tiistai 20.3.2018
Aki, Kim, Joakim, Jaakkima

Lypsyrobotilta lipsahti yli tonnin puhelinlasku: Laajakaistayhteys vieraissa käsissä

Lypsyrobotti tekee Tikkasten tilalla tällä hetkellä sitä työtä mitä se parhaiten osaa. Ajanvietepalvelut eivät robotin töitä ole. (Kuva: Sari Tikkanen)

Maitotilan isännän ja emännän silmät pyöristyivät hämmästyksestä pari viikkoa sitten Kiuruvedellä puhelinlaskua avattaessa.

Navetan lypsyrobotin ja isännän välinen, langattomaan laajakaistayhteyteen perustuva hälytyslinja oli vajaassa kahdessa viikossa poikinut yli tuhannen euron puhelinlaskun.

Puhelinlaskussa olleet 173- ja 172-alkuiset numerot viittasivat ajanvietepalveluihin, joihin lypsyrobotin navetassa sijaitsevan reitittimen sim-kortin kautta oli oltu yhteydessä. Iltaisin ja myös aamuyön tunteina.

Yhteydenottajina eivät olleet isäntä, emäntä, lehmät sen paremmin kuin lypsyrobottikaan. Tapahtuneesta tehtiin oitis rikosilmoitus poliisille.

– Puhelinlasku oli monisivuinen ja yhteydenottojen arvonlisäverollinen hinta toista tuhatta euroa. Normaalisti puhelinlasku kyseisestä liittymästä on aivan marginaalinen, koska lypsyrobotin reititin ilmoittaa kännykkään vain ja ainoastaan häiriötilanteesta, maatilan emäntä Sari Tikkanen toteaa.

Hänen mukaansa lypsyrobotin käyttämään sim-korttiin ei otettu mitään suojauksia, koska sitä ei käytetä kuin yhteen tarkoitukseen.

– Ei kai nyt meidän lypsyrobotti hyvänen aika mitään estoja liittymälleen tarvitse, ajattelimme. Olisi näköjään sittenkin tarvinnut, Tikkanen huokaisee.

Tikkasten, Sarin ja Tapanin, puhelinmurheita selvitellyt DeLavalin huoltoteknikko Timo Toivanen ei aiemmin ole moiseen ongelmaan törmännyt.

– Ulkoapäin on jotenkin päästy tunkeutumaan lypsyrobotin reitittimeen, jonka yhteys pelaa gsm-linkin kautta. Häiriötilanteessa lypsyrobotin reititin lähettää hälytyksen tekstiviestinä ennalta ohjelmoituun kännykkänumeroon. Tällä kertaa joku oli yhteydessä hieman useampaankin paikkaan, Toivanen toteaa.

Hänen mukaansa navetan langattoman laajakaistayhteyden nimi oli vaihdettu GlobeSurfer III+:sta toteamukseen: ”Kannattaisiko tarkistaa puhelinlasku.”

Tikkaset aprikoivat, olisiko tunkeutuja kuitannut myös lypsyrobotilta tulleita hälytyksiä.

Siinähän se vasta vahinko syntyisi, jos jokin vakava vika ilmenisi ja tunkeutuja tilan väen asemesta hälytysviestin vastaanotetuksi kuittaisi.

– On tämä maailma tekniseksi mennyt. Jos heinäseipäät ladosta vohkittaisiin, se kyllä heti havaittaisiin. Mutta kun tilanpidon kannalta ensiarvoisen tärkeä tietoverkko valjastetaan muuhun käyttöön, toisen armoilla näköjään ollaan, Tapani Tikkanen summaa.


 • Kommentit

  • juolupukki

   isäntä itte soitellu ja laittoi robotin syyksi..

  • Hanna

   Täällä vastaava tapaus, lasku 844,96€… Sympatiat teidän puolella.

  • Kai-De

   Olihan Samsungin jääkaappi-pakastin lähetellyt roskapostia. Mikä on valmistajan vastuu, että suojaukset on kunnossa. Pitääkö kaikkiin ”älykoneisiin” ostaa palomuurit ja virustorjunta erikseen.

   • Suojaukset kuntoon

    Ei, vaan kytkee älylaitteet turvalliseen etähallintalaitteeseen, kuten Tosibox!

  • RPekka

   Jännä logiikka tuo että ”Ei kai nyt meidän lypsyrobotti hyvänen aika mitään estoja liittymälleen tarvitse, ajattelimme”. Miksi sen lypsyrobotin pitäisi pystyä soittamaan minnekään muualle kuin sinne isännän puhelimeen? Pelkkä palvelunumeroestokaan ei riitä vaan on hyvä muistaa estää myös ulkomaanpuhelut koska ulkomaiset palvelunumerot eivät ole tuon normaalin eston piirissä.

   • kakkimandeelos

    ”Miksi sen lypsyrobotin pitäisi pystyä soittamaan minnekään muualle…” Siinä kai se tilanpitäjien logiikka piileekin. Jos RPekan robotti pystyy, niin soittakoon.

  • Lempi Lypsäjä

   Noh, hoituu varmaakin 4 samalla kertaa. Tai lypsy-yksiköitä jos kymmenen niin helpotusta 40.lle. Viihdelinjoille vinkkiä tuosta! 😉

  • Nörtti-Nipa

   Ehkä jätetty salasana asettamatta.reitittmeen, jolloin sinne pääsee kuka tahansa säätämään.

  • Tyhmää

   Eipä tuossa kauaa mene niin kiinni jäävät..

   • tomi

    Tuskimpa jäävät kiinni

    • Tyhmää edelleen

     Mikseivät jäisi? Mac-osoite on kuitenkin jäänyt reitittimeen. Tuskin ovat sitä muuttaneet..

     • RPekka

      Mitäs sillä MAC-osoitteella meinasit tehdä jos sinulla ei ole mitään mihin vertaat sitä?

      • lol

       Ei MAC osoitevertailun avulla pystytä osoittamaan ettei sitä ole spoofattu vaikka naapurin wlan-piiriä vastaavaksi.

      • Rajataan rajataan..

       Eiköhän viranomaiset pysty tarkistamaan onko kyseinen mac vieraillut verkossa aiemminkin ja millä ip:llä, näin olleen kiristävät silmukkaa pikku hiljaa. Parhaassa tapauksessa saavat yhdistettyä sen vielä henkilön kotiliittymään.

  • Petri Turunen

   Valitettavasti ihmiset eivät tiedä kuinka helposti langaton verkko murtuu. Langatonta verkkoa ei saisi tuotantolaitoksissa käyttää ilman kunnollisia suojauksia.

   Pelkkä salasana ei riitä kuin hidasteeksi ja jos käytetään oletus tunnuksia niin suorastaan kerjätään verkon ”korkkaamista”.

  • Outoa

   Yleensä maksullisissa puhelinpalveluissa puheluun vastaa lypsyrobotti.

  • Poikasten keppostelua

   Niin kauan, kun WiFi laitteita on ollut on ajeltu autolla läppäri sylissä ja etsitty salaamattomia WLAN verkkoja tai WEP salattuja (koska ne voi murtaa helposti).

   Kuinka tässä oli päästy reitittimen hallintapaneeliin käsiksi? GSM vai WiFi-verkon kautta?

  • Masa

   Ei ole ennen kuulumatonta. Vapun tienoilla oli toisella tilalla tullut laskua samalla kokoonpanolla (delaval/Globesurfer) yli 260 €.

  • Henkka

   aika huolestuttavaa, että tuollainenkin on mahdollista.

  • Marko kumpulainen

   no huh ompa lasku

  Jätä kommentti

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *