maanantai 25.2.2018
Tuija, Tuire

Kun maksasi sanoo poks!

Kesä on aikaa, jolloin milloin millainenkin (h)ajatelma menee mediassa varsin huoletta lävitse mediatalojen kärkkyessä uutisia ja siitä poikivia kirjoituksia. Yksi kevään ja kesän nostoista, jota on ruodittu varsin näkyvästi, on ollut apteekkitoiminta ja sen sääntely. Ahnaat apteekkarit keikkuvat verotilastojen kärjessä ja tähän olisi syytä puuttua topakasti markkinoiden näkymättömällä kädellä. Keskustelu on tärkeää, mutta millä keinoin alaa kehitetään, on asia erikseen.

Vapaiden markkinoiden ideaaliin uskoen sääntelyä puretaan käymällä norminpurkutalkoita. Samaan purku-urakkaan sopisi ideologisesti apteekkialan sääntelyn purkaminen ja alan antaminen markkinoiden hoitamaksi.

Taloustieteen klassikko Adam Smithin lanseeraama näkymätön käsi kyllä hoitaisi, että ahnaat apteekkarit saisivat nenilleen. Vai hoitaisiko sittenkään? Vaikkapa kansainvälinen vertailu ei tue väitettä, että alan vapauttaminen juuri laskisi hintoja tai muutenkaan koituisi kuluttajan – siis meidän tavallisten tallaajien – parhaaksi. Todennäköisesti kansainväliset suuryhtiöt pääsisivät temmeltämään Suomeenkin ja tekemään voittonsa, kuten on käynyt muualla.

Nousukkaat liberaalit kuvittelevat tietävänsä, miten asiat tulisi hoitaa. Kuitenkin: sivusta on helppo kommentoida. Usein sivustahuutajilta unohtuu muun muassa, kuinka lääkehaittoihin kuolee jo nyt länsimaissa enemmän ihmisiä kuin liikenteeseen.

Päivittäistavarakaupat ovat hinkuneet jo vuosia käsikauppalääkkeitä hyllyilleen ja nyt ne ovat saaneet uusia äänitorvia. Kyllä maksa kestää läpi elämän, mutta kuinka monella se poksahtaisi parasetamolin huolettomasta käytöstä nykyistä aiemmin?

Lääketurvallisuuden takaaminen on humpuukin aikakautena keskeisiä tavoiteltavia asioita terveydenhuollossa. Homeopatiat ja erilasiet höpöhöpö-hoidot menevät kyllä kaupan, kun mannekiiniksi ryhtynyt pseudotieteilijä niitä markkinoi.

En epäile hetkeäkään, etteikö alan sääntelyä purettaessa kaikki keinot rahan tekoon nousisi esiin. Keski-Euroopassa kulkiessani apotheke-homeopathie -kyltit ovatkin valitettavan tuttu näky. Mitään tieteellistä näyttöä homeopatian tehosta ei ole esitetty.

Jos jotain tulisi tehdä, niin se ei ole ainakaan alan vapauttaminen. Monopoliasemiin ja kelvollisiin tuloksiin voidaan kyllä puuttua järkevimminkin menetelmin. Nykyisin apteekit toimivat apteekkarin omalla riskillä.

Voisiko mekanismi, jossa apteekkeja kannustetaan kilpailemaan reviiristään, toimia? Näin toimisi huutokauppamenettely. Apteekkari, joka haluaisi Helsingin keskustan paraatipaikan, saisi kalliin vuokran lisäksi huutaa toimiluvastaan alueelle todennäköisesti enemmän, mitä vaikkapa Iisalmen Kirkkopuistoon haluava apteekkari. Savukosken sivuapteekista tuskin suurta huutokauppaa syntyisi, vaan paikan saisi varsin huokeasti.

Menettely ei vaikuttaisi lääketurvallisuuteen, mutta laittaisi apteekkarit miettimään, mitä hyvistä apajista kannattaa oikeasti maksaa.

Kirjoittaja on iisalmelainen kuntavaikuttaja ja terveys- ja yhteiskuntatieteiden maisteriopiskelija.

Juho Pulkka


  • Jätä kommentti

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *