tiistai 23.4.2018
Yrjö, Jyrki, Jyri, Jori, Jiri, Yrjänä

Kyllä korpee, kun keljuttaa

On sanottu viisaasti ”vihastua saa, mutta ei vihata”.

Vihastuja leppyy. Vihaaja sen kuin vihaa, vihaa ja vihaa. Viha kasvaa ja kasvaa, paisuu hallitsemattomaksi raivoksi – ja purkautuu lopulta tavalla, toisella tai ainakin kolmannella.

Purkautua voi mitä ihmeellisimmillä tavoilla. Vaikkapa esittämällä haisevan vastalauseen, niin kuin Tepon Jaska ”Hilmassa ja Onnissa” uhoaa Onnin tekevän: ”Kuokkavieraaks meinaan mennä minä päissään, kostan Hilmalle ja pierasen häissään”.

Oli Onni tämän omaperäisen kostosuunnitelman laatinut, kun koki hylätyksi tulleensa. Oli kylän ravattisonni (eli keinosiementejä, alias seminologi) Laukkanen keplotellut Onnilta naisen ja lastakin jo Hilma siementäjälle odotti.

Oli siis Onni Hilmalle vihastunut, vaikka myös oman laiskuutensa osasyyksi tunnisti. Ei ollut Hilma tykännyt, kun Onni ei ollut mennyt Hilman vänkäriksi lietettä lantalaan mättämään.

Tarina ei kerro, toteuttiko Onni kostonsa. Ja jos toteutti, helpottivatko sen enempää pää- kuin ilmavaivatkaan.

Joka tapauksessa kovin ymmärrettävää on esitettyjen argumenttien pohjalta niin Hilman kuin Onninkin käytös.

”Kyllä minua korpes eelen illalla niin paljon että en meenanna hoosuissa pysyä”, kirjoitti Facebookiin Pihvi-Antti Niskanen marraskuun alkupuolella.

Olivat silloin ely-keskuksen neljä tarkastajaa Pesolan tilan elukat tiiranneet. 320 tarkastettu, kahdelle merkitty väärä sukupuoli. Pieni, ei ketään vahingoittanut virhe, mutta ei muuta kuin tukirahat näiltä kahdelta vasikalta pois.

Ei ihme, että Niskasen niska punotti ja hiki tinki pintaan.

Näyttää Antti kuitenkin saaneen raivonsa talttumaan, kun päättää Facebook-viestinsä ”Kaet se pittää murehtiminen lopettoo ja lähtee lihan vientiin…”

Lihan vientiin – auton kylmäosastolle – kannattaisi myös monen kuumakallen ja raivoriitan lähteä. Siellä pihvipuolella pää viilenee, eivätkä jäätyneet näpit enää taivu älyttömyyksiä someen naputtamaan.

”Ei humalainen selvästä käy” sanoo vanha totuus. Saman voi savolainen sanoa hieman ravakamminkin ”Kun loppuu tolokku, tulloo monesta mulukku”.

Ollako sitten pimpelipompeli eli syntymähullu, aivonsa tuhonnut juoppohullu, vai typeriin autoilijoihin, tyhmiin poliitikkoihin ja surkeisiin tv-ohjelmiin raivoaan purkava tavan taavi.

Otapa meistä hulluista selvää.

Kirjoittaja on (liian) pitkän linjan lehtimies.


  • Jätä kommentti

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *