torstai 22.3.2018
Vihtori

Kunnioitetaan erilaisuutta

Avioliitolle ei voi asettaa suvun jatkamisen vaatimusta, kansanedustaja Jani Toivola kirjoittaa.

Panu Launosen mielestä (Iisalmen Sanomat 21.10.2014) tasa-arvoisen avioliittolain esilläolo tiedotusvälineissä on tähän mennessä ollut valitettavan yksipuolista. Launoselle tärkein syy vastustaa tasa-arvoista avioliittolakia on lasten oikeus isään ja äitiin, jota hän pitää ihmisoikeuskysymyksenä.

Launosella on oikeus mielipiteeseensä ja kunnioitan sitä. On myös tärkeää, että erilaiset äänenpainot ovat läsnä keskustelussa. Erilaisuuden kunnioittaminen on lähtökohta kaikelle rakentavalle vuorovaikutukselle.

Launoselle on todettava, että on hyvin pulmallista yhdistää avioliitto lasten hankintaan. Avioliitolle ei voi asettaa suvun jatkamisen vaatimusta. Avioliitossa elää myös paljon ihmisiä, jotka valitsevat elämän ilman lapsia tai kärsivät lapsettomuudesta. Osa turvallista suomalaista yhteiskuntaa ovat myös avoliitossa elävät vanhemmat, yhden vanhemman perheet, apilaperheet sekä sateenkaariperheet.

Näitä perheitä tukemalla tuemme myös lapsen edun toteutumista ja takaamme kaikkien turvallisuuden. Kaikki tuntemani sateenkaariperheet tekevät kaikkensa, jotta lapsella olisi ylipäätään mahdollisimman monipuolinen kasvuympäristö.

Jokaisella ihmisellä on paljon hyvin henkilökohtaisia kokemuksia omasta kasvuympäristöstään ja suhteesta vanhempiin ja/tai henkilöihin, joiden kanssa on nuoruutensa varttunut. Yksittäisten ihmisten kokemuksista ei voi kuitenkaan vetää johtopäätöksiä tietyn kasvuympäristön erinomaisuudesta tai toisenlaisen kasvuympäristön huonoudesta.

Jokaisen tarina on äärimmäisen tärkeä, mutta olisin hyvin varovainen tekemään Launosen esittämiä tarkoitushakuisia yleistyksiä muutamien puheenvuorojen kautta.

On syytä muistaa, että puhumme vanhemman rakkaudesta omaan lapseensa. Kaikkia ihmisiä kunnioittavaa ja toivottavaa on, että lähdemme yhteiskunnassa siitä olettamuksesta, että jokainen vanhempi tekee parhaansa omaa lastaan rakastaen.

Seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta jokainen vanhempi varmasti tiedostaa, että vanhempina emme pysty itse tarjoamaan kaikkia asioita lapselle. Mitä rikkaampi lapsen kasvuympäristö on, sitä enemmän lapsella on tulevaisuudessa mahdollisuuksia viedä omaa elämäänsä eteenpäin.

Lainsäädännön tulee vastata aikaansa ja sen on pystyttävä uudistumaan. Tämä on jo mahdollistanut sen, että homoseksuaalisuus ei ole rikos eikä sairaus, naisparit ovat oikeutettuja hedelmöityshoitoihin ja sisäinen adoptio on mahdollinen kaikille pareille. Tasa-arvoinen avioliittolaki on seuraava askel

Yhdenvertaisuus, käsitys perheestä, parisuhteesta, rakkaudesta tai sitoutumisesta toiseen ihmiseen ei voi nojata yhdenkään yksittäisen ihmisryhmän vakaumukseen tai arvomaailmaan. Tasa-arvon tulisi olla jaettu yhteinen nimittäjä. Edelleen jokainen voi valita oman tapansa elää.

Jani Toivola Kansanedustaja, (vihr.) Työelämä- ja tasa-arvo- sekä lakivaliokunnan jäsen


 • Kommentit

  • Tomi

   Avioliitolleko ei voi asettaa suvun jatkumisen vaatimusta…mutta homoparilla on oikeus vaatia itselleen lapsia.!!!? – Mitenkäs se siis menikään, Jani Toivola? Minulle kaikki heti.

   Ja eihän avioliitossa ole suvun jatkamisen vaatimusta, vaan sen mahdollisuus. Jos tapaat kadulla miehen ja naisen ja he kertovat olevansa avioliitossa, heillä voi yhteisiä lapsia.
   Sen sjaan, jos tapaat kaksi rekisteröidyssä parisuhteessa, tiedät heti, että heillä ei voi olla biologisesti yhteisiä lapsia.
   Korkeintaan toisella voi olla biologia lapsia ja toinen ei ole näiden biologinen vanhempi.

  • isästä ja äidistä

   ”Lainsäädännön tulee vastata aikaansa” OK!
   Uusi ihmiselämä alkaa isästä ja äidistä! Tämä on tämän hetken tieto ja kokemus. Lainsäädännön on hyvä vastata tätä tänään!

  • Petri V.

   Kukaanhan ei ole esittänyt suvun jatkamisen vaatimusta avioliitolle! Sattuu kuitenkin olemaan niin, ettei lapsia synny kuin miehen ja naisen välille!
   Toivolan retoriikka haluaa suunnata huomiomme pois oikeuksista. Eikö Toivola ole puhunut sukupuolineutraalista avioliitosta juuri ihmisoikeutena?

   Nyt olisi vastakkain heikomman lapsen ihmisoikeus ja aikuisen itsensätoteuttamisen oikeus!?!?

   Lakivaliokunnassa ei esitetty avioliiton muutoksen puolesta yhtään dokumenttia siitä, että olisi kysymys ihmisoikeudesta, mutta Suomen ratifioimassa lasten oikeuksien sopimuksessa (LOS artikla 7) on lapsen oikeutena selkeästi esitetty; olla omien vanhempien hoidettavana ja tuntea heidät!

   Miksi lasta olisi ainoana ryhmänä sopimuksen mukaan suosittava?

   LOS/johdanto:
   ”Yhdistyneiden Kansakuntien yleissopimuksen 20 päivänä marraskuuta 1959 hyväksymässä lapsen oikeuksien julistuksessa todetaan, että ”lapsi ruumiillisen ja henkisen kypsymättömyytensä vuoksi tarvitsee erityistä suojelua ja huolenpitoa, siihen luettuna asianmukainen hoito sekä ennen syntymää että sen jälkeen”

  • Petri V.

   Lakiesitys ei täytä hyvä lainsäädännön tunnusmerkkejä koska mm. lapsivaikutus arviointeja ei ole tehty!!!
   Linkin alareunassa pyydetään ottamaan kantaa! Lukemat ovat selkeät 82% vs18% kun on selvä kysymys!
   http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288706149970.html

  • Jukka V

   Jani Toivolankin on hyvä muistaa, että Panu Launosen mielipide on sama kuin suurimman osan suomalaisista.
   Jokainen todellakin saa valita oman tapansa elää, mutta syntymättömälle lapselle on ensisijaisesti annettava mahdollisuus isään ja äitiin, jos tämä ei ole mahdollista jostain syystä niin
   adoptiot ovat mahdollisia tälläkin hetkellä ja
   ihmisille jotka soveltuvat kasvattajiksi on annettu mahdollisuus auttaa nimenomaan lasta, ei niinkään vanhempia.
   Nykyista tasa-arvoista avioliittolakia ei tule muuttaa.

  • Petri Tuulari

   Päätoimittaja Ambrosin kirjoittaa rakkaudesta. Jani Toivola on tehnyt lapsensa äidin kanssa ”vanhemmuussopimuksen”, jossa äiti on ”etävanhempi”. Järjestely tullee Toivolan vapaaseen tahtoon perustuvasta valinnasta. Lapsella on oikeus omaan biologiseen isään ja äitiin. Onko siis Toivola tehnyt parhaansa ”omaa lasta rakastaen”?

  • Vaemo

   TASA-ARVOINEN avioliittolaki on tämä (eikä se muuksi ihmisten tekemänä muutu):

   Matt. 19:5-6: Mies luopukoon isästänsä ja äidistänsä ja liittyköön vaimoonsa, ja ne kaksi tulevat yhdeksi lihaksi. Niin eivät he enää ole kaksi, vaan yksi liha.

  • Ulkopuolinen

   Tosin termi ”tasa-arvoinen avioliittolaki” ei ole neutraali nimitys, vaan sisältää arvoarvostelman siitä, että heteroita ja homoja kuuluisi kohdella avioliiton suhteen yhtäläisesti. Tätähän ei voi pitää itsestäänselvänä tosiasiana, vaan se on sopimusasia. Minusta oikeampi nimitys on ”sukupuolineutraali avioliittolaki”, joka se ota kantaa kiistaan ja on siten ulkopuolisen objektiivisempi. – En itsekään välitä puuttua asiaan, jääköön se muiden päänvaivaksi.

  • Tasa-arvon ja suvaitsevaisuuden kannattaja

   Kiitos Jani Toivolalle kiihkottomasta ja asiallisesta mielipiteestä. Kansalaisten tulee olla tasavertaisia lain edessä. Iloa ja valoa Sinulle ja lapsellesi!

   • Petri V.

    Laki muutos asettaisi lapset räikeästi eriarvoiseen asemaa! Eräs aikuinen kuvasi toisen vanhemman puuttumista amputaatioksi!
    Kun miehen ja naisen välinen perhe on se luonnollinen ympäristö, missä lapsen on paras kasvaa ihmisoikeus sopimuksen mukaan, niin miksi me ryhtyisimme muuttamaan LUONNOLLISTA instituutiota. Eihän kukaan amputoi tervettä jalkaakaan!?!

    YK:n ihmisoikeusjulistus 16 artikla 3. Perhe on yhteiskunnan luonnollinen ja perustava ydinosa ja sillä on oikeus yhteiskunnan ja valtion suojaan.”

    Lasten oikeuksien puolustaminen on oikeaa suvaitsevaisuutta ja takaa tasa-arvoiset lähtökohdat jokaiselle lapselle!

    Miksi vastustat ihmisoikeuksia?

  • Ovienulkopuolelta

   ”Laki ennen meitä syntynyt, myös jälkehemme jää” kö ?
   ”Lainsäädännön tulee vastata aikaansa ja sen on pystyttävä uudistumaan.”
   Silloinpa sitä ollaanink varsinaisia ”lainalaisia”- kukin omassa luokassaan?
   Syntyvyysluvut muuttunevat, jos ”kukin sortti hoitelee asiansa partissaan”,eikä
   kansoita ”vapaamatkustajia”?Josain kirjapaikassa on nimi tälle ajanjaksolle,
   jo ammoin annettu?

   • Petri V.

    Jani Toivola sekoittaa mielipiteen ja ihmisoikeuden!

    >>. Launoselle tärkein syy vastustaa tasa-arvoista avioliittolakia on lasten oikeus isään ja äitiin, jota hän pitää ihmisoikeuskysymyksenä.>>

    Suomen ratifioima YK:n lasten oikeuksien sopimus määrittelee mm. ,että lapsella on oikeus tuntea ja olla omien vanhempiensa hoidettavana syntymästään saakka! (LOS artikla 7)

    Jani Toivola asettuu näin lapsen ihmisoikeus sopimusta vastaan eikä vain Launosen mielipidettä vastaan!

  Jätä kommentti

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *