tiistai 20.3.2018
Aki, Kim, Joakim, Jaakkima

Koski ja rokki pauhasivat

Jyrkän kosken partaalle asettautuneet kuvasivat kosken pauhua ja valoshow´ta Finlandian soidessa. Sitä seurasi muuta suomalaisuuteen liittyvää musiikkia ja tunnelma oli huikea. (Kuva: Anita Kulmala)

– Oli hieno esitys, kommentoi ensimmäistä kertaa Jyrkän valoshown lauantai-iltana kokenut Viljo Rauhanoksa Varpaisjärveltä.

– Ihana! oli Sirkka Rauhanoksan mielipide.

Pariskunta sai katselupaikan Ruukintuvan portaiden kaiteen vierestä, missä väkeä oli tungokseen asti kuten pubin terassilla ja kosken partailla molemmin puolin ja lisää pihamaalla, sillalla ja kahvilan ja ruukin yläkerroksen ikkunoissa..

Kun kello tuli 21, Savon Voiman voimalaitosasentaja Mika Sirviö sulki Jyrkänkosken patoluukut hetkeksi ja avasi ne saman tien, jolloin vesi pääsi entistä kovemmalla voimalla ryöppyämään koskessa.

– Muikku voi yläjuoksulla olla ihmeissään…, sonkajärveläinen Kari Luukkonen tuumi.

Valojen ja musiikin leikki alkoi pimentyneessä illassa Finlandialla, ja esitysten muukin musiikki oli Jyrkäntuvan yrittäjän Henri Jauhiaisen mukaan suomalaista tai vähintään suomalaisten esittämää Suomen juhlavuoden kunniaksi.

– Sininen järvi! kuului tungoksessa isänsä hartioilla istuneen lapsen ääni, kun ilmoille kaikui Sininen ja valkoinen ja samaan aikaan kosken kuohuja valaisivat siniset värivalot.

Valot leikkivät koskessa, ruukin seinällä ja lähipuissa halkoen ilmaa milloin säteinä, milloin laineita tai äärettömän merkkiä kieputtaen ja väriä vaihtaen. Toisena kappaleena kuultiin Veteraanin iltahuuto, jota seurasi Olen suomalainen. Toisessa, kymmeneltä alkaneessa esityksessä oli sitten räväkämpää suomalaista musiikkia, ja osa katsojista innostui tanssimaan nurmikolla Antti Tuiskun tahdissa.

Siiri (5) ja Elias Rönkkö (8) olivat paikalla äitinsä Anne-Minna Auvisen ja siskonsa Siljan (13) kanssa.

– Yhden kerran on käyty toissa vuonna. Kyllä se tämä valojen ja musiikin ja virtaavan veden yhdistelmä on se, joka houkutti tulemaan uudestaan, Anne-Minna Auvinen kertoi.

Lapset pitivät elämyksestä ja Elias eritoten suosikkinsa Lauri Tähkän kappaleesta Minun Suomeni.

Ruukin vintillä ja ikkuna-aukoissa katselemassa viihtyivät etenkin nuoret, ja sieltä ottivat myös Kari ja Venni Luukkonen katselupaikan toiseen esitykseen.

– Alajuoksulla olen ollut aiemmin katsomassa, nyt tultiin ylös ja oltiin aluksi tiellä josta näkyikin hyvin, kun se on vähän ylempänä, Kari Luukkonen kertoi.

Luukkonen kehui Ruukintuvan yrittäjiä ahkeriksi alueen kehittäjiksi ja piti oivallisena sitäkin, että nyt oli järjestetty liikenteen ohjaus ja halvat linja-autokyydit Iisalmesta asti.

Mika Sirviö kertoi, että patoluukkujen hoitaminen tapahtumassa on hänelle jo pitkäaikainen harrastus ja kutsumustehtävä. Perhe oli pysäköinyt asuntoautonsa Jyrkälle tapahtuman ajaksi. Tämänsyksyistä esitystä Sirviö piti kaikkien aikojen parhaana.


  • Jätä kommentti

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *