keskiviikko 21.3.2018
Pentti

Lisätoimia tarvitaan

Hallitus ilmoitti tiistaina, että se tukee vaikeassa sadonkorjuutilanteessa olevia viljelijöitä 25 miljoonalla eurolla. Tukea saavat ennen kaikkea ne tilat, jotka ovat kärsineet huonosta säästä eniten.

Summa ei varmasti kata kaikkia menetyksiä, vaikka se tietysti tyhjää parempi onkin. Toisaalta syksyllä 2016 hallitus antoi maataloudelle tuplasumman eli 50 miljoonaa euroa.

EU:ltakin voisi vaatia enemmän. Se on usein tukenut vahinkoja kärsineitä hedelmäntuottajia ja viininviljelijöitä, mutta suomalaiset maanviljelijät eivät ole olleet samalla viivalla.

Kenties nyt olisi vihdoin tilaisuus käyttää EU:n maatalousbudjettiin vuosittain varattavaa kriisirahaa?

Tukiakin tärkeämpää olisi saada markkinat toimimaan paremmin. Jos tuotteen loppuhinta jakautuisi tasaisemmin tuottajan, teollisuuden ja kaupan kesken, tarvittaisiin vähemmän tukia, jotka aiheuttavat toisinaan parranpärinää kansan keskuudessa.

Elintarvikemarkkinalaista toivotaan ratkaisua ongelmaan. MTK Pohjois-Savon toiminnanjohtaja Jari Kauhanen toivoo lisäksi kauppoja ja teollisuutta mukaan tuottajahintakeskusteluun. Maatalouden omavaraisuuden näivettyminen olisi Suomelle kohtalokasta.

Toki ruokaa voi myös tuoda ulkomailta, mutta se ei ole tällä hetkellä kannattavaa. Tilanne voi pahentua, mikäli riippuvuutemme muista kasvaa ja samaan aikaan ilmastonmuutos kiihtyy.

Kriisi koskettaa koko suomalaista ruoka-alaa. Vaaditaan usean tahon yhteistyötä. Sellaiseen on Suomessa usein kyetty ja toivoa sopii, että sama henki löytyy nytkin. Muuten voi käydä ohraisesti.

aku.laatikainen@iisalmensanomat.fi


 • Kommentit

  • Tasapuolisuutta

   Kuinkas muiden alojen yrittäjät saako valtion erityiskohtelun kun sattuu huonot ajat,löytyykö miljoonia heti pöytään jaettavaksi.

  • Haloo MTK

   Voisihan tuo MTK etujärjestönä maksaa itse ”ansionsidonnaista” jäsenilleen, eikä aina huudeta valtiota apuun.

  Jätä kommentti

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *