keskiviikko 25.4.2018
Markku, Marko, Markus

Ihan oikeita lampaita! Moni on jo vieraantunut kotieläimistä

(Kuva: Anni Nieminen)

Aivan Kiuruveden keskustan tuntumassa Rantakylässä laiduntaa lauma uutteria maisemanhoitajia. Lauantaina Iisalmen Sanomien Mullikka-piirroksessa lampaat heittäytyivät Iskelmäviikon tanssin hurmaan, mutta ihan arkielämässäkin ne ovat ilahduttaneet jo monen ohikulkijan päivää.

Lampaat ovat kotoisin maatilalta Koivujärveltä, ja nyt ne ovat kesätöissä kaupungin kävelyteiden ympäristössä huolehtimassa luonnonmukaisesta ruohonleikkuusta.

Lauma on tärkeässä virassa, sillä ne todella osaavat pusikoiden ja heinikoiden harvennuksen ja parturoinnin. Näkymä avartuu kummasti.

Samalla niillä on toinenkin merkittävä tehtävä. On hyvä, että kotieläimet ovat läsnä ihmisten lähellä. Niin maaseutukaupungissa kuin ollaankin, yhä useammalla siteet maatilojen elämään ovat löyhtyneet. Eläimiä ei enää tunneta, ne ovat olemassa vain kuvissa ja mielikuvissa.

Kun hetkeksi pysähtyy tarkkailemaan lampaiden touhuja metsälaitumellaan, oppii paljon. Kuinka lauma käyttäytyy, miltä lampaat tuoksuvat, miten ne syövät, kommunikoivat keskenään ja seurailevat vastavuoroisesti ihmisten liikettä lähellään.

Moni kiuruvetinen ja kauempaakin tullut kesäkulkija on jo kertonut, kuinka lampaita täytyy varsinkin lasten kanssa käydä katsomassa kerta toisensa jälkeen. Niin kiehtova tuttavuus ne ovat. Hieman huolta on ollut siitä, ymmärtävätkö ohikulkijat olla ruokkimatta eläimiä. Toivottavasti se pysyy mielessä, sillä nimenomaan tällaiset asiat ovat tärkeää tietoa: kaikki eläimet tarvitsevat juuri omanlaistaan ravintoa ja hoitoa. Jokaisesta eläimestä täytyy osata huolehtia oikein.

Maisemanhoitajalauma on joka tapauksessa hieno oivallus lampaiden omistajilta ja kaupungilta!

anni.nieminen@iisalmensanomat.fi


  • Jätä kommentti

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *