torstai 22.2.2018
Tuulikki, Tuuli, Hilda, Tuulia

Lehti elää lukijoistaan

(Kuva: Katja Kaikkonen)

Iisalmen Sanomat perustettiin vuonna 1925. Taustalla oli yhteisön tarve saada oma äänensä kuuluviin. Lehden olemassaolon oikeutus perustuu vielä tänäkin päivänä samaan asiaan. Iisalmen Sanomat on Ylä-Savon, oman yhteisönsä ääni.

Iisalmen Sanomat on puolueista riippumaton ja sitoutumaton. Puolueeton lehti ei kuitenkaan ole, sillä se on Ylä-Savon puolella. Lehti on monella tavalla riippuvainen lukijoistaan. Tilattavan sanomalehden talous perustuu lukijoiden maksamiin tilaustuottoihin ja uskollisiin ilmoittajiin.

Lehti on muillakin tavoilla riippuvainen lukijoistaan. Iisalmen Sanomat haluaa uutisoida myös paikallisista epäkohdista. Terve kriittisyys ja avoimuus kuuluu demokratiaan ja oikeusvaltioon. Epäkohdista me saamme tietoa lukijoilta. Jos joskus ihmetyttää, miksi lehti ei uutisoi jotakin epäkohtaa, luonteva syy on usein se, että asia ei ole tiedossamme. Lukijat ovat lehden korvat maailmalla.

Meille kannattaa kertoa, mutta pelkkiä huhuja emme julkaise. Tarkistamme tiedot.

Hankalissa tilanteissa voimme antaa tietolähteille lähdesuojan. Se estää ulkopuolisia saamasta selville, kuka on tietoja antanut. Lähdesuoja on pyhä. Joskus lähde saattaa ottaa suurenkin riskin ollessaan yhteydessä toimittajaan. Uhattuna voi olla työpaikka, ura, maine, Joskus jopa terveys. Tästä syystä lähdesuojaa ei rikota.

Myös positiivisista asioista kannattaa meille vinkata. Monet yritykset kertovat tiedotteilla yt-neuvotteluista ja irtisanomisista. Valtaosa kuitenkin jättää kertomatta esimerkiksi siitä, kuinka paljon ihmisiä on palkattu hyvinä aikoina lisää.

Joskus myös isoista investoinneista jätetään tiedottamatta ulospäin. Ne saattavat tulla lehden tietoon huhupuheiden kautta. Liekö syynä suomalainen ujous vai se, että monet haluavat pitää nykypäivänäkin kynttiläänsä vakan alla.

Joka tapauksessa lehti on olemassaolonsa velkaa lukijoilleen. Ylä-Savon oma lehti on teidän ansiotanne. Kiitos siitä!


 • Kommentit

  • pielakas

   Median perustavia epäkohtia ovat se, että se elää mainostajien eli liike-elämän varassa ja siten tavallaan niiden vankina (paitsi ainakin YLE) ja se, ettei sen uutisointi ja tutkiva journalismi kata mediaa itseään kuin vain pintapuolisesti.

   • pielakas

    Iisalmen Sanomienkin ”elättäjiä” ja ”velkojia” on siis useampia kuin mitä pääkirjoituksessa mainitaan…

  Jätä kommentti

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *