perjantai 23.3.2018
Akseli

Kuusiratainen kuntouintiallas on välttämätön Iisalmen uuteen halliin

Iisalmen uuteen uimahalliin on rakennettava kuusiratainen 25 metrin kuntouintiallas. Jos rahaa tämän jälkeen riittää, voidaan uimahalliin rakentaa vesiliukumäki ja kylmäaltaita.

Neliratainen kuntouintiallas on ahdas eikä sellaista tule missään tapauksessa rakentaa uuteen uimahalliin. Kun nykyinen uimahalli aikoinaan rakennettiin, vesijuoksua saati vesijumppaa ei ollut olemassakaan. Nykyään allastilasta kilpailevat vesijuoksijat, kuntouimarit, Iisalmen Uimareiden uintiryhmät, vesijumppaajat sekä hyppytelineessä hyppivät ja muut seurat.

Kun vesijuoksijat vievät altaasta kaksi rataa, ei muille ryhmille tilaa juurikaan jää. Kuntouimareita riittää hitaista ”sammakon” eli rintauinnin tyylilajin taitajista nopeisiin vapaauinnin harrastajiin, jotka uivat satoja metrejä pää veden alla. Vesijuoksijat ovat pääasiassa vanhemmasta päästä, joille vesijuoksu on erinomainen liikuntamuoto. Laji sopii vesielementtinsä vuoksi hyvin erilaisista vaivoista kärsiville, jotka eivät muunlaiseen urheiluun pysty. Tämä jos mikä on ennaltaehkäisevää terveydenhoitoa. On ihailtavaa, kuinka paljon uimahallissa käy vesijuoksijoita ja väestön vanhetessa joukko kasvaa kasvamistaan.

Koululaiset Iisalmessa ja Ylä-Savossa ovat suuri käyttäjäryhmä, jotka ovat joutuneet ”taistelemaan” uintivuoroista. Myös tämä tilanne helpottuu kuusirataisen altaan myötä.

Iisalmen Uimarit tekee arvokasta työtä Iisalmen ja koko Ylä-Savon hyväksi. Jotta toiminta kukoistaa myös tulevaisuudessa, on kuusiratainen kuntouintiallas välttämätön. Tällöin saadaan tarpeeksi ratoja harjoituskäyttöön uimahallin muun toiminnan kärsimättä ja myös uintikilpailutoiminta saadaan uudelle kansalliselle tasolle. Uimahallin ratoja ovat käyttäneet lisääntyvässä määrin myös muut seurat kuten Iisalmen Visan triatlon -ja pyöräilyjaosto.

Nykyinen uimahallin ahtaus rajoittaa uintikertojani huomattavasti. Monet uintikerrat olen jättänyt väliin sen takia, että sinne ei mahdu kunnolla vapaauintia uimaan. Useasti olen lähtenyt kesken harjoitukseni pois, kun en jaksa sukkuloida samalla radalla toisten uimareiden kanssa. Uinnista ei vain kerta kaikkiaan tule mitään. Toisinaan olen liittänyt Kuopion-reissuun käynnin uimahallissa, koska tiedän, että siellä on tilaa. Niin kauan kuin tätä uimahallikeskustelua on käyty, olen toiveikkaana odottanut laajennusta, että tämä ahtauden tuoma este poistuu.

Se rahanlisäys, mikä nyt on investoitava kuusirataiseen altaaseen verrattuna nelirataiseen, kannattaa varmasti kun otetaan huomioon tuleva käyttötarve kävijämäärineen ja käyttäjäryhmineen. Suurempi allas mahdollistaa suuremman ja monipuolisemman asiakaskunnan.

Tiina Karppinen, Iisalmi


  • Kommentit

    • Kerralla kunnollinen

      Täysin samaa mieltä. Kun uusi halli rakennetaan ei siitä ole mitään järkeä tehdä liian pientä. Uuden hallin myötä käyttäjä- ja harrastamäärät lisääntyvät varmasti. Näin kävi Kajaanissakin, jonne rakennettiin uusi iso ja hieno uimahalli. Kannattaa käydä tutustumassa! Uuden hallin myötä myös uintikilpailujen järjestäminen mahdollistuu paremmin kuudella radalla. Tätä silmällä pitäen halliin on tultava nykyaikainen sähköinen ajanottojärjestelmä.

    • Veronmaksaja

      Nyt pitää tehdä tropiikkimainen viihtyisä ja valoisa uimala.
      Käytävät ei missään nimessä liukkaasta ja inhottavasta kaakelista vaan hiekkaväylä tai rosopintainen kaakeli, jossa ei liukastu, nyt mummo ja paappa per viikko liukastuu. Vuokrattava kokoustila ja lapsille mahdollisimman monta kivaa liikuntajuttua.
      Älynystyrät toimintaan. Saksassa on noita tropiikkityyppisiä kylpylöitä.

    • härki joi

      Halli voi olla auki 24/7, eli 168 tuntia viikossa. Tällä hetkellä se on auki 75 tuntia viikossa, eli hallin käyttöaste on 44 % ja käyttämätöntä aukioloaikaa on 93 tuntia.

      http://www.iisalmi.fi/Suomeksi/Palvelut/Kulttuuri-ja-liikunta/Uimahalli

      Jos ahtaus on tilapäisesti todellinen ongelma, vuoroja voi lisätä aukiolojan alku- ja loppupäähän. Jos kysyntää riittää, miksei yövuorokin ole mahdollinen ajatus. Kaiken lisäksi aivan lähistöllä Runnilla on kylpylä, jonne voi järjestää Iisalmesta vaikka säännöllisen bussikuljetuksen!

      Fakta on että Iisalmessa väki vähenee ja vanhenee. Tulevaisuuden tarpeita ajatellen suunnitellun investointihankkeen summan ja hallin koon voisi hyvin puolittaa. Mielestäni koko hallihanke on turha, pienillä nykyisen hallin peruskorjauksilla, käyttöasteen tehostamisella ja Runnin kylpylää hyödyntämällä pärjättäisiin aivan hyvin.

      Hallihankkeesta säästyvät rahat voisi käyttää sijoitustoimintaan ja sijoituksista saatavat osingot tulevaisuuden sotemenoihin.

    • Yx eläkeläinen

      Puhut asiaa Tiina. Väki vanhenee ja on hyvä asia että he tulevat vesijuoksulle, jos eivät voi harrastaa muuta liikuntaa. Vesijuoksu on todella hyvä liikuntamuoto. Kun liikkuu tosissaan niin kyllä se auttaa lihaksia pysymään kunnossa. Monille se on myös sosiaalinen tapahtuma, mutta onko sekään huono asia yksineläjille kunhan huomioivat muitakin altaassa liikkujia eivätkä kulje rinnakkain silloin kun siellä on muitakin kuntoilijoita.

    Jätä kommentti

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *