lauantai 21.4.2018
Anssi, Anselmi

Lukijoiden kuvat: varpaat jäässä ja muita luonnon taideteoksia

Varpaat jäässä. Jää osaa ottaa mielikuvituksellisia muotoja. (Kuva: Harri Mähönen)

 

Talvi on parhaimmillaan huikean kaunis. Luonnon taidetta näkee kaikkialla ympärillään, kun vain malttaa pysähtyä sitä ihailemaan.
Jäiset taideteokset noudattelevat omia sääntöjään ja lakejaan. Jos tutustuu niihin tarkemmin, voi halutessaan sukeltaa syvälle lumen ja jään fysiikkaan.
Lyhyesti kertoen kuvioita rakentavat jääkiteet, jotka kasvavat hitaasti nestemäisen veden jäätyessä tai vesihöyryn härmistyessä. Härmistyminen tarkoittaa kaasun muuttumista suoraan kiinteäksi aineeksi – ilmassa oleva vesihöyry muodostaa siis jääkukkia esimerkiksi lasipinnoille, joiden lämpötila on alle nollan.
Tammikuun alkuviikolla kerroimme ikkunaan ilmestyneestä Pokémonien Pikachun näköisestä hahmosta Pikku-uutinen-juttusarjassamme. Kuvan Pikachusta oli napannut kiuruvetinen Sisko Toivanen kotonaan Lahnajoella eräänä pakkasaamuna.
Pyysimme lukijoita lähettämään lisää kuvia kuurankukista ja jäämuodostelmista. Mukaan otettiin myös valittuja paloja Iisalmen Sanomien Instagramista.
Alkuvuoden vaihteleva sää on tarjonnut monenlaista ihasteltavaa – on jäisiä varpaita, piikikästä huurretta ja ihmeellisen mutkikkaita kuvioita ikkunoissa. Kiitos kaikista kiehtovista kuvista!

 


  • Jätä kommentti

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *