perjantai 20.4.2018
Nella, Lauha

Maakunta uusii vallanjaon

Maakuntahallinto aloittaa vuoden 2019 alusta toimintansa jos hallituksen periaatteelliset linjaukset ja ohjelma toteutuvat. Vastakkaisista puheista huolimatta maakuntahallinto vähentää byrokratiaa ja purkaa organisaatioita. Yli 400 organisaatiota loppuu. Tilalle tulee 18. Muutos on raju ja se koettelee kaikilla tasoilla vallan rakenteita.

Ideana on alueiden omatoimisuuden lisääminen, vastuun ottaminen oman alueen kehittämisestä sekä kansanvallan ja osallisuuden vahvistaminen. Itsehallinto tarkoittaa omaa päätöksentekoa, omaa vaaleilla valittua hallintoa, mutta samalla isoa vastuuta asioiden hoitamisesta.

Itsehallinto purkaa valtionhallintoa, mutta siirtää myös kuntien toimintoja maakuntatasolle. Maatalouslomitus ja – hallinto siirtyvät itsehallintoalueille. Samaten ympäristöterveydenhuolto sekä eläinlääkäripalvelujen järjestämisvastuu aluehallintovirastolta. Näiden tehtävien myötä siirtyy maakunnalle 5-600 henkilötyövuotta. Valtiolle ei alkuperäisen idean mukaisesti jäisi alueellisia toimivaltaisia organisaatioita. Aluehallintovirasto nykymuodossaan loppuu. Samaten ELY – keskukset ja TE – toimistot ja niiden tehtävät pääosin siirtyvät maakuntahallinnolle.

Maakuntahallinto merkitsee vallan uusjakoa. Maakunnat vahvistuvat keskushallinnon kustannuksella. Ministeriöiden monien virkamiesten työnä on ollut ohjata aluehallintoa. Jatkossa itsehallintoa ei voi varsinaisesti ohjata. Oman talousarviomomentin vahtiminenkin poistuu tehtävistä kun valtio myöntää rahat yhtenä könttänä maakunnille. Maakuntien tehtävä on sitten jakaa rahat eri toimintoihin. Riskinä on, että joku nokkela poliitikko huomaa, että keskushallinnossa isolta osalta virkamiehiä työ ja tehtävä häviävät.

Maakuntahallinnon toteuttamistyöllä on kiire. Lainsäädäntötyö pitää saada valmiiksi tämän vuoden aikana. Varsinaisen maakuntalain ohella pitää säätää tai uudistaa noin 350 lakia ennen kuin revohka on valmis. Eikä siinä vielä kaikki. Parin vuoden aikana on suunniteltava uuden maakunnan toiminnan käynnistäminen.

VM:n ohjeen mukaan vetovastuu suunnittelusta on annettu maakunnan liitolle. Maakuntaliiton pitää sopia suunnittelun käynnistämisestä ns. esisuunnitteluvaiheessa. Ei siis päättää vaan sopia. Väliaikaishallinto aloittaa maakuntalain nojalla toimintansa 1.7.2017. Se käyttää päätösvaltaa suunnitteluvaiheessa. Väliaikaishallintoon tulee edustaja maakuntaliitosta, ELY – keskuksesta, TE – toimistosta ja AVIsta. Lisäksi kunnista kuusi ja sairaanhoitopiiristä kolme edustajaa. Ensimmäiset maakuntavaalit pidetään hallituksen linjauksen mukaisesti tammikuussa 2018 ja uuden valtuuston toimikausi alkaa 1.3.2018.

Maakuntauudistuksen kannalta on tärkeää, että mahdollisimman laajat joukot ovat mukana suunnittelussa. Kysymys on ensimmäisen kansanvaltaisen maakunnallisen hallinnon muodostamisesta. Maakuntahallinto käsittelee meille kaikille tärkeitä arkipäiväisiä asioita.

Kari Virranta

kari.virranta@ely-keskus.fi

Kirjoittaja on Lapinlahdella asuva Pohjois-Savon ely-keskuksen ylijohtaja.


  • Kommentit

    • Rappiolla

      Ihan tippa tulee silmään kun nämä nykyiset kunnalliset hyväveli/sisko systeemit hajoaa ja reviirit siinä myös.Mutta mitä saadaan tilalle ,paraneeko maksajan siis veronmaksajan joka tämän rahoittaa tilanne, vai tuleeko tästä uusi byrokratian kukkanen .

    Jätä kommentti

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *