lauantai 24.3.2018
Gabriel, Kaapo, Kaapro, Kaappo

Kokkeelemmaan

Ylä-Savossa on meneillään pienimuotoinen valinnanvapauskokeilu sotepalveluissa. Kokeilu on onnistunut hyvin, ehkä parhaiten koko valtakunnassa. Väestö on ollut tyytyväinen valinta mahdollisuuteen. Erityisesti Kiuruvedellä on hyödynnetty valinnanvapautta. Yksityisen tuottajan on julkisen asemesta valinnut toistatuhatta kuntalaista. Myös Iisalmessa luku on ollut merkittävä.

Ylä-Savon kokeilu on varsin pienimuotoinen ja rajattu. Vaikka se onkin merkittävä, sen avulla ei voida saada selkeää käsitystä miten iso uudistus tulisi viedä läpi. Kuten ei muillakaan meneillään olevilla kokeiluilla. Tästä syystä ministeriöt ovat käynnistämässä laaja-alaisia koko maakunnan kattavia kokeiluja. Tarkoituksena on kokeilla valinnanvapauslain toimeenpanoa jo ennen varsinaisen lain voimaantuloa.

Kokeilua varten on varattu 100 miljoonan euron määräraha. Kokeiluun pääsee mukaan 5–8 maakuntaa ehdolla, että vähintään 80 prosenttia maakunnan väestöstä on kokeilun piirissä. Kokeiluun pääseminen edellyttää Kuopion ja tosiasiallisesti Ylä-Savon kuntien mukanaoloa.

No mitä hyötyä kokeilusta olisi? Ensinnäkin se, että voitaisiin välttää pahimmat sudenkuopat ennen varsinaisen lain voimaantuloa. Kulut maksaa kokonaisuudessaan valtio ja kantaa riskin myös kokeilun mahdollisista virheistä. Pääsisimme liikkeelle ”kokeneena” heti lain voimaantullessa. Voisimme testata myös heti alkuunsa soten ja nykyisen työhallinnon yhteen toimivuutta.

Kokeilun etuna on myös se, että jo lähtökohtaisesti voimme koko ajan tarvittaessa reivata kurssia ja hakea hyvät toimintamallit. Myös alueelliset erot ja tarpeet voitaisiin huomioida paremmin.

Kuntien virkamiesjohdon alustavat kannanotot ovat olleet myötäsukaisia. Toki yhdessäkään kunnassa ei ole luottamushallinnon päätöksiä asiasta. Ei voi ollakaan, koska varsinaista kokeilusuunnitelmaa ei vielä ole. Ajatuksia kyllä.

Kokeilu tarkoittaisi käytännössä sitä, että ”Sotekeskus Oy” (karkeasti nykyiset terveyskeskukset lisättynä eräillä sosiaalialan palveluilla) aloittaisivat toimintansa ensi vuoden aikana.

Maakunnassa voidaan valita itse tie maakuntahallintoon. Mennään uhkakuvia maalaillen kaikkea peläten tai rohkeasti etunojassa hyvää yhteistyötä rakentaen. Kysymys on reilut kymmenen vuotta valmistellusta kaikkien poliittisten puolueiden periaatteessa hyväksymästä asiasta. Yksityiskohdista toki on parran pärinää riittänyt ja riittää. Mielestäni olisi viisasta valita tulevaisuuteen katsova ja yhteistyötä rakentava linjaus.

Eeku kokkeelemmaan.


Kirjoittaja on Lapinlahdella asuva Pohjois-Savon ely-keskuksen ylijohtaja.


 • Kommentit

  • Pielakas

   Kokeilkaa, kokeilkaa hyvät ihmiset. Mutta kyllähän se on niin, että paikallista aloitteellisuutta ja yritteliäisyyttä tarvittaisiin ja voisi olla joka suhteessa paljon enemmän. Ei saisi eikä kannattaisi odottaa ulkopuolista rahaa ja kaikkien puolueiden hyväksyntää. Kansalaisaktiivisuus kaikkine eri puolineen veisi eteenpäin ja antaisi monille suunnille signaalia siitä, että noita kannattaa tukea.

   Aktiivisia pitäisi olla nimenomaan niiden, jotka eivät täällä vietä aikaansa odotellen parempia virkapaikkoja muualla tai muuttomahdollisuuksia sinne. Lojaalisuus omalle kotiseudulle antaa motivaatiota, ja sitä pitäisi rohjeta käyttää. ”Ei ole tapana… mitä siitä muutkin sanoisivat…” on hylättävä asenne.

  Jätä kommentti

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *