keskiviikko 25.4.2018
Markku, Marko, Markus

Kunnat eivät voi katsoa vain sivusta

Pohjois-Savon ely-keskus on tehnyt kunnille esityksen mahdollisen oleskeluluvan saajien sijoittamisesta alueen kuntiin. Hajautetun mallin mukaisesti turvapaikan saajat sijoitettaisiin tasaisesti kaikkiin kuntiin, Kuopioon 50, Iisalmeen 20 ja pienimpiin kuntiin kymmenen. Maakuntaan sijoittuisi yhteensä vajaa 300 oleskeluluvan saanutta.

Ylä-Savon kunnat pohtivat parhaillaan maakunnan muiden kuntien tapaan suhtautumistaan turvapaikanhakijoiden vastaanottamiseen. Ennakkoon kovin kädenvääntö käytäneen Kiuruvedellä ja ehkä Vieremällä. Näissä kunnissahan ei toistaiseksi ole päätöstä maahanmuuttajien vastaanottamisesta. Vieremällä on kuitenkin suhteellisesti paljon työperäisiä maahanmuuttajia.

Positiivisin suhtautuminen maahanmuuttajiin on selkeästi Keiteleellä. Siellä vastaanottokeskuksen toiminta on ollut mallikelpoista ja koko kuntayhteisö tuntuu olevan hankkeen takana. Keiteleen vastaanottokeskuksessa olevat perheet haluttaisiin säilyttää yhteisönä ainakin siten, että perheet sijoittuisivat lähikuntiin.

Hajautettu malli on myös valtion tavoite. Sillä pyritään siihen, että maahanmuuttajat kotoutuisivat aidosti suomalaiseen yhteiskuntaan. Tavoitteena on estää maahanmuuttajalähiöiden syntyminen.

Turvapaikanhakijoiden sijoittuminen kuntiin on iso poliittinen kysymys. Kysymys on taloudellisesti ja määrällisesti vähäisestä ongelmasta, varsinkin jos sijoittaminen tehdään hajautetun mallin mukaan. Päätös on hyvä asennemittari. Asenne ratkaisee.

Kansainvälistymisessä ei ole mahdollista noukkia rusinoita pullasta. Vienti ei ole mahdollista ilman huippuosaamista. Siihen on tarvittu yrityksiä, mutta myös kansainvälistä tutkimusta ja muita osaavia ihmisiä. Kaikki osaajat eivät ole suomalaisia.

Kansainvälistyminen on laaja kokonaisuus. On opittava hyväksymään erilaisuutta. Ymmärrettävä eri kulttuureja ja tapoja. Toki niin, että maassa maan tavalla kuten Jutta Urpilainen jossakin keskustelussa totesi. Suomalaisen yhteiskunnan perusfundamentit eivät voi muuttua vähemmistöjen mukaan. Ulkomaalaisten on sopeuduttava tarvittavassa määrin suomalaiseen kulttuuriin.

Toivoisin, että kunnat pystyvät näkemään turvapaikanhakijoiden vastaanottamisen myös mahdollisuutena. Jos onnistumme heidän sulauttamisessaan osaksi kuntayhteisöä, ovat he selkeä voimavara kunnissa. Nopea työllistyminen ja suomen kielen alkeiden oppiminen ovat avainkysymyksiä.

Kun Suomi on sitoutunut maahanmuuttajien vastaanottamiseen, eivät kunnat voi katsoa asiaa vain sivullisina.

Kirjoittaja on Lapinlahdella asuva Pohjois-Savon ely-keskuksen ylijohtaja.


 • Kommentit

  • Vedenkantaja

   Ei kannettu vesi kaivossa pysy, sama pätee myös ihmisten ”pakkoasuttamiseen” näille raukoille rajoille mistä kantaväestöäkin ajetaan väkisin kasvukeskuksiin valtiovallan toimesta. Miksipäs nyt sitten yhtäkkiä valtiolla olisikin ”hajautettu malli” pakolaisten suhteen? Lieneekö muuten missään länsimaisessa sivistysvaltiossa onnistunut pakolaisten hajasijoittaminen laajemmassa mittakaavassa? Slummiutuminen tuntuu olevan enemmän sääntö kuin poikkeus.

   Niin ja mikä onkaan se lakipykälä joka velvoittaa kunnat vastaanottamaan pakolaisia, kuntien taloudelliset resurssit eivät tahdo riittää hoitamaan nykyisiäkään lakien ja pykälien edellyttämiä tehtäviä? Kun parin vuoden honeymoon on ohi, kaatuvat kaikki pakolaiskustannukset kuntalaisten niskaan. Jos kerran Suomi on sitoutunut maahanmuuttajien vastaanottamiseen, ottakoon valtiovalta kokonaisvastuun asian hoitamiseksi.

  • Kolli Mustonen

   Ja höpö höpö. Ensinnäkin näissä vuohineuvoksissa on niinpaljon luku- ja kirjoitustaidottomia jo omalla kielellään, että se niistä huippuosaajista. Toisekseen, kun suomessa saa ihminen vielä valita asuinpaikkansa, niin on todettu että nämä eri paikkakunnille sijoitetut henkilöt löytäisivät hyvin pian tiensä takaisin ” omiensa luo” isoihin kasvukeskuksiin.Kolmanneksi heidän uskontonsa, joka ei sopeudu. Neljänneksi, mikä työllisyys? kun suomessa on varovasti laskien jo puoli miljoonaa työtöntä ja lisää tulee.viirausranta voisi aloittaa itsestään ja sijoittaa ihan omalla kustannuksellaan muutaman tulijan, kun tuntuu ajavan tätä asiaa joka käänteessä. Kiinnostavintahan tässä jutussa on se, kenen etuja viirausranta tässä ajaa, kun mitään järkeä tässä ei ole.

  Jätä kommentti

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *