torstai 22.2.2018
Tuulikki, Tuuli, Hilda, Tuulia

Kohtaamisia kesässä

Sain viime viikolla käydä viemässä kaupungin tervehdyksen Suloisessa Suomessamme -taidenäyttelyn avajaisiin. Avajaisissa oli todellista puutarhajuhlan tuntua.

Raatihuoneen taakse oli kokoontunut runsaasti väkeä, josta valtaosa lähti avajaisten jälkeen vaeltamaan taideteosten lomassa.

Kun olen näyttelyn jälkeen ajanut pitkin Pohjolankatua, miltei poikkeuksetta joku on kävellyt koivukujalla taidetta tutkaillen. On hienoa, että taide tulee lähelle ihmisiä, eikä piilottele vain gallerioiden kätköissä.

Toki gallerioille on paikkansa, mutta mahdollisuuksien rajoissa on esimerkiksi Pohjolankadun koivukuja mitä mainioin paikka näyttelyille. Kunhan vain katsoja muistaa nousta autosta kun mielenkiinto herää, ettei liikenne vaarannu.

Mielenkiintoa on suuntaan ja toiseen: näyttely herättää tunteita.

Tämä on taiteen yksi tehtävä. Kaikki koivukujan teokset eivät välttämättä ole jokaisen mieleen, mutta monipuolinen kokonaisuus tarjoaa jokaiselle jotakin. Jos Suloisessa Suomessamme -taidenäyttely on vielä jostain syystä kokematta, niin varaa tunti aikaa ja kävele Pohjolankatu etelästä pohjoiseen tai päinvastoin – kuinka parhaaksi näet.

Perinteiset kesätapahtumat Ylä-Savossa Eukonkannon MM-kisoista Olusiin ovat vakiinnuttaneet asemansa ja kuuluvat monen yläsavolaisen ja muualta tulevan kesäkalenteriin.

On kuitenkin hienoa, että syntyy myös uudenlaisia tapahtumia, joista osa on kertaluontoisia ja osa jää elämään pidempään. Kesätapahtumat ovat luonnollisesti paikallisille tärkeitä, mutta sanan levitessä onnistuneet tapahtumat houkuttelevat ihmisiä kauempaakin.

Kotimaan matkailu avartaa kummasti ja luo vireyttä pitäjään kuin pitäjään. Tapahtumakävijä todennäköisesti vierailee paikallisissa ravintoloissa ja parhaimmillaan ottaa mökin vielä yöksi, jos sukujuuret eivät takaa majapaikkaa.

Olipa tapahtuma taide-, kulttuuri- tai urheilutapahtuma, kokoaa se ihmisiä yhteen. Väliaikakahvilla tai pelipaitaa sovittaessa on luontevaa rupatella tuttujen ja tuntemattomienkin kanssa. Yhdessä koettuna tapahtumien sisällöistä aukeaakin usein uusia puolia.

Kirjoittaja on Iisalmen kaupunginhallituksen puheenjohtaja (kesk.).


 • Kommentit

  • Pielakas

   Innostavia ja samalla realistisia visioita yleensäkin kaivattaisiin, mutta hallinto ei niihin pysty, koska säännökset kahlehtivat ja toiminta on rajallisten rahavarojen varassa.

   Vapaaehtoinen joukkovoima lienee tämänkin seudun paras resurssi ja toivo, kun se vain saataisiin jotenkin liikkeelle. Mutta siinä se ongelma onkin… Tarvittaisiin tehokas ”herätys”, mutta mistä se voisi tulla? Tähänastinen vallitseva ”aate”, yksilön edun ylikorostaminen yhdistyneenä skeptisyyteen ja kyynisyyteen pitäisi siis murtaa. Siihen tarvitaankin vahvat lääkkeet, mutta uskon sen olevan mahdollista. En kuitenkaan tässä keksi keinoja, vaan joudun tyytymään tähän haikailuun.

  Jätä kommentti

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *