maanantai 19.3.2018
Juuso, Josefiina, Jooseppi, Joosef

Koristevalot eivät ole vain pakollinen kuluerä

Suomen kesä on valoisa, mutta talvi on pitkä ja pimeä.

Tiistain lehdestä luimme, että useissa kunnissa on alettu miettiä kaikkien mahdollisten säästökeinojen joukossa myös keskustaajaman koristevaloista, ns. jouluvaloista luopumista. Muun muassa Iisalmessa ja Kiuruvedellä saataisiin aikaan muutamien tuhansien eurojen säästö, jos valot jätettäisiin kaappiin eikä ripustettaisi keskustaan.

Valot on helppo laittaa säästölistalle. Kuten Kiuruveden kaupungin ympäristöinsinööri Ari Ruotsalainen sanoo, jouluvalojen ripustaminen ei ole kunnan lakisääteinen tehtävä. Kun kunnat joutuvat nyt niin monesta asiasta säästämään, myös koristevaloista säästäminen on helppoa.

Keskustaajamassa koristevalot tai jouluvalot ovat kuitenkin elementti, joka tuo keskustaan aivan toisenlaisen tunnelman kuin loka-marraskuinen pimeys.

Kun valoja on ripustettu, se on kuntalaisille merkki siitä, että keskustan viihtyvyyteen on panostettu. Jos ne taas jätetään ripustamatta, sen voi helposti tulkita ratkaisuksi, että kunnan mielestä keskustaajama ei tarvitse minkäänlaista piristysruisketta.

Eilisessä lehdessä kadun kulkijat kertoivat Iisalmessa, että valot kuuluvat myös Pohjolankadulle. Siksi ne olisi sinne hyvä saada. Tämänpäiväisessä lehdessä kotipihojen koristevaloja pidetään samalla tavalla tunnelmaa tuovina piristysruiskeina. Niitäkin aiotaan edelleen laittaa, koska siitä on jo tullut tapa monille.

Tuskin kukaan voi kiistää, etteikö valoista olisi piristystä monille. Suomen kesä on valoisa, mutta talvi on pitkä ja pimeä, ja vuorokautisesta ajasta iso osa on pimeyttä. Lääkärien mielestä Suomessa olisi hyötyä kirkasvalolampuista, joidenkin mielestä niillä ei kaamosta karkoteta. Tärkeintä lienee kuitenkin hyvä ja iloinen mieli. Jos koristevalot piristivät kotipihalla tai keskustassa, niistä ei kannata säästää.


 • Kommentit

  • White pride

   Nyt ne sytty valot Iiisalmen vesitorniin, jotain valkoista harmaalla betonipinnalla 🙁

  • White pride

   Viime jouluna oli torilla hieno kuusi mutta ne valot… vieläkin hävettää..

   • Ulkopuolinen

    Sinun lienee vain valmistauduttava häpeämään taas lähestyvänä jouluna, sillä onhan nähty, että kuntalaiset eivät saa suutaan auki neuvoihin ja valituksiin, vaikka sitä heiltä pyydeltäisiin. Mahtaisivatko ne edes vaikuttaa? Kuntalaisaktiivisuus pitäisi kyllä organisoida, jotta se pystyttäisiin pitämään asianmukaisilla raiteilla ja jotta se saisi painoa. Huomataanpa tässä myös kuntalain 28 §:n säätämä aloiteoikeusmahdollisuus.

    • White pride

     Siellä ollut kuusessa kuin kymmenen himmeänvalkoista lamppua, tänä jouluna ei tuiki niistä enää kuin kahdeksan jos sitäkään, pitäis tosiaan kansalaiskeräys järjestää uusien valojen ostoon joulukuuseen.

  • Ovienulkopuolelta

   Kylmä, pimeä ja nälkä ja jano olivat alkuperäisen Joulun varteen otettavimmat ulkoiset puitteet, kun siihen lisätään vielä,”vain heinät on Sun vuoteenas – kylmässä talvisessa tallissa – Sä,maan ja taivaan Kuningas?
   Niin mistäpä juontuu tämä lähes maapalloisesti loimottava valaistus, sen lisänä ”katettujen pöytien viikkokautinen näyttely” ,silloinkin kun liian monet joulupöydät, jopa maapalloisesti, nolostelevat tyhjyyttään?
   Joulun vastaan otto – odotusjuhlinta saa vuosi vuoden jälkeen mitä mahtavimmat puitteet.
   On tarjolla myöskin valoa, kansalle,( joka pimeydessä vaeltaa) viikkokaudet ”joulujuhlistaan jaloin ja pikkujouluista jopa kontaten palaillen”. Koska ollaan ajauduttu tilanteeseen,että raha liikkuu, mutta tarttuu huonohkosti paikallisiin pyydyksiin, niin voitaisiinko Joulunajaksi olla ”kansa, joka pimeydessä, edes hämärässä, vaeltaa”, niin säästyy paperirahaa. ja hyvää mieltä riittää pakkastammikuullekin -” lämmitykseen”?

  Jätä kommentti

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *