keskiviikko 21.3.2018
Pentti

Lehmät kyllä ulkoilevat Itä-Suomessa

Parsinavetassa elävien lehmien ulkoilutilanne ei ole niin synkkä kuin Itä-Suomen aluehallintovirasto tiedotteessaan alun perin kertoi.

Virasto tarkasti kesällä 38 tilaa, joissa 34 prosentissa karjan laiduntaminen oli hoidettu hyvin. Vajaassa puolessa tarkastetuista tiloista karja ei päässyt ulos lainkaan.

Tästä ei kuitenkaan voi vetää johtopäätöstä, että vajaassa puolessa itäsuomalaisista tiloista lehmät ja hiehot eivät laiduntaisi. Luku koski vain tarkastettuja 38 tilaa.

Tilat valittiin tarkastukseen sen mukaan, että joku oli ilmoittanut tilan mahdollisista puutteista aviin tai avi itse oli tietoinen puutteista.

Parsinavetoissa elävillä lehmillä ja hiehoilla, jotka kasvatetaan maidontuotantoa varten, on oikeus 60 päivän laiduntamiseen toukokuun alun ja syyskuun lopun välisenä aikana.

Iisalmen Sanomat uutisoi tiistaina, että lähes puolet parsilehmistä ei päässyt laitumelle viime kesänä. Uutinen perustui avin tiedotteeseen, johon virasto oli lisännyt jälkikäteen, että valvontakäynti tehtiin 38 tilalle ja että tulokset koskivat näitä tiloja.


 • Kommentit

  • Kale

   Entäs jos kaikki tilat olisi tarkastettu!

   • pielakas

    Prosentti olisi epäilemättä pienentynyt 45:stä, sillä nythän on tarkastettu epäilyttäväksi valikoitunut joukko. Lukumäärä olisi sen sijaan kasvanut.

  Jätä kommentti

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *