torstai 22.3.2018
Vihtori

Lahden jälkeen yleisurheilua

Euroopan yleisurheiluliiton päätös siirtää historiaan nykyiset Euroopan ennätykset on herättänyt keskustelua. Perustelut ovat hyvin epäselviä. Takavuosina Euroopan ennätykset olivat kovaa valuuttaa ja niitä arvostettiin.

Euroopan mestareita arvostettiin myös, kuten Juha Väätäistä. EM-kisojen arvostus on laskenut, sen jälkeen kun MM-kisat alkoivat pyörimään Helsingistä 1983 ja vuodesta 1991 jopa kahden vuoden välein. Lontoon olympiavuotena 2012 EM-kisat olivat Helsingissä. Niissä oli tynkäkisojen makua.

EM-kisat 2014 olivat Zürichissä ja siellä Antti Ruuskanen otti kultaa, silloin ei ollut muita arvokisoja. Rion olympiavuonna 2016 yleisurheilun EM-kisat olivat Amsterdamissa ja Tokion olympiavuonna 2020 EM-kisat ovat Pariisissa, kuukauden olympialaiset jälkeen. Olympialaisten päällekkäisyys vaikuttaa EM-kisojen tulostasoon.

Entäs Suomessa ? Paavo Nurmen kisat kesäkuussa Turussa ovat tällä hetkellä kuumimmat kisat Suomessa. Ne kokoavat miesten keihääseen kaikki maailman parhaat, miesten ja naisten seipääseen samoin ja paljon muuta.

Helsingin olympiastadionia remontoidaan yhä nousevilla kustannuksilla. Kun stadionin alle tehdään identtinen 400 metrin juoksurata, ei sekään ole halpaa touhua. Vanhaa mallia 1938, jolloin Helsingille olympialaiset myönnettiin ja mallia 1952, jolloin olympialaiset järjestettiin säilytetään ja paljon uutta rakennetaan.

Paavo Nurmen kisat ovat saaneet jonkinmoisen etumatkan valovoimaisten kisojen järjestämisessä Suomessa. Miten Olympiastadion ja sen vaikutuspiirissä olevat seurat ja Suomen Urheiluliitto reagoivat, kun stadion on valmis. Suunnitelmat pitäisi olla jo nyt valmiit ja tiedottaa niistä.

Suomessa on satoja tuhansia – miljoonia penkkiurheilijoita, jotka vuosikymmenten aikana ovat olympiastadionilla kokeneet yleisurheilun huumaa maailmanennätyksineen, Euroopan ennätyksineen, Suomen ennätyksineen, stadionin ennätyksineen. Onko tähän enää paluuta.

Sen voi sanoa, että tarvitaan omasta takaa, siis Suomesta olympiavoittajia, maailmanmestareita ja euroopanmestareita, että suosio palaisi yleisurheiluun.

Iisalmi


  • Jätä kommentti

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *