lauantai 21.4.2018
Anssi, Anselmi

Kömmähdyksen vuoksi piilomainontaa yläsavolaisille?

Ylä-Savon sotessa alkoi vuoden vaihtuessa paljon puhuttu valinnanvapauskokeilu. En nyt pureudu valinnanvapauden problematiikkaan sosiaali- ja terveydenhuollossa, vaan pohdin eri toimijoiden asemoitumista.

Kokeiluun liittyen yläsavolaisiin kotitalouksiin postitettiin esitteet. Esite oli hyvä ja tarpeen, mutta en voinut olla miettimättä: onpa esitteellä tuttu ilme, jossain olen tämän nähnyt. Pientä selvittelyä tehtyäni havaitsin, että esitteen värimaailma ja tyyli muistuttavat vahvasti erään terveysyrityksen, Attendon, tyyliä. Samankaltaisuus oli ilmeinen, vertaa vaikka itse.

Sote-uudistus valinnanvapauksineen antaa mahdollisuuksia (kuten tarjoaa myös haasteita) julkiselle ja yksityiselle palvelutuotannolle. Vaikka en ole valinnanvapausintoilija, haluan nähdä riippumattomat kokeilun tulokset. Yksikään toimija ei vahingossakaan saisi saada markkinoilla etumatkaa.

Markkinoinnilla ja mielikuvilla on tutkitusti vahva vaikutus ihmisen käyttäytymiseen. Tämä vahvistuu vielä terveyteen liittyvissä kysymyksissä. Asiakas ei terveytensä hoidosta kovin pitkälle tiedä, sen takia meillä on hoitajat ja lääkärit. Ja mistä ovista asiakas sisään käy, määrää pitkälti sen, kuka terveyttä sitten hoitaa.

Nyt jo yhden yksityisen toimijan ilme on ainakin osin tuttu yläsavolaisille. Vaikka kyseessä lienee kömmähdys, on tämä kömmähdys mielestäni vakava.

JUHO PULKKA (kesk.)terveystaloustieteen maisteriopiskelijaIisalmi


 • Kommentit

  • Ei mitään uutta auringon alla

   Tämä outo ja kallis valinnanvapaus kokeilu, olisi tullut halvemmaksi kun julkiselle olisi rekrytoitu kokeneet konkarit. Ja yksityisellä nostettu Kela korvaus 30-40%:iin. Mutta eihän tätä tajuttu. Homma pyöri 1980 luvulla eikä silloin jonotettu lähetteitä aika harvoin kun hommat hoidettiin aluesairaalassa loppuun asti.
   Taisi valinnanvapauskin pelata jo silloin kun jonottaja pääsi lääkärin privaatille iltapäivällä sairaalaan tai Iilabiin?

  • Nikkari

   Kyllä olisi pitänyt ulkoistaa esitteen laatiminen sille helsinkiläiselle firmalle, joka linjasi viitostien yhteen Iisalmen kaupungin esitteeseen.

  Jätä kommentti

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *