perjantai 23.3.2018
Akseli

Kun Suomesta tuli demokratia

(Kuva: JOHANNA ERJONSALO)

12-13.6.2017 Suomen voi sanoa nousseen todellisten demokratioiden kunnioitettavaan joukkoon.

Hymistelyyn perustuvan konsensuksen aika on ohi. Sen voi ajatella olevan pelkästään hyvä asia demokratian kannalta.

Perutetaan ensin vähän. Viimeiset vuosikymmenet Suomessa on vallinnut niin sanottu konsensus-politiikka. Tässä viitekehyksessä on ajateltu, että puolueesta riippumatta olisi löydettävissä yhteinen hyvä, jonka perusteella Suomea voisi pitkällä tähtäimellä rakentaa. Vallassa oleva puolue on pyrkinyt ottamaan huomioon myös pienemmät puolueet. Tietyssä mielessä konsensus-politiikka on ollut kohteliaisuuden politiikkaa, mutta ei todellista demokratiaa, jossa eniten ääniä saanut päättää.

Nyt on ainakin hetkellisesti sanottava, että ajatus pysyvästä konsensuksesta on ollut naiivi. Maailma on moninaistunut kovaa vauhtia viimeiset kolmekymmentä vuotta.

Konsensuksen yhtenä perustana oli hyvinvoinnin jatkuva kasvu varsinkin 1980-luvulta alkaen. Se loi uskoa yhteiseen tekemiseen. Valitettavasti on todettava, että monet maailman ideologiat eivät ole yhteen sovitettavissa.

Puolueet ovat ideologioiden ruumiillistumia. Tästä syystä on aivan luonnollista, että kaikki puolueet eivät mahdu samaan hallitukseen. Esimerkiksi ihmisarvon kunnioittaminen ja rasismi eivät ole yhteen sovitettavissa. Samalla tavalla vasemmistolaisten ay-ideologia ei sovi yhteen kokoomuksen markkinanaliberalismin kanssa.

Perussuomalaisten jakaantuminen osoittaa, että aika on lopullisesti muuttunut. Se vaikuttaa nykypäivän mediamaailmassa kovin dramaattiselta, mutta todellisuudessa se ei ole sitä.

On aivan luonnollista, että vastakkaiset ajattelusuunnat sulkevat toisiaan pois.

kari.angeria@iisalmensanomat.fi


 • Kommentit

  • JL

   Et sitten erota enemmistön diktatuurin käsitettä edustuksellisesta demokratiasta? Ehkä kannattaisi olla hiljaa, jos perustiedot puuttuvat.

  • Nikkari

   Voimia Kimmo Kivelälle, Pentti Oinoselle ja Kari Kulmalalle.

  • Rappiolla

   Kepun ansalanka laukesi Soinin ja muiden ”politiikanpakolaisten” jalkaan ja siinä liekassa he pysyvät loppuelämänsä ajan.On hyvin ilmeistä että kepun unelmat sotesta ja kehittyvienmaakuntien suomesta vaati tämänkaltaisen näytelmän,.Miten siinä sitten on ”kansanvalta”toteutunut on eri juttu.Suomenlaissa on näköjään tälläinen ”pakolaisten”mentävä aukko.Tuleekohan tästä ”maantapa” yleisemminkin tulevaisuudessa

  • PET

   Poliittinen aikakupla puhkesi. 1980-luku vaihtui yllättäen vuoteen 2017.

  Jätä kommentti

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *