lauantai 21.4.2018
Anssi, Anselmi

Kotterot kovilla

Suomessa on pitkä talvi. Voisi jopa sanoa, että liian pitkä.

Toki ilmastonmuutos on aiheuttanut sen, että nykypäivänä talvet ovat hieman lauhempia kuin aiemmin, mutta joka tapauksessa talvi ei ole autoilijan paras ystävä. Menopelit ovat useita kuukausia kovilla Suomen pohjoisessa ilmastossa.

Niinpä autoja olisi tärkeää saada lämmitykseen, ennen kuin niillä lähtee ajamaan.

Iisalmessa moni työssäkäyjä joutuu kuitenkin pitämään autoaan taivasalla kylmällä parkkipaikalla pitkän työpäivän ajan. Ellei satu omistamaan webastolla varustettua autoa, on se monta kertaa käynnistettäessä koetuksella.

Muun muassa Marjukka Raati-Kortelainen toivoo, että lämmitystolpallisia parkkipaikoja olisi Iisalmen keskustassa enemmän. Hän olisi valmis jopa maksamaan paikasta ja uskoo, että moni muu olisi valmis samaan. Tätä kautta kaupunki voisi saada lisätuloja.

Toinen vaihtoehto olisi parkkihallin rakentaminen. Kiinteistönomistaja Jouko Kuosmasen haaveena on ollut noin 200–300 -paikkaisen parkkitalon rakentaminen Keisarinkulmaan.

Kaavamuutos mahdollistaisi hallin, mutta ongelmana on hankkeen kalleus. Kalliita ovat myös webastolla varustetut autot, joten ensisijaisesti kannattaisi lisätä lämmitystolppapaikkoja. Iisalmen keskustassa on kyllä riittävästi tilaa ja moni varmasti voisi jättää autonsa vähän kauemmaksikin työpaikan ulko-ovesta, mikäli auton vain saisi ajastettua lämmitykseen.

Auton esilämmittämisellä on tutkitusti monia hyötyjä. Päästöt alenevat, liikenneturvallisuus ja matkustusmukavuus paranevat ja auton moottorin kuluminen vähenee.

aku.laatikainen@iisalmensanomat.fi


  • Jätä kommentti

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *