partasen lihiksiä ja Burtsowin kakkuja. Mutta onneksi, kun mies tulee tiettyyn ikään, niin sitä ainakin joissakin asioissa pikkaisen viisastuu. Melkein kahden vuoden jooga ja kasvispainotteinen ruokavalio on toiminut. Lanttuva! Ja muuta vihreää. Ja sitten se kaikkien kasvien ”äiti” eli nokkonen. Voi herraguudendo kuinka hyvvee!

Ihan en ole kuitenkaan varma, onko laihtumiseni syynä sittenkään jooga ja vegeily? Ehkäpä yksi syy saattaa olla jatkuvilla mielenalan muutoksilla. Kun tarpeeksi pärräyttää kirosanoja taivaalle, niin suattaapi sitä jokunen gramma myös fyysistä elonpainoa singahtaa avaruuden maailmaan. Mene ja tiedä.

Samainen tunne on myös itkuvirsien aikaan. Siitä on minulle tullut henkilökohtainen, yksityinen ja intiimi tapa. Itkeminen jonninjoutavista asioistakin keventää taatusti ainakin henkistä olotilaa. Kehon olohuonetta, joka aistii, tuntee ja vieläpä muistaa asioita ja tapahtumia vuosikymmenten ajalta. Erityisesti urheilun, musiikin, muun taiteen ja politiikan saralta.

Tässä iässä yöllinen kosteus merkitsee yleensä alapään vaivoja. Heräsin eilen ihan rutikuivana, joka on minulle enemmän onni ja mahdollisuus kuin uhka. Siinä aamukahvia juodessani muistelin näkemääni unta. Palasin unessani lapsuuden turvalliseen maailmaan. Oli Kekkonen, Karjalainen, Virolainen, Sorsa ja jopa Holkeri. Nyt on sitten Niinistö, Sipilä, Niinistö, Soini ja jopa Orpo. Ensimmäistä lukuun ottamatta voin sanoa, että on siinä hoikalla miehelläkin kestämistä.

Nyt kun rakkaaseen Suomeen perustetaan 18 maakuntaa, niin se on täsmälleen yhtä paljon kuin seura saa jalkapallopeleissä nimetä kokoonpanoluetteloon pelaajia. Heistä 11 aloittaa pelin ja sen aikana saa tehdä kolme vaihtoa. Sääliksi käy niitä, jotka eivät koskaan pääse kentälle, vaan joutuvat istumaan vaihtopenkillä koko ajan.

Yleensä valmentaja nimeää 11 parasta pelaajaa aloitukseen. En osaa ihan tarkalleen sanoa, mitkä 11 maakuntaa ovat maamme parhaimmistoa. Savon soisi sinne kuuluvan. Siitä olen kuitenkin varma, että joillekin maakunnille käy ihan samalla tavalla kuin niille viidelle pelaajalle, jotka eivät kentälle pääse. Ja kiukku kasvaa, ellei heitä osteta sitten muualle? Tai pitäsikö sanoa lehmänkaupata, sillä heidän tiensä vievät maakuntien mutasarjoihin.

Näiden kaikkien maakuntien isäksi tai äidiksi sitten ilmeisesti valitaan vuoden kuluttua uusi piällikkö. Taivas varjele, jos hän on sama henkilö, joka tätä uudistusta niin intohimoisesti ja ”laput silmillä” on tehnyt. Nimittäin silloin taitaa painoni olla 21 grammaa!

Kirjoittaja on lähihoitaja ja kulttuurin moniottelija.


  • Jätä kommentti

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *