perjantai 23.3.2018
Akseli

Älä levitä valheita – älä usko huuhaa-lehtiä

Sosiaalisessa mediassa levisi viikon aikana villi huhu turvapaikanhakijan Kuopion Leväsellä tekemästä ryöstöstä. Huhussa kuvailtiin aikaa, paikkaa, uhria ja poliisin toimia asiassa. Savon Sanomat kertoi (6.11. ja 7.11.), että mikään huhussa ei pitänyt paikkaansa.

Netin vihasivustoilla julkaistaan nykyisin valtoimenaan keksittyjä juttuja rikoksista, poliiseista, mediasta ja turvapaikanhakijoista. Sosiaalisen median seuraajan kannattaa olla todella tarkkana. Jos lukee somesta uutisen, jossa kerrotaan turvapaikanhakijan tekemästä ryöstöstä ja uutinen on peräisin jostain muualta kuin perinteisen uutislehden sivuilta, voi olla 99 prosenttisen varma, että ”uutinen” on valetta.

Tällaista huuhaa-juttua ei pidä missään nimessä jakaa eteenpäin. Silloin syyllistyy propagandan levittämiseen. Esimerkiksi Leväsen huhun takaa paljastui uusnatsi.

Usein huhujen takana on niin sanottuja vastamedia-julkaisuja, joiden taustat alkavat pikkuhiljaa paljastua. Yle julkaisi (1.11.) ansiokkaan jutun ”Holokausti on myytti ja muita väitteitä – näin toimii suomalainen vastamedia”, joka kertoo, kuinka monin tavoin Suomessa toimivat valejulkaisut liittyvät toisiinsa. Esimerkiksi MV-lehti ja Magneettimedia tukevat toisiaan. Ylen mukaan molemmilla lehdillä on yhteyksiä ääriliikkeisiin.

Yksikään vastamediasivustoista ei ole journalistisen sääntelyn piirissä. Jos sivustolla on virhe, niistä on turha valittaa Julkisen sanan neuvostoon.

Joka kerta kun klikkaa verkossa propaganda-sivustoa, tukee sen toimintaa. Sivustot saavat rahansa klikkauksista, siksi niiden on myös taloudellisesti kannattavaa julkaista villejä huhuja ja valheita.

Leväsen tapaus osoitti, kuinka tarpeellinen perinteinen media on. Huijauksen paljasti Iisalmen Sanomien kanssa samaan konserniin kuuluva Savon Sanomat.


 • Kommentit

  • Minna

   Voi sinua Kari, kyllä olet lapsellisen naiivi jos uskot että valtamedia ei valehtele ja on puolueeton. Olet ihanan lapsenmielinen, voimahaleja taisteluusi totuutta vastaan <3

  • Gabriel

   Hei Kari, jos olisit edes hiukan vaivautunut seuraamaan mainitsemaasi MV:tä, olisit huomannut monien iltapäivälehtien lööppien olleen MV-sivustolla 2-7 päivää aikaisemmin.

  • VilleValio

   Aika paksua tekstiä pääkirjoituksessa. Ei tarvitse enää lukea Iisalmensanomiakaan.

   Hyvää mainosta tosin MV:lle.

  • dsffsd

   ”voi olla 99 prosenttisen varma, että ”uutinen” on valetta”
   Mihin tämä arvio perustuu? Et mitenkään osoita kirjoituksessasi, että nämä väitteet olisivat vääriä. Filosofisesti vain väitteellä on merkitystä, eikä sen esittäjällä tai että mistä väite tulee. Miksi valtamedia olisi kaikessa oikeassa ja kertoisi aina totta?

  • Pistipäsilmään

   Tämäntakia vaihtoehtomedia luetaan koska valtamediassa näytetään vain kolikon kiiltävä puoli, esim pakolaispolitiikassa. Ongelmista ja kustannuksista vaietaan visusti. Propagandaa on ollut aina ja tulee aina olemaan. Siksi on hyvä että on vaihtoehtoismedioita joissa sana on vapaa. Loppupelissään lukija voi itse uskoa mitä haluaa, tosin valitettavan usein totuus kuitenkin on siellä Kari Angrian 99% valheellisen vaihtoehtomedian sisällä koska valtamedia sensuroi totuuden.

  • Matti

   Aikamoista roskaa kirjoitti päätoimittaja. Suomeen on tunkemassa kymmeniä tuhansia sotilaista ja nuoria miehiä, mutta valtamedia käy sotaa omia kansalaisia vastaan. Sensuuri valtamediassa on valtava. Ylen masinoima kampanja mv-lehteä vastaan on ilmeinen, päätoimittaja nyt toistaa kun papukaija. Ylen
   toimittaja Eero Mäntymaa joka oli masinoinut tämän kampanjan ja oli uutislähetyksessä kertomassa kauheuksia vasta-mediasta on tunnetusti äärivasemmistolainen suvakki joka taistelee kaikkia maahanmuuttokriitikkoja vastaan.

  • valtamediat boikottiin

   Samallailla valtamedia valehtelee, varsinkin yle, hesari ja iltalehti ovat aivan kauheaa sontaa ja esimerkiksi vähättelevät pakolaisista johtuvia ongelmia. Juuri tämän takiahan syntyy näitä vaihtoehtomedioita kun valtamediaan ei voi enää luottaa. Ainakin vaihtoehtomedioista kuulee myös niistä epämiellyttävistä asioista, ei kaikki siellä ole feikkiä, kyllä ihmisillä on sen verran järkeä päässä että tietää milloin kannattaa olla skeptinen. Oikeastaan valtamediassa propagandaa on paljon enemmän ja se on piilotettu paremmin. Enkä edes lue mitään mv-lehteä tai magneettimediaa, varmasti niissä on todella paljon epäluotettavaa tietoa mutta ei kyllä Iisalmen Sanomatkaan voi myöntää olevansa puhdas pulmunen.

  • Satunnainen kulkija

   Kylläpä on vahvoja mielipiteitä ja itsevarmaa kirjoittelua asiasta, josta kirjoittaja ei ilmiselvästikään tiedä mitään, kunhan kirjoittelee poliittisesti korrektia potaskaa, siis ”perinteisen median” linjoilla.

   No, kaipa siihen joutuu alistumaan, kun ”pitää” palkkansa eteen nöyrtyä sellaiseenkin.

  • jaakko

   Ja vielä pakko lisätä
   ”Ylen mukaan molemmilla lehdillä on yhteyksiä ääriliikkeisiin.”
   Tämä on vanha temppu, lainataan toisen heittoa, ja käytetään löyhää sanaa ”yhteyksiä” joka ei tarkoita mitään.
   Toisaalta Li Andersonilla ja Paavo Arhinmäellä on todistettavasti yhetyksiä ääriliikkeisiin. Mitä sitten?

  • jaakko

   Onpas outo juttu.
   ”niistä on turha valittaa Julkisen sanan neuvostoon.”
   JSN:n puheenjohtajana on nyt kokpäiväiseksi palkattu ns. vapaa toimittaja. Muutama viikko sitten hän kirjoitti HS:ssa, että Sipilän hallitus valmistautuu sotaan. Perusteluna oli se, että hallitus halusii lisätä koululiikunnan määrää kaikilla oppilailla.
   Miten tähän pitäisi suhtautua tämän pääkirjoituksen perusteella?

  • Kiuruveeltä

   No huh huh. Mihin perustuu väitteesi, että 99% vaihtoehtomedioiden uutiset on valetta? Vaihtoehtomedioiden jutuissa on lähes aina lähdetieto, joka puuttuu usein valtamedioista. JSN ei todellakaan ole mikään puolueeton. Eikös sinne vasta valittu johtajaksi viher/vasemmistolainen monikulttuurisuuden ihannoija? Valtamedia suoltaa lännen uutistoimistojen propagandaa sumeilematta. Kari, älä siis levitä valheita!

  • palleIsoG

   Mihin lähteeseen perustuu tuo 99% ??

   Julmaa syyttää asioista, jos ei ole itsellä mitään faktaa.

  • Ulkopuolinen

   Kannattaako ajatella itse?

   On tosin niinkin, että perinteisen median on paras pysyä virallisilla linjoilla ja korostetun varovaisena, sillä koskaanhan ei voi olla varma, milloin jokin ulkopuolinen taho jälkiviisauttaan katsoo jonkin rajan ylitetyn. Sääntöjen tulkintahan on ennalta tietymätöntä, joskin ennakkotapaukset antavat osviittaa.

   Näin myöskään tähän mediaan ei voi täysin luottaa, koska se joutuu varovaisuuttaan, toimijoidensa henkilökohtaisista mieltymyksistä tai poliittisista syistä peittelemään joitakin asioita ja asettamaan muutenkin sanansa liioitellunkin turvalliseen muottiin.

   On asioita, joiden parissa maine menee helposti. On siis viisainta olla käyttämättä järkeään ja pysytellä valmiissa, virallisesti hyväksytyissä. totuuksissa. Tietysti nekin saattavat olla järkeviä.

   • Jarkko Ambrusin

    Hei,

    sisällöllisissä asioissa meidän ohjenuoramme on erityisesti alan yleinen eettinen koodisto eli journalistin ohjeet, joihin olemme muiden valta- vai pitäisikö sanoa vastuullisten medioiden kanssa sitoutuneet.

    Ohjeet ovat aika kattavat, kannattaa käydä tutustumassa:

    http://www.journalistiliitto.fi/pelisaannot/journalistin-ohjeet/

    Journalismissamme muutoinkin päätäntävalta on aina talomme sisällä. Tietoista peittelyä emme harrasta. Toki emme mekään ole virheettömiä, koska olemme ihmisiä.

    On kuitenkin suorastaan ihmeellistä, kuinka meidän toimintamme nähdään usein tietoisena tiettyjen asioiden tai aatteiden ajamisena ja tietojen pimittämisenä. Ainoat tietoisesti ajamamme asiat ovat sananvapaus, demokratian periaatteet ja moniarvoisuus. Ne ovat vapaan lehdistön kulmakiviä ympäri maailman.

    Jarkko Ambrusin
    päätoimittaja
    Iisalmen Sanomat

    • Antero

     Jarkko, ei se nyt mitenkään ihmeellistä ole!! En ole nähnyt päätoimittamassasi lehdessä yhtään artikkelia monikulttuurisuuden negatiivisista puolista! Positiiviä siitäkin edestä, niin että se jo kääntyy itseään vastaan ihmisten huomatessa sen propagandaksi

     • Jarkko Ambrusin

      Hei Antero,

      kiitoksia palautteestasi! Mitkä ovat mielestäsi monikulttuurisuuden negatiivisia piirteitä Ylä-Savossa? Olemme julkaisseet myös kriittisiä kannanottoja maahanmuuttoon lehdessämme.

    • Ulkopuolinen

     Tarkoitan yleensä mediaa. Jokin määrä itsesensuuria kuuluu jokaisen itseään kunnioittavan tiedotusvälineen luonteeseen. Siinäkin esiintyy tietysti vaihtelua. Tämä maahanmuuttoasia kuuluu niihin arkoihin aiheisiin, joissa paine yhdenmukaisuuteen on vahva. Luonnollinen mielipiteiden kirjo siis kaventuu tiettyyn yhteiskunnan ylätason muovaamaan uomaan. Näitä asioitahan on aina muitakin.

  • Ovienulkopuolelta

   ”Älä levitä valheita – älä usko huuhaa lehtiä”, setvipä siinä ”jyvät akanoista”! Eivät ”huuhaat”ole ainoat sanansaattajat ja varsinaiset ”uskonkappaleet”: Kilpailu on lienee kovaa – kuka ehtii ensin!
   Ei levittänyt, eikä tarvinnut uskoa .muuan jo tästä ajasta pois päässyt liikemies latasi vähän kummemman lehtijutun päälle että:”Niin lie, en tiiä”,
   silloin ei lietäne suden eikä lampaanpuolella?

  Kommentointi on suljettu.