maanantai 26.2.2018
Nestori

Kokeillaan totuutta

Iisalmen sairaalan leikkausten loppuminen ja käräjäoikeuden kanslian sulkeminen kuohuttavat ihmisiä. Molemmat ovat ikäviä asioita, mutta eivät kyllä parane selittelemällä ja osatotuuksia levittelemällä. On kaikkien kannalta parempi, että yritetään pysyä totuudessa.

Lähes vuosi sitten eduskunta hyväksyi terveydenhuoltolain muutoksen, jolla kiellettiin leikkaukset pienemmissä sairaaloissa. Jälkijättöinen hässäkkä ja epätietoisuus on syntynyt siitä, kun tosiasiaa ei jostain syystä joko osattu tai haluttu heti kertoa.

Lain sanoma ja lainsäätäjän tarkoitus oli yksiselitteinen. Terveydenhuoltolain 45. pykälässä lukee sanatarkasti näin: leikkaustoiminta, joka edellyttää leikkaussaliolosuhteita ja anestesiaa, tulee kokonaisuudessaan koota niihin sairaaloihin, joissa on ympärivuorokautinen perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystys.

Iisalmen sairaalassa ei ole yhteispäivystystä, joten siellä ei voida jatkossa harjoittaa perinteistä leikkaustoimintaa. Iisalmelle on myönnetty poikkeuslupa vuoden 2019 loppuun vain perusterveydenhuollon ympärivuorokautisen päivystyksen jatkamiseksi. Vaativat leikkaukset tullaan keskittämään Kuopion yliopistolliseen sairaalaan.

Terveydenhuoltolain keskittämispykälä ei koske yksityisiä sairaaloita. Jos ja kun sote-uudistus toteutuu, niin yksityisen leikkaustoiminnan laatukriteerit säädellään lailla siltä osin kuin ne koskevat julkisella rahalla ostettavaa kiireetöntä leikkaustoimintaa. Yleinen oikeustaju sanoo, että toimijoiden laatukriteereiden pitää olla samanlaisia.

Monopoli on pahasta, olipa se julkista tai yksityistä. Kilpailua ei tule estää, mutta on selvää, että sellainen lainsäädäntö, joka vaarantaa korkeatasoisen, ympärivuorokautisen erikoissairaanhoidon päivystyksen, ei tule läpäisemään perustuslakivaliokunnan seulaa. Sote-uudistuksen keskeinen haaste on siinä, miten saadaan huippuosaajat pidettyä julkisissa sairaaloissa ja päivystysvelvollisuuden piirissä.

Iisalmen käräjäoikeuden kanslian tuleva lakkauttaminen on aivan toinen juttu. En tiedä mikä meni pieleen, sillä välillä näytti siltä, että onnistumme pelastamaan Iisalmen kanslian ja työpaikat. Yhdyn täysin käräjäoikeuden tuomari Hannu Laitisen näkemykseen siitä, että kanslioita ja istuntopaikkoja on lakkautettu tai säilytetty mielivaltaisesti. Näin ei pitäisi tapahtua oikeusministeriön toimialalla.

Lakivaliokunta ei muuttanut mietinnössään hallituksen ja ministeri Lindströmin alkuperäistä esitystä, jonka mukaan myös Iisalmen käräjäoikeuden kanslia lakkautetaan. On turha selitellä ja syytellä ketään, sillä asiaa yritettiin ratkoa niin eduskuntaryhmien puheenjohtajien kuin puolueiden puheenjohtajien toimesta.

On tietysti pieni mahdollisuus vielä olemassa erillisen lausuman muodossa, että niin sanottu trio eli hallituspuolueiden johtajat pääministeriä myöten antaisivat armon käydä oikeudesta ja Iisalmi säilyisi. Perusteet ovat ilmiselvät.

Yritämme yhteistyöllä loppuun saakka, mutta se ei valitettavasti ole helppoa alkoholi- ja sotekiistojen kuumentamassa ilmapiirissä.

Kirjoittaja on iisalmelainen kansanedustaja (kok.).


 • Kommentit

  • Lampaat valittu edustamaan

   Kyllä on meidän kansanedustajat unohtanut minkä vuoksi heidät on eduskuntaan äänestetty. Nimenomaan pitämään tämän alueen puolta! Nopeasti näkyy kotiseutu unohtuvan mutta vaaleilla tavataan ja ääniä ette tule koskaan saamaan! Kyllä johonkin keskikaljan kiistelyyn saadaan omantunnon kysymys ja saa äänestää oman mielen mukaan mutta kun olis oikeasta asiasta kyse niin mennään kuin sopulit Sipilän perässä vaikka päin hel##¤¤iä.
   Mutta on tässä se hyvä puoli että nyt jos täältä lähtee oikeuslaitos niin saadaan alkaa toteuttaa korpilakia. Turha tulla vahtimaan ja tutkailemaan. Sitten meillä on villi savo.

  • jp

   Kokoomus ja Keskusta ajaa keskittämispolitiikkaa jolla pönkitetään eliitin valtaa ja autioitetaan Suomi. Kaikki yllä mainitut ja susien suojelu, tiemäärärahojen leikkaukset, markkinaehtoinen julkinenliikenne jne ajaa ihmiset suurkaupunkien liepeille lähiöihin. Markku Eestilä esiintyy hyvää tarkoittavana mutta on todellisuudessa kaikkien näiden päätösten takana ja toitottaa samaa että on pakko leikata. Ei ole! Perkele! Verotulot vaan kasvaa ja te hassaatte rahaa brysselin mulkuille ja somali haaremeihin! Pakotteita pistätte naapurille joka olisi järkevä kauppakumppani yrityksille. Saat uskoo että ei ääntä enää heru!

   • Roberto

    Kantsii varmaan miettiä edustajan sijaan mille puolueelle äänensä antaa koska sinne se ääni menee joka tapauksessa. Vaalien jälkeen edustaja on sidottu puoluekuriin ja äärimmäisen harvalla on munaa hyppiä asian yli. Eikä nyt ole in olla huolissaan Suomen tai Pohjois-Savon asioista vaan nyt on paree ottaa laajempi näkökanta asioihin ja puhua monikulttuurisuudesta ja EUsta. Sillä pärjätään vaaleissa ja ratkaistaan ongelmat tulevaisuudessa. Se on sivistynyttä, fiksua ja hienoa toimintaa. Kyllähän nyt hyvänen aika meidän on oltava enemmän huolissaan afrikkalaisten ja lähi-itäläisten itselleen luomista ongelmista kuin omista ongelmistamme.

  • Siita

   En minä, mutta pojat ? Nyt vi##u Eestilä ihtee niskasta kiinni ja yritä olla jonakin. Ylä-Savon ja Iisalmen asioita ajamaan sinut on sinne joku äänestäny ,eikä selittelemään.

  • Rappiolla

   Eestilän jälkitotuus haisee ,mutta lienee totta.Kepun ja kokoomuksen keskinäinen sopimus valinnanvapaudesta ja maakunnista on toinen totuus,sen mukaan mennään ja vaikka itse iso ”nalle” monista muista viisaista puhumattakaan ei näe siinä mitään järkeä.Ei nämä meidän paikalliset napinpainajat voi kuin mennä jookon mukana ja silimät kiinni kun ei ole sitä valtaa muuhun kuin mitä ylempää määrätään.Taitaa olla jo viisainta antaa tekoälyn hoitaa nämä ”edustajan”hommat saattaisi tulla jopa parempia päätöksiä kun ei ”takapirut”määrää.

  • Entinen porvari

   TV 1 alueuutissa selviää torstaina 2.11,että ainoa savolaisten puolustaja Eduskunnassa on Sari Essayah.
   Kaikki yläsavon äänet jatkossa kristillisille.

  • Roberto

   Tämä lakihan vahvistettiin viime vuoden lopulla ja mitä sen jälkiä pystyy seuraamaan takaisinpäin niin se lähti liikkeelle Juha Sipilän hallitusohjelman kirjauksesta alueellisen erikoissairaanhoidon tehostamisesta. Sen jälkeen Sosiaali- ja Terveysministeriö teki valmistelutyön Pirkko Mattilan (Sin) alaisuudessa. Laki kävi Sosiaali-ja terveysvaliokunnan käsittelyssä ja 12.12.2016 pidetyn kokouksen pöytäkirjassa on ratkaisevaan käsittelyyn osallistuneiden nimilista ja toisena nimenä listalta löytyy Hannakaisa Heikkinen varapuheenjohtajana. Tuula Haatainen oli puheenjohtajana. Tämän valiokunnan varajäsenenä istuu myös Elsi Katainen. Tällä lailla tuntuu olevan vahvat keskustalaiset ja Ylä-Savolaiset juuret. Äänestäjät ovat saaneet just sitä mitä ovat tilanneet!

   Lain hallituksen esitys löytyy finlexistä HE 224/2016) ja myös käsittelytiedot.

  • Veronmaksaja

   Paskalaki peruttiin surkeana, omakotitalojen energiatodistuskin tehtiin järjettömänä ja nyt tämä päivytystysasetushölmöily.
   Voisiko Eduskunnassa puuhastella jotakin hyödyllistä ihmisten elämää helpottavia säädöksiä??
   Miksi mennä lauman mukana kun järki sanoo toisin.
   Heikkinen, Eestilä ja Kääriäinen kapinaan.
   Tulevat vuodet osoittavat virheet ja paluu entiseen viimeistään 10 v kuluttua kun on kaikki Eduskunnan ja STMn hölmöt saatu eläkkeelle…..

  • Tuntematon Potilas

   Vetoamme vielä edustajiimme että he puoluekannoistaan riippumatta taistelisivat alueemme palvelujen puolesta. Ei kukaan muukaan sitä tee.

  • Veronmaksaja

   Poliitikon selittelyä, ei kelpaa äänestäjille.
   Iisalmen sairaala perustettiin v 1958 uskossa, että koko Yläsavo siitä hyötyy ja lähes 60 vuotta on siellä leikattu ja nukutettu kunnes Keistinen ja muutama ortopedi keksi omasta päästään ettei moinen hoito enää kelpaa, joten kielletään se. Ilman lääketieteellisiä perusteita.
   Tuskin koskaan on nähty demokratiassa tämmöistä tahraa ja katastrofia ja äänestäjien etujen mitätöintiä.
   Tukekaa helkkarissa RKP aloitettaa aluesairaaloiden puolesta ja lopettakaa hallitushöpötys!

   • DiplIns

    Herääkin kysymys ketkä kaikki äänestivät uuden terveydenhuoltolain ja sen 45. pykälän puolesta? Mentiinkö äänestyksessä täysin kuurosokeana kanalaumana laput silmillä? Eikö ymmärretty mitä seuraamuksia uudella lakipykälällä tulee olemaan, erityisesti oman äänestysalueen kannalta? Hieman selkärankaisemmat kansanedustajat olisivat laittaneet stopin koko typerän lakipykälän valmistelulle.

    Ylipäätään haisee todella pahalla tämä ministeriöiden virkamiesten ahne ja röyhkeydessään huippuunsa viritetty keskittämistouhu. Kovin kevyillä, tieteellisesti epäkelvoilla ja päivänvaloa kestämättömillä perusteluilla viedään seutukaupunkien toimintoja suurempiin yksiköihin. Missä on ne yhteiskunnan säästöt jos seutukaupungeissa jää tyhjilleen kelpoja toimitiloja ja samaan aikaan sitten pitää rakentaa esim Kuopioon kymmenillä miljoonilla uutta tilaa? Miksei saman tien keskitetä koko Pohjois-Savon oikeustoimintaa Iisalmeen kun tuntuu olevan edullista toimitilaa valmiina vaikka huru mycket!? Kehtasikin timoaro vielä väittää ettei saa nähdä Kuopiota mörkönä, no mitä tämä touhu sitten muuta on?

    Demokratian irvikuvaa tässä kokonaisuudessa on se ettei näiden kasvottomien virkamiesten ja selvityskonsulttien päätöksiin näköjään voida vaikuttaa mitenkään. Päätökset lieneekin tehty jo aikaa sitten ihan omissa suurkaupunkien kabineteissa.

    • Roberto

     Sen vähän mitä lainvalmistelusta ymmärrän niin se menee niin, että vireilletulon jälkeen sitä valmistellaan ministeriössä ja eduskunnan mielipiteen muodostaa valiokunta ja sitä voidaan muuttaa valiokunnassa tai eduskunnan ensimmäisessä käsittelyssä. Toisessa käsittelyssä laki joko hylätään tai hyväksytään. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja on Hannakaisa Heikkinen ja hän on ollut vahvasti osallisena tämän lain hyväksymisessä ja tietoinen mitä se merkitsee Iisalmen aluesairaalalle. Yhdestäkään pöytäkirjasta ei löydy hänen eikä Elsi Kataisen (varajäsen) eriävävää mielipidettään.

     Eduskunnan ensimmäisessä käsittelyssä eivät näytä olleen edes paikalla, jolloin olisi vielä ollut mahdollisuus muuttaa jotain jos olisivat halunneet:
     https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Poytakirja/Sivut/PTK_124+2016.aspx

  • Kale

   Paskaa jauhaa meidän sosiaalipummi!

  Jätä kommentti

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *