perjantai 23.3.2018
Akseli

Koulukiusaaminen = sarja rikoksia

Rikokset kuuluu käsitellä oikeuslaitoksen piirissä eikä koulu voi eristää itseään tästä oikeusjärjestelmästä. Koulu ei saa suojella 15 vuotta täyttäneitä rikoksentekijöitä, kirjoittaa Tiina Karppinen. (Kuva: Kari Voutilainen)

Koulumaailma ei ole yhteiskunnasta erillinen saareke, jota yleiset lait, kuten rikoslaki ei koske. Vaikka rikosvastuun ikäraja on 15 vuotta, tutkii poliisi sitä nuorempien tekemät rikokset. Alle 15-vuotiaat ovat vahingonkorvausvastuussa. Ysiluokkalaiset täyttävät viimeistään syksyllä 9-luokan alussa 15 vuotta.

Torstaina Iisalmen Sanomissa olleen Hanna Kainulaisen kiusaamisjutun mukaan Kainulainen oli usean rikoksen uhri. Töniminen ja potkiminen on pahoinpitelyä, nimittely ja haukkuminen on kunnianloukkaus ja rikoksella uhkaaminen on laiton uhkaus. Olisin käräjätuomarina tuominnut kärsimyskorvausta tekijöiden maksettavaksi ainakin 800 euroa. Miksi koulu ei ilmoittanut asiasta poliisille etenkin yläasteen aikana?

Edvin Laineen koulun rehtori Minna Taipaleen mukaan koulussa kiusaaminen käsitellään kasvatusotteella eikä rangaistustavalla. Tässä mennään pieleen. Rikokset kuuluu käsitellä oikeuslaitoksen piirissä eikä koulu voi eristää itseään tästä oikeusjärjestelmästä. Koulu ei saa suojella 15 vuotta täyttäneitä rikoksentekijöitä.

Koulussa tapahtuva kiusaamisosapuolten välinen keskustelu opettajan johdolla ja sen päätteeksi tekijöiltä otettu pakotettu anteeksipyyntö ei ole aito. Onko kiusaajilla muuta vaihtoehtoa kuin pyytää anteeksi? Ei ole. Aitoon anteeksipyyntöön sisältyy halu parantaa tapansa. Kainulaisen jutusta käy hyvin ilmi, että tällaiset keskustelut eivät tuota haluttua tulosta. Rikosten tekeminen jatkuu ja ehkä pahenee, mutta uhri sulkeutuu vielä enemmän.

Kehotan oppilaita tekemään rikosilmoituksen suoraan poliisille. Kehotan myös oppilaiden vanhempia, joiden lapsi joutuu koulussa rikosten uhriksi, tekemään rikosilmoituksen suoraan poliisille. Ei ole olemassa kiusaamista vaan oppilaisiin kohdistuvia rikoksia. Näen punaista joka kerran kun esimerkiksi vanhempainillassa puhutaan kiusaamisesta.

Sanottakoon, että oppilailla on oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön. Jos koulu ei tästä huolehdi, saattavat vastuulliset, kuten opettajat ja rehtori joutua laiminlyönnistään virkavastuuseen.

Kirjoitin juttuni käräjätuomarin näkökulmasta juttuja läheltä seuranneena. Juttu edustaa näkemystäni asiassa eikä se ole oikeuslaitoksen yleinen mielipide.

TIINA KARPPINEN
käräjätuomarin virassa, ei virkani puolesta


 • Kommentit

  • poliisi se kiusaaja on

   ””Koulumaailma ei ole yhteiskunnasta erillinen saareke, jota yleiset lait, kuten rikoslaki ei koske. Vaikka rikosvastuun ikäraja on 15 vuotta, tutkii poliisi sitä nuorempien tekemät rikokset. Alle 15-vuotiaat ovat vahingonkorvausvastuussa.
   Töniminen ja potkiminen on pahoinpitelyä, nimittely ja haukkuminen on kunnianloukkaus ja rikoksella uhkaaminen on laiton uhkaus. Olisin käräjätuomarina tuominnut kärsimyskorvausta tekijöiden maksettavaksi ainakin 800 euroa. Miksi koulu ei ilmoittanut asiasta poliisille etenkin yläasteen aikana?”” (Tiina Karppinen, käräjätuomari)

   Tuota ihmettelee syyttäjä Tiina Karppinen vuonna 2016 Iisalmen Sanomissa, mutta paria vuotta aikaisiemmin (2014) Karppista ei kiinnostaneet koulukiusaamiseen liittyneet vanhempien perättömät lausumat, joilla oppilaiden isät ja äidit tekivät täysin syyttömästä ihmisestä syyllisen tekoihin, joita ei koskaan ollut tapahtunut muualla kuin lasten omassa provosoivassa valehtelussa.
   ””Koulussa kiusaaminen käsitellään kasvatusotteella eikä rangaistustavalla. Tässä mennään pieleen. Rikokset kuuluu käsitellä oikeuslaitoksen piirissä eikä koulu voi eristää itseään tästä oikeusjärjestelmästä. Koulu ei saa suojella 15 vuotta täyttäneitä rikoksentekijöitä.””; jatkaa Karppinen.

   Aitoon anteeksipyyntöön sisältyy halu parantaa tapansa. Pelkät sovittelukeskustelut eivät tuota haluttua tulosta. Rikosten tekeminen jatkuu – ehkä pahenee, mutta uhri sulkeutuu vielä enemmän.

   ””Kehotan oppilaita tekemään rikosilmoituksen suoraan poliisille. Kehotan myös oppilaiden vanhempia, joiden lapsi joutuu koulussa rikosten uhriksi, tekemään rikosilmoituksen suoraan poliisille. Ei ole olemassa kiusaamista vaan oppilaisiin kohdistuvia rikoksia. Näen punaista joka kerran kun esimerkiksi vanhempainillassa puhutaan kiusaamisesta.””, näin toteaa Karppinen Iisalmen Sanomissa

   Mutta Hyvä Tiina Karppinen: Vaikka kiusaamistapauksista tutkintapyyntö tehdään, niin edessä on ns. ”resurssipilaongelma”, joka mm. Iisalmen poliisilaitoksella on krooninen.
   Jutut eivät etene tutkijan pöydältä mihinkään , vaan jäävät happanemaan hamaan vanhentumiseen saakka!
   Voin kertoa esimerkin omalta kohdaltani: Rikosilmoituksen tehtyäni jäin ODOTTAMAAN poliisin yhteydenottoa jutun etenemisestä. Toimitin tutkijalle asiaan liittyvää lisämateriaalia ja ODOTIN.
   Puolivuotta, 6 kuukautta, kun oli kulunut tutkija yllättäen vaihtui.
   Edellinen tutkija ei ollut tehnyt tutkinnan eteen YHTÄÄN AINOAA tekoa!

   Uusi tutkija ”selvitti” asian vajaassa kahdessa viikossa ja tuloksena oli tutkinnan lopettaminen, Veli Pallosen toimesta, kun NÄYTTÖÄ!? ei ollut riittävästi!

   Voi vittu tähän väliin voinee kiistatta todeta!

   Aikaisempaa tutkintaa suorittanut rikostutkija esitti mm. kuulleensa rikoksesta epäiltyjä ja heidän vanhempia, mutta hän EI OLLUT tehnyt näistä ”kuulemisista” yhtään ainoa tutkintapöytäkirjaa tai yhtään pöytäkirjamerkintää ylipäätään!

   Voi vittu sentään on nyt luvallista todeta uudemman kerran?

   Rikostutkijakunnassa on vallalla yleinen asenne, jonka mukaan nämä kiusaamisjutut ovat tärkeydeltään ns. ”pöydän-pyyhkimis-juttuja”, eli niitä ei tutkijoiden parissa edes oteta vakavina tapauksina, joihin tulisi puuttua mahdollisimman nopeasti.

   ””Sanottakoon, että oppilailla on oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön. Jos koulu ei tästä huolehdi, saattavat vastuulliset, kuten opettajat ja rehtori joutua laiminlyönnistään virkavastuuseen.
   Kirjoitin juttuni käräjätuomarin näkökulmasta juttuja läheltä seuranneena. Juttu edustaa näkemystäni asiassa eikä se ole oikeuslaitoksen yleinen mielipide. ””, kirjoittaa Karppinen

   Ei Tiina Karppinen, ei opettajien ja rehtoreiden ei varmasti tarvitse pelätä tai edes odottaa virkavastuuseen joutumista laiminlyönneistään! Ei ainakaan niin kauan kuin heillä on turvana ja tukena Timo Halosen kaltainen, vasallitutkija, ja Arto Elomaa tutkinnanjohtajana. Korppiensuojelu toimii!
   Näin Iisalmessa

   Kuntavaalit taitavat olla lähestymässä ja näitä ”takinkääntäjiä” putkahtelee esiin aina tarpeen mukaan, kun tällä ”kiusaamisella” on helppo ratsastaa ääniä saadakseen. Asia on herkkä ja vakava ja sen vuoksi ei soisi poliisilaitoksen edustajien ”leikkivän” ihmisten elämällä ja tunne-elämän ikävillä kolhuilla.
   Kolhuilla, joiden syntymisessä saattaa olla perimmäisenä syynä juurikin poliisin piittaamattomuus, tai vähättely!

  • seppo saaranen

   Poliisi ja syyttäjäkin voivat olla kiusaamisen ja häiriköinnin edistämisessä omilla toimillaan edesauttamassa nuorten asenteen muodostumista siten, että nuoret kokevatkin kiusaamisen ja häiriköinnin oikeutettuna.
   Liian löperö suhtautuminen asiaan ja poliisin piittaamattomuus ja välinpitämätön asennoituminen ovat nuorille polttoainetta oman ilkeän toimintansa jatkamiseen.
   Iisalmen poliisilaitoksen osalta tästä toiminnasta on monien vuosien OMAKOHTAINEN kokemus.
   Lopulta poliisi leimaa kiusatun ”mielenvikaiseksi” ”hörhöksi” ja lopettaa asian tutkimisen ko. henkilön osalta
   ja jättää kylmästi myöhemmät tutkintapyynnöt pinon alimmaiseksi, odottamaan jutun ”vanhenemista”.
   Aina ilmoituksia ei edes vaivauduta kirjaamaan?
   Poliisi toimii kylmästi ja systemaattisesti, kun toiminta palvelee ns. poliisin ”etua”
   Teloitetaan syytön, jotta syylliset saavat mielenrauhan ja ”Hyväveli Verkosto” voi hyvin ja kukoistaa. Mutta miksiköhän näin yhä on?

  • Ääni

   Osataan sitä muuallakin! Oulun kupeessa 80-luvun lopulla alakoulun rehtori oli sitä mieltä, että että sehän on tuo sinun poikasi, joka muita kiusaa. No, kuusi opettajaa perusteli reksin kumoon, mutta sama meno jatkui. Siis rehtorin laupiaassa suojeluksessa. Homma hoitui vasta kun otin itse yhteyttä pahimman vintiön vanhempiin. Joilla ei ollut aavistustakaan poikansa ”harrastuksesta”. Olkaa lujana vanhemmat! Rikosilmoitusta kehiin välittömästi, ennenkuin kiusattu lapsi on totaalisen rikki. Ja hyvää se tekee kiusaajakin pysäyttää. Vielä kun saataisiin ne kiusaajan avoimet hännystelijät ja hiljaiset hyväksyjät tajuamaan, että he ovat ilmiselviä rikoskumppaneita! Vanhempia, opettajia ja lapsia on syytä herätellä jo tarhavaiheessa, sielläkin kun meno on jo melkoista…

  • Palle Runkvist (miksi kiusaajani minua nimittelivät, saa kelvata tähänkin)

   Omassa tapauksessani yksi ensimmäisiä kiusaajiani oli keskustalaisen ala-asteen opettaja, joka värväsi vielä luokallani olleen poikansa kavereineen kätensä jatkeeksi. Siitä alkoi sitten kiusaushelvetti, jota kesti yläasteen loppuun asti. Ei ala-asteikäisen lapsen voi olettaa tietävän juridisia oikeuksiaan, varsinkaan jos tällaiset auktoriteettihahmot hyvinkin selkeästi opettavat, ettei sellaisia ole – he ovat ainoa auktoriteetti ja heillä on valta. Aikuisten tulee huolehtia näistä oikeuksista ja ennen kaikkea lasten turvallisuudesta, niin henkisestä kuin fyysisestä. Ei lasten pitäisi joutua itseään puolustamaan tällaisia hyökkäyksiä vastaan ja väärinkäytöksiä vastaan. Ja monesti he eivät edes saa puolustaa itseään. Aina kun itse puolustin itseäni tai penäsin oikeuksiani, jouduin itse pahempaan pulaan. Lopulta sitä vaan antaa periksi.

   Omalla kohdallani kaikki, vanhemmistani lähtien, pettivät tämän suojeluperiaatteen. Minut vain pakotettiin takaisin minua satuttavien ihmisten joukkoon, uskomatta minua ja etsimättä ratkaisuja tilanteeseen. Lopulta asia lakaistiin maton alle siirtämällä minut toiseen kouluun pitkän vatuloinnin jälkeen, koska yksinkertaisesti itse kieltäydyin enää menemästä kyseiseen kouluun ja tein tämän hyvinkin selväksi monellakin tässä mainitsemattomalla tavalla. Tämä helpotti tilannetta hieman, kunnes yläasteelle mentäessä jouduin taas samalle luokalle tämän opettajan pojan ja hänen kaveripiirinsä kanssa. Voitte arvata mitä siitä seuraa. Olen käynyt hyvin monet ”pyytäkääpäs nyt toisiltanne anteeksi ja kättä päälle niin tämä on sovittu sitten eikös vaan” -keskusteluja kiusaajieni kanssa opettajien käskystä.

   Nämä tosiaan auttoivat juuri niin hyvin kuin arvata saatta. Ja kiusaamisen aiheuttamia vammoja, ja kyllä, ne on ihan vammoja vaikkeivat näykään, kannan edelleenkin, ja ne edelleen vaikeuttavat elämääni kohtuuttomasti. Viina tuli tutuksi ja itsariakin on haudottu monta kertaa. Ihmissuhteita ei pysty luomaan, koska ihmiset edelleen tuntuvat pelottavilta ja pahoilta, perusoletus on, että on muiden kannalta vain inhottava ja outo olento, joka kelpaa vain hyväksikäytettäväksi ja rääkättäväksi. Yhteiskuntaan kuulumisesta en voisi enää vähempää välittää, koska yhteiskuntakaan ei minua halua, tai voisi minun hyvinvoinnistani vähempää välittää. Ja yhteiskunnassa kiusaajieni kaltaiset ihmiset on niitä, jotka menestyvät ja jotka edelleen saavat kiusata ja pompottaa toisia. En ole selvittänyt mitä omat kiusaajani nykyään tekevät, kyseisestä opettajasta Iisalmen Sanomat muistaakseni kirjoitti jossain vaiheessa kohtalaisen ylistävän henkilökuvan. Että sellaista…

   Haluaisin päättää tämän kirjoituksen jotenkin rakentavasti tai positiivisesti, mutta en vaan voi. Eli kiitti vaan vitusti kaikki osalliset, kivaa oli.

  • Health professional

   Oikeaa asiaa.
   Edvin Laineen koulussa kiusattu ja osaa tyttöjä syrjitään ja suljetaan oman piirin ulkopuolelle.
   Juhani Ahossakin ja Kilpijärven koulussa myös ollut ikäviä tapauksia.
   Tiina voisi kiertää kouluja OAJ toimesta opettamassa rehtoreita.

  • Kuolin 2006-2012 vuosien välillä

   Niin, kuinkas pitkän ajan jälkeen kiusaajista voisi tehä poliisille ilmotuksen? Ittelle ei kerrottu ku olin junnu et pitäs poliisille mennä rikosilmotus pahoinpitelystä mennä tekeen, sanottiin vaan et ”opettaja kyllä hoitaa,luotat opettajaan,opettaja turvaa oppimisympäristön kaikille” jne. ->itseä ei lämmittänyt se kun sekä minä että kiusaaja pyytää anteeksi toisiltaan koska siihen on pakotettu ja seuraava välitunti ja kuuden voimin lyödään turpaan. Osan nitten ihmisten nimistä oon unohtanut jo mut olis kiva et ne saatettais vastuuseen. Köyhälle opiskelijalle ylimääränen raha olis ihan mukava yllätys ja menee anteeksipyynnöstä..

  • Voi hyvä tavaton sentään

   Koulumaailmassa tapahtuu kiusaamista myös opettajien taholta. Olen kuullut muutaman kertomuksen opettajan kiusaamaksi joutuneen oppilaan taholta. Kertojat ovat jo jättäneet koulumaailman taakseen, mutta kovin karseita juttuja. Tuntemani nuori on syrjäytynyt totaalisesti juuri opettajan kiusaamisen vuoksi. Toisen tämänhetkisestä tilasta ei ole tietoa. Oppilaan on hyvin vaikea kertoa kokemastaan, jos on joutunut juuri opettajan kiusaamaksi.

  • Tuonkin kokenut

   Nuoruudessa tuokin koettu , ekalta luokalta alkoi ja kesti koko ala-asteen ajan , muutaman kerran jäin luokalleni tuosta syystä, kiusaavat liikkuivat isommissa ryhmissä ja puhuivat aina opettajat puolelleen , ei ollut itsellä mahdollisuuksia puuttua asiaan , kiusaaminen loppui vasta kun vaihdoin koulun etelästä – leppoisalle savon maalle , muutaman vuoden täällä koulua käytyäni jouduin valitettavasti siirtymään takaisin etelään ylä-asteelle , onneksi muutama vuosi oli muokannut minua , enkä ollut enää se pieni,arka ja heikko poikanen vaan pystyin jo pitämään puoleni .

   **Kiusaamiseen on puututtava heti**

  • Marja Nenola

   Samaa mieltä Tiinan kanssa, mutta myös me vanhemmat olemme vastuussa, ei pelkästään koulu! Vanhempien tehtävä (velvollisuus) on kertoa lapsilleen mm. tästä rikousoikeudellisesta vastuusta! Ennaltaehkäistä eli yksinkertaisesti keskustella kyseisistä asioista!!!

  Jätä kommentti

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *